İçişleri Bakanlığına göre kadına yönelik şiddet pandemide azaldı
Kadın örgütleri, pandemi sürecinde şiddete karşı önlem ve koruyucu mekanizmalara kadınların ulaşamadığını defalarca söylese de İçişleri Bakanlığı ‘şiddet azaldı’ dedi.

İnsanların eve kapandığı koronavirüs salgını sürecinde Türkiye'de kadına şiddet olaylarının arttığına yönelik farklı veriler bulunsa da İçişleri Bakanlığı, kadın cinayetlerinin yılın ilk dört ayında (2019'un aynı dönemine göre) yüzde 36 azaldığını söylüyor.  

Türkiye'de ilk Kovid-19 vakasının görüldüğü 11 Mart'tan önceki ve sonraki 70 günlük dönem ile de bir kıyaslama yapan Bakanlık, polis, jandarma sorumluluk bölgesinde meydana gelen aile içi ve kadına yönelik şiddet olaylarında yüzde 7'lik, hayatını kaybeden kadın sayısında ise yüzde 31'lik azalmanın görüldüğünü belirtiyor.

CİNAYETLERİN YÜZDE 64'Ü EVDE GERÇEKLEŞTİ

Bakanlık'ın verilerine göre 1 Ocak-10 Mart tarihleri arasında 45 bin 798 kadına şiddet olayı yaşandı. 11 Mart-20 Mayıs tarihleri arasında bu sayı 42 bin 693 oldu.

1 Ocak-10 Mart tarihleri arasında 48 kadın hayatını kaybederken, 11 Mart'tan 20 Mayıs'a kadarki sürede 33 kadın yaşamını yitirdi.

Güvenlik güçlerinin bu yıl meydana gelen kadın cinayetleri analizine göre ise polis ve jandarma sorumluluk bölgesinde bu yıl hayatını kaybeden kadınlardan yüzde 34'ü eşi, yüzde 27'si sevgilisi, yüzde 22'si aile bireyi tarafından öldürüldü.

Öldürülen kadınların yüzde 56'sı evli, yüzde 24'ü boşanmış ve yüzde 20'si bekardı. Cinayetlerin yüzde 64'ü evde gerçekleşirken, yüzde 13'ü sokaktaydı.

Kadınların yüzde 46'sı ateşli silahla, yüzde 36'sı kesici aletle öldürüldü ve yüzde 22'si kıskançlık gerekçesiyle, yüzde 8'i aldatma iddiasıyla katledildi.

TEDBİRLER ETKİSİNİ GÖSTERMİŞ

"Aile içi ve kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında alınan yeni tedbirler ve atılan adımlar, etkisini göstermeye başladı" denilen açıklamada, geçmiş yıllarda kanun kapsamındaki hakaret, tehdit ve benzeri olayların "normal adli bir olay" olarak değerlendirildiği anımsatıldı.

Bu olayların titizlikle analiz edilerek 6284 sayılı "Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun" kapsamında değerlendirildiği vurgulayan İçişleri Bakanlığı, şikâyetlerin yeni kurulan birimlerce hassas şekilde ele alındığını, koruyucu ve önleyici tedbirlerin gecikmeksizin hayata geçirildiğini belirtti.

Bakanlık, bu kapsamda ülke genelinde il, ilçe düzeyinde toplam bin 5 "Kadına karşı şiddetle mücadele büro amirliği" oluşturulduğunu ve buralarda alanında uzman personelin görevlendirildiği kaydedildi.

KORONAVİRÜS ARAŞTIRMASI: 100 KADINDAN 43'Ü ŞİDDETE MARUZ KALDI

Sosyo Politik Saha Araştırması Merkezi’nin 3-8 Nisan tarihleri arasında 28 şehirde yaptığı araştırmaya göre karantina sürecinde kadına şiddet yüzde 27,8 arttı.

Katılımcıların yüzde 43’ü şiddete maruz kaldığını belirtirken, yüzde 57’si ise şiddet görmediğini ifade etmişti.

Kaynak: Independent Türkçe


İlgili haberler
GÜNÜN ÇAĞRISI: #EvdeKalDemekYetmez şiddete karşı a...

Virüs kadar tehlikeli olan ve kadınların hayatına kast eden şiddete karşı acil önlemler istiyoruz!

GÜNÜN DİKKATİ: Koronovirüs sürecinde Ekmek ve Gül’...

Ekmek ve Gül olarak ‘Koronavirüs salgını sürecinde şiddete karşı 10 acil talep’ ile virüs kadar tehl...

HSK, 6284 sayılı Yasa’nın koruma önlemlerini ‘salg...

‘6284 sayılı Yasa kapsamında verilen tedbir kararlarının yükümlülerinin sağlığının riske atılmayacak...