İki hemşireye 500 kere ‘Ben salağım’ yazdıran Başhekim görevden alındı
Kumluca Devlet Hastanesinde iki hemşireye 500 kere ‘Ben salağım’ yazma cezası verildi. SES, ‘İnsan onuruna ve meslek etiğine yakışmayan bu uygulamayı şiddetle kınıyoruz’ dedi. Başhekim görevden alındı

Antalya'daki Kumluca Devlet Hastanesinde görevli iki hemşireye 500 kere “Ben salağım servisimden başka servise gittim” yazma cezası veren Başhekim Uzm. Dr. Ayşegül Alkan görevden alındı. 

Kumluca Devlet Hastanesi'nde görev yerini terk ettikleri gerekçesiyle Başhekim Uzm. Dr. Ayşegül Alkan 2 hemşireye 500 kez, "Ben salağım, servisimden başka servise gittim" yazdırdı. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), "İnsan onuruna ve meslek etiğine yakışmayan bu uygulamayı şiddetle kınıyoruz" diyerek yaşananlara tepki gösterdi. Olayın basında yer alması üzerine Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlüğü başhekim hakkında soruşturma başlattı. Başkehim Dr. Alkan ise iddiaların gerçeği yansıtmadığını savunarak, "Saygı ve meslek etiği çerçevesinde tepkimi sözlü olarak ve asla hakaret içermeyen şekilde görev yerini terk eden personele gösterdim" dedi.

Sağlıkpersonelihaber.net’te yer alan habere göre, hastanenin başhekimi Ayşegül Alkan, Sağlık Müdürlüğü yetkililerine hastaneyi gezdirirken başka bir hastaya yardıma giden iki hemşirenin yerinde olmadığını fark etti. Alkan, bunun üzerine nöbetçi hemşireye “A4 kağıdına 500 kere ‘Ben salağım servisimden başka servise gittim’ yazacaksın” dedi.

Sağlık emekçisinin, istenileni yaptığı ancak Başhekim'in talimatıyla evrakların kayıttan geçiremediği iddia edildi.

CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Twitter hesabından “İnsan onuruna yakışmayan bu uygulamayı yapan Başhekim hakkında derhal soruşturma başlatılarak gerekli cezanın verilmesi gerekmektedir” çağrısı yaptı.

BAŞHEKİM GÖREVDEN ALINDI

Hemşireler Merve Şahiner Çalışkan ve Ayşe Yetkin, mobbinge uğradıklarını belirterek, Başhekim Dr. Ayşegül Alkan hakkında İl Sağlık Müdürlüğü'ne şikayette bulundu. Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlüğü soruşturma başlattı. İl Sağlık Müdürlüğü'nden konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "Antalya'da Kumluca Devlet Hastanesi'nde gerçekleşen ve tüm basında yer alan haber üzerine yapılan inceleme ve soruşturma sonucu Kumluca Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Ayşegül Alkan başhekimlik görevinden alınarak asli görevine iade edilmiştir" denildi.

Hemşire Merve Şahiner Çalışkan, “Yaşadıklarımız gerçekten üzücü. Hakkımızı sonuna kadar arayacağız” derken, Ayşe Yetkin ise şöyle konuştu: “25 yıllık sağlık çalışanıyım. Evet görev yerimi terk ettim. Ama bunun cezası yönetmeliklerle belirlenmiş durumda. Bize verilen ceza ise insan onurunu ayaklar altına almak anlamına geliyor. Biz resmi sürecin işletilmesini istedik ama başhekim ısrarla o ifadeleri 500 kez yazmamız için diretti. Bu ısrarına sadece biz değil, hastanedeki birçok personel şahit. Biz o metinleri yazdık ama bu seferde kayıt altına alınmasına izin vermedi.”

