İL İL 1 MAYIS 2019: Kadınlar krize, şiddete, eşitsizliğe karşı alanlarda!
1 Mayıs’ta işçi ve emekçiler, yurdun dört bir yanında krize, sömürüye ve eşitsizliğe karşı alanlara çıkıyor. Kadınlar da 1 Mayıs alanlarında kendi talepleriyle alanda yerlerini alıyor.

1 Mayıs İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nde işçi emekçiler alanları dolduruyor. Kadınlar da kendi talepleri, sözleri, pankartları, dövizleriyle alanlardalar. Her evin gündemi olan krize, hak gasplarına, şiddete, eşitsizliğe, sömürüye karşı taleplerini dile getiren kadınların diğer başta gelen talepleri de kreş, eşit işe eşit ücret, işten atmaların son bulması, kıdem tazminatına...

İşte il il 1 Mayıs görüntüleri...

İSTANBUL


İstanbul’daki 2019 1 Mayıs’ı, Bakırköy Pazar Alanında kutlanıyor. Saat 12.00’de bir araya gelen işçi emekçiler talepleriyle alandalardı...

Kadınların öne çıkan talepleri eşit işe eşit ücret, insani çalışma koşulları, kreş, şiddetsiz ve sömürüsüz bir yaşam olurken diğer yandan birçok işçi kadının dilinde kıdem tazminatı gaspına karşı mücadele çağrısı vardı.

Mitingde konuşan, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’da “Kriz bahanesiyle işten çıkarmalar yasaklanmalı, KHK’larla işlerinden edilenler işlerine iade edilmeli. Çalışma hakkımız için güvenceli bir iş için ayağa kalkacak mıyız? Kıdem tazminatımıza birikmiş emeğimize, çocuklarımızın geleceğine uzanan elleri kıracak mıyız? 1 Mayıs sözleşmesi budur. Ücretler enflasyona karşı korunmalı, taşeron işçiler kadroya alınmalı, ayrımcılık bitmelidir. EYT’lilerin mağduriyeti ortadan kaldırılmalı, emeklilik temel bir yurttaşlık hakkı olmalıdır. Vergi adaletsizliğine son verilmeli, asgari ücretliden vergi alınmamalıdır” dedi. 

KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen’de “Ülkemizi her alanda dışa bağımlı hale getiren, emek sömürüsünü derinleştiren, güvencesizleşmeyi, özelleştirmeleri dayatan neoliberal politikalarda ısrar kapitalizmin küresel krizini çok daha ağır hissetmeniz neden oluyor. İş yükümüzü artıran, iş barışını bozan performans sistemini kuralsız esnek çalışmayı tüm kamuya yaydılar. 130 binden fazla kamu emekçisini sorgusuz, sualsiz, hiçbir hukuki delil olmaksızın işinden, ekmeğinden ettiler. Çalışma hakkını, seyahat özgürlüğünü, eğitim hakkını gasbettiler. Seçme ve seçilme hakkına el uzattılar. 31 Mart seçimleri bizlere gösterdi ki birlikte olursak kutuplaştırmaya, bizi birbirimize düşman yapmaya dayalı AKP-MHP ittifakını, siyaset tarzını yenebiliriz. Söz, yetki, karar, iktidar halkın olsun. İş güvencemiz dokundurtmayacağız” diye konuştu. 

Oyuncular da 1 Mayıs'ta alanlardaydı...


ANKARA


İşçi ve emekçiler, kadınlar ve gençler iki koldan Tandoğan Meydanı'na yürüdü. 1 Mayıs mitinginde öne çıkan talep ise "Kıdem tazminatıma dokunma!"
Ankara'da işçi ve emekçilerin 1 Mayıs adresi Tandoğan (Anadolu) Meydanı oldu. Tertip komitesinde yer alan KESK, DİSK, TMMOB, TTB, Birleşik Kamu İş ile siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri Atatürk Kültür Merkezi'nde önünde, Türk-İş’e bağlı Yol-İş, Tez-Koop-İş, Basın-İş, TÜMTİS sendikalarının Ankara Şubeleri ise Kızılay'daki Sezenler Sokak'ta toplanarak Tandoğan Meydanı'na yürüyor. Krizin faturasını kabul etmeyen emekçilerin 1 Mayıs'taki en önemli talebi ise “Kıdem tazminatıma dokunma!” 

İZMİR

İzmir’de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, binlerce kişinin katılımıyla Gündoğdu Meydanı’nda kutlandı. Kutlamaya katılanların giydiği renkli kostümler ile talepleri içeren pankartlar dikkat çekti. Çoğunluğu kadınlardan oluşan 'İşçi Korosu ‘Çav Bella’ isimli şarkıyı seslendirdi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) şubeleri, İzmir Barosu, İzmir Tabip Odası tarafından oluşturulan tertip komitesi tarafından belirlenen toplanma alanlarında bir araya gelenler, sloganlarla Gündoğdu Meydanı’na kadar yürüdü.

1 Mayıs kutlamaları için Gündoğdu Meydanı'na gelenler, üzerinde 'Çocuk istismarına dur diyoruz', 'Şair olduk, yazar olduk, bir tek emekli olamadık', 'Babamın kıdemine dokunma', yazılı pankartlar taşındı.

Soma’da hayatını kaybeden 301 madenci anısına, sahneye baretler ve yelekleri ile çıktı. İlk kez sahne alan işçiler, 1 Mayıs Marşı’nı söyledi.

Yapılan konuşmalarda kıdem tazminatı ve zorunlu BES gündeme geldi.

Kutlamalar sırasında, yüzde 50 uyumlu olan annesinden ilik nakli yapılan, ancak tam uyumlu donör arayışı süren minik Öykü Arin Yazıcı için donör olunması çağrısı da yapıldı.

Konuşmaların ardından, Kardeş Türküler grubu sahneye çıkıp, konser verdi.

ADANA


Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu önünde bir araya gelen Adana halkı, Uğur Mumcu Meydanı'na yürüyerek burada miting gerçekleştirdi. Taşeronlaştırmaya, özelleştirmeye, kıdem tazminatının fona devredilmesine karşı çıkan kadınlar "Alanlarda olmaya devam edeceğiz. Biz kadınlar korkmuyoruz, kimsenin de korkmaması gerektiğini düşünüyoruz. Birlikte çok güçlüyüz" mesajı verdiler.

ANTALYA


Antalya Aydın Kanza Parkı’nda toplanan kitle Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. Antalyalı kadınlar “Krize, şiddete, eşitsizliğe karşı gücümüz birliğimiz” dedi.

AYDIN


Aydın Söke'de sendikalaştıkları için işten atılan Sibaş işçileri 1 Mayıs'ı direnişlerinin 124. gününde direniş alanında kutladı. Eylemde konuşan işçi kadınlar, tüm işçilere seslenerek "Üreten biziz, güçlerimizi ve mücadelemizi birleştirirsek bu dünyada aşamayacağımız engel yok" dedi.


BALIKESİR

EDREMİT


Balıkesir'in Edremit ilçesinde yapılan 1 Mayıs eylemine katılan kadınlar taleplerini Ekmek ve Gül'e anlattı: "Kıdem tazminatımıza dokundurmayız. Haklarımız, hayatlarımız, barış ve demokrasi için alanlardayız."


BURHANİYE


AYVALIK

BURSA


Bursa'da yaklaşık 10 bin kişinin katıldığı 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamaları renkli görüntülere sahne oldu. Eski stadyum yakınında toplanan DİSK, KESK, TMMOB, Tabip Odası, Tüm-Tis, siyasi parti temsilci ve üyeleri ile kent sakinleri, Darmstat Caddesi'nden yürüyerek Kent Meydanı'na ulaştı.
Şanlıurfa'da 1 Mayıs kutlamalarına giderken geçirdikleri trafik kazasında hayatını kaybeden 5 kişi için meydanda saygı duruşunda bulunuldu. Ardından konuşmalar yapıldı, etkinlik konserle devam etti. Ardından kutlamalar sona erdi.

DERSİM


Dersim'de 1 Mayıs coşkuyla kutlandı. Kıdem tazminatı hakkına sahip çıkan ve zorunlu BES'e tepki gösteren işçiler ve emekçiler, barış taleplerini de haykırdı.

DENİZLİ


DİYARBAKIR

Diyarbakır’da 1 Mayıs KESK, DİSK, TMMOB ve TTB’nin çağrısıyla İstasyon Meydanı’nda kutlandı. Alanı dolduran binler kritik aşamadaki açlık grevi ve tecride karşı “Yaşama ses ver” çağrısı yaptı.


Bağlar Kadın Semt Pazarı'ndan kadınlar 1 Mayıs'ta pankartlarıyla Diyarbakır İstasyon Meydanında... “Kadınların emeğinin değersizleştirilmesine karşı hep birlikte haykırmak için, meydanlarda buluşalım!” diyen kadınlar kadın pazarının ellerinden alınmasına karşı da mücadele etmişti.

ESKİŞEHİR


HATAY


KAYSERİ


Kayseri'de Kocasinan ilçesine bağlı Gevher Nesibe Mahallesi'nde toplanan 18 sivil toplum kuruluşunun üyeleri, ellerindeki döviz ve pankartlarla sloganlar eşliğinde Mimarsinan Parkı'na yürüdü. Yaklaşık 2 bin kişi, yapılan konuşmaların ardından müzik eşliğinde eğlendi. Ardından

KOCAELİ

TÜRK-İş tarafından İzmit'te düzenlenen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamasına çok sayıda işçi kadın da katılım sağladı.
Türk-İş’e bağlı 34 sendikanın yer aldığı kutlamalar da mikrafonumuza konuşan birçok işçi kadın kıdem tazminatı için alanda oldukları belirtti.

MALATYA


Malatya’da 1 Mayıs yüzlerce kişinin katılımıyla davul zurna eşliğinde, halaylarla kutlandı. Sabah erken saatlerden itibaren kent merkezinde toplanan işçiler, yürüyüş için kortej oluşturdu. Ellerinde pankartlar ve dövizler bulunan işçilere siyasi partiler ve sendika temsilcileri de katıldı. Çok sayıda kadın ve çocuğun da bulunduğu kalabalık, davul zurna eşliğinde Emeksiz Yüzüncüyıl Meydanı'na yürüdü. 

Krizin derinleştiği, çocuk istismarının, kadın taciz ve tecavüzlerinin arttığı koşullarda baskılara rağmen “Gücümüz birliğimiz” diyen kadınlar, Ekmek ve Gül’e taleplerini anlattı.

İş güvencesi, sendikal hakları için alanda olduğunu belirten SES örgütlenme sekreteri Sakine Doğan “Çocuk istismarı başta olmak üzere iş güvencemiz, sendikal haklarımız, kıdem tazminatımız için, mobbingden uzak bir şekilde mesleğimizi devam ettirebilmek için taleplerimizle birlikte 1 Mayıs’ta alanlardayız” dedi

Sınavsız eğitim hakkı, kadına yönelik taciz ve tecavüzlerin son bulması talebi ile alanlarda olduğunu ifade eden üniversite hazırlık öğrencisi Ecem Erbaş ise ”Sınavsız eğitim, kadına yönelik ayrımcı politikaların son bulması, hayvan hakları ve çocuk istismarlarına karşı durmak için alanlardayım, taleplerimi yineleyeceğim ”dedi.

MUĞLA


İşçi Sınıfının Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü Muğla’da kutlandı. Stadyum altından başlayan yürüyüş Sosyo-Kültürel alan da son buldu. Mitinge DİSK ve Türk İş’e bağlı işçi
sendikaları, KESK’e bağlı sendikalar, kadın dernekleri, TMMOB ve TTB Muğla şubeleri, Pir Sultan Abdal Derneği, yöre dernekleri ve siyasi partilerin katılımı ile gerçekleşti. Kıdem tazminatı, savaşa ayrılan bütçe, işsizlik ve yoksulluk öne çıkan taleplerin başındaydı. Bununla birlikte Muğla genelinde yayılmış olan doğa ve kıyı yağmacılığına karşı mücadele vurguları yapıldı.
Tüm katılan örgütler “Çocuk İstismarına hayır!”, “Tacize ve tecavüze hayır!” diyerek alana giriş sağladı. Muğla Ekmek ve Gül Kadın Atölyesi; geçinebilecek bir ücret, haklarını kullanabilecekleri sağlıklı bir çalışma yaşamı, işsizlikten korkmadan çalışmak, örgütlenme hakkı, eşit işe eşit ücret, kendini güvende hissetmek, kadınlar için iş çocuklar için kreş, tacizsiz şiddetsiz bir yaşam için alanlardaydı.


VAN



Van’da TMMOB, TTB, KESK ve DİSK’in çağrısıyla Musa Anter Barış Parkı’nda toplanıldı. Halayla başlayan 1 Mayