İHD Kadın Komisyonu: Cinsiyetçi söyleme son verilsin, suçlar soruşturulsun
‘Üstü kapatılan tecavüz ve cinayet iddiaları, şiddet tehditleri, kadınlara yönelik cinsiyetçi aşağılamalar mafya-siyaset iş birliğinin uzun suç listesini oluşturuyor.’

İnsan Hakları Derneği (İHD) Kadın Komisyonu yaptığı açıklamada, mafya ve siyaset arasındaki ilişkilere dair tartışmalarda cinsiyetçi söylemlere tepki göstererek, “Siyasetçileri bu cinsiyetçi ve şiddeti öven söylem ve tavrı sona erdirmeye, yargı mensuplarını, Meral Akşener’e saldıran kişileri soruşturmaya, yargı mensuplarını, mafya-siyaset tartışmasında iddia edilen suçları soruşturmaya, yetkilileri İstanbul Sözleşmesi’ni eksiksiz uygulamaya çağırıyoruz” dedi.

Son dönemde süregiden mafya-siyaset ilişki sarmalını ortaya koyan tartışmaların cinsiyetçilik ve milliyetçiliğin karanlık iş birliğini ortaya döktüğü belirtilen açıklamada, üstü kapatılan tecavüz ve cinayet iddiaları, şiddet tehditleri, kadınlara yönelik cinsiyetçi aşağılamalar ve kadınları hedef gösteren açıklamaların bu iş birliğinin uzun suç listesini oluşturduğu ifade edildi. İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in Rize’de uğradığı saldırı konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerine değinilen açıklamada, bir siyasi parti liderine yapılan saldırıyı meşrulaştıran yaklaşımın ülkedeki tüm kadınları, LGBTİ+ları ve çocukları şiddete açık hale getirdiği vurgulandı.

Türkiye’deki siyasetçilerin cinsiyetçi ve şiddeti öven bu açıklamalarının hem anayasa hem de Türkiye’nin taraf olduğu sözleşmeleri ihlal anlamına geldiği kaydedilen açıklamada, siyasetçilerin görevi kadınları şiddete açık hale getirmek değil, güven içinde yaşamalarını garanti altına almak olduğu ifade edildi. Açıklamada, “Siyasetçilerin bu kontrolsüz, cinsiyetçi tavrı kadına yönelik şiddetin politik bir mesele olduğunu kabul eden İstanbul Sözleşmesi’nin ne kadar önemli olduğunu kanıtlamaktadır. Geri çekilme kararının iptal edilmesi ve Sözleşme’nin eksiksiz uygulanması ülkedeki tüm kadınların, LGBTİ+’ların yaşam hakkının güvence altına alınması için gerekliliktir. İHD Kadın Komisyonu olarak; siyasetçileri bu cinsiyetçi ve şiddeti öven söylem ve tavrı sona erdirmeye, yargı mensuplarını, Meral Akşener’e saldıran kişileri soruşturmaya, yargı mensuplarını, mafya-siyaset tartışmasında iddia edilen suçları soruşturmaya, yetkilileri İstanbul Sözleşmesi’ni eksiksiz uygulamaya çağırıyoruz” denildi.

Fotoğraflar: DHA

İlgili haberler
Sedat Peker’in suçlamasına yanıt veren savcılık Ka...

Sedat Peker’in Mehmet Ağar’ın oğlu AKP milletvekili Tolga Ağar’ı suçladığı gazeteci Yeldana Kaharman...

Sedat Peker’in ‘Tolga Ağar tecavüz etti’ dediği Ye...

Elazığ’da 28 Mart 2019'da evinde ölü bulunan Yeldana Kaharman, Sedat Peker’in yayımladığı videoyla y...