BAŞHEKİM'DEN ‘TEPKİMİ SÖZLÜ OLARAK GÖSTERDİM’ AÇIKLAMASI

Başkehim Dr. Alkan ise iddiaların gerçeği yansıtmadığını savunarak, "Saygı ve meslek etiği çerçevesinde tepkimi sözlü olarak ve asla hakaret içermeyen şekilde görev yerini terk eden personele gösterdim" dedi. Başhekim Dr. Ayşegül Alkan yaptığı yazılı açıklamada 13 Aralık günü saat 13.30 sıralarında Kumluca ve çevresinde meydana gelen aşırı yağışlar neticesinde hastanenin acil servisi ile ek bina inşaatı arasında kalan bölümde toprak kayması meydana geldiğini belirterek devamında şu ifadeleri kullandı: "Bu nedenden ötürü güvenlik gerekçesiyle acil servis, hastanemiz poliklinik girişine taşınmıştır. Bu durumla ilgili gerekli bilgilendirmeler kaymakamlığımız ve Antalya İl Sağlık Müdürlüğü'ne ivedilikle yapılmıştır. Yapılan bilgilendirmeler sonrası Antalya İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Başkanı Sayın Op. Dr. Mehmet Akdağ saat 15.00- 16.00 civarında hastanemize gelerek acil serviste meydana gelen toprak kayması ile ilgili hasar tespit çalışması yapılmış ve poliklinik girişine taşınan acil serviste incelemelerde bulunularak, tarafımca bilgilendirmeler yapılmıştır. Kamu Hastaneleri Başkanı Sayın Op. Dr. Mehmet Akdağ taşınma süreci bitinceye kadar hastanemizden ayrılmayarak gerekli desteğini bize göstermiştir. Bu taşınma esnasında Covid-19 pandemisi kapsamında kurulan klinik ve tedavi alanlarını da Kamu Hastaneleri Başkanı Sayın Op. Dr. Mehmet Akdağ ziyaret etmek istemiş, bu alanlar ziyaret edilirken, pandemi servisinde görevli iki hemşirenin yerinde olmadığı tarafımca tespit edilmiştir. Kamu Hastaneleri Başkanı Sayın Op. Dr. Mehmet Akdağ hastanemizden ayrıldıktan sonra; pandemi kliniğine giderek yaşadığımız toprak kaymasına bağlı taşınma süreci, bir üst amirimin önünde düşürüldüğüm üzücü durum ve daha da önemlisi pandemi süresince en önemli tedavi ünitelerinden olan pandemi kliniğinde sağlık personellerinin bulunmamasına bağlı olarak saygı ve meslek etiği çerçevesinde tepkimi sözlü olarak ve asla hakaret içermeyen şekilde görev yerini terk eden personele gösterdim."

Alkan devamında, "Sosyal medyada gündem olan ve Kumluca Devlet Hastanesi'nde yaşandığı iddia edilen tarafımla ilgili olay gerçeği yansıtmamaktadır" dedi.

SES'TEN TEPKİ: ŞİDDETLE KINIYORUZ

SES Antalya Şubesi, yaptığı açıklama ile yaşananları kınadı. "İnsan onuruna ve meslek etiğine yakışmayan bu uygulamayı şiddetle kınıyoruz" denilen açıklamada, "Yıllarca iş yerlerimizde uygulanan mobbinglerin bir başka versiyonuyla karşı karşıyayız. Dün olduğu gibi bundan sonrada sağlık emekçilerinin emeğini ve onurunu hiçe sayan uygulamaların, baskıların ve mobbinglerin karşında durmaya devam edeceğiz. Sağlık emekçilerinin onurunu hiçe sayanlar hakkında gereken neyse derhal yapılmalıdır. Sürecin takipçisi olacağız" ifadeleri kullanıldı.

TABİP ODASI: KABUL EDİLEMEZ

Antalya Tabip Odası Yönetim Kurulu yaptığı açıklamayla yaşananlara tepki gösterdi. Açıklamada, "Hiçbir şekilde meslek etiğine uymayan ve onur kırıcı bu yaptırım kabul edilemez. Yöneticilik yetkisi ile kimseye, hele sağlık çalışanlarının zorlu koşullarda canla başla çalıştığı böylesi dönemlerde, motivasyonlarını kıran, onları baskı altına almaya çalışan kendi özsaygılarına yönelik bu tür uygulamalar reva görülemez, şiddetle kınıyoruz. Sağlık çalışanlarının görevlerini yerine getirirken uyması gereken sorumlulukları yönetmelik ve yasalarla belirlenmiş ve aksi hallerde uygulanacak yöntemler belliyken insan onurunu ve etik anlayışı zorlayan anlayışlar akıl tutulmasıdır ve kabul edilemez" denildi.

SAĞLIK-SEN: ÇALIŞANLARIN YANINDAYIZ

Sağlık-Sen Antalya Şube Başkanı Sinan Kuluöztürk de "Koronavirüs salgını başladığı günden bu yana sağlık çalışanlarımız fedakârca çalışıyorlar, kendi hayatlarını ortaya koyuyorlar. Tüm kamunun bildiği zor şartlar altında canlarını dişlerine takarak sağlık hizmetlerinin aksamaması için mücadele eden sağlıkçılarımıza yönelik bu tarz davranışlar asla kabul edilemez. Yöneticilerimiz, içinde bulunduğumuz pandemi şartlarında sağlıkçılarımızın morallerini bozmak yerine onların motivasyonlarını daha da yükseltmeli, sağlıkçıların yanlarında olduklarını onlara hissettirmeli. Sağlık-Sen olarak sağlık çalışanlarımızın yanındayız" açıklamasında bulundu.

İlgili haberler
Kenya’da hemşireler Kovid-19’a karşı sağlık çalışa...

Geçtiğimiz Pazartesi günü 20 binden fazla Kenyalı hemşire, yeterli Kovid-19 kişisel koruyucu ekipman...

Kovid-19 gerekçesiyle çocuğunun velayeti alınan he...

Ordu 2. Aile Mahkemesi aldığı karardan geri adım atarak Hemşire Cemile Deniz’den çocuğunun geçici ve...

Gülten Hemşire(ler) için kadro da isteriz afet izn...

Dokuz Eylül Hastanesi SES İşyeri Temsilcisi Günseli Uğur, çadırda yaşayan Depremzede Hemşire Gülten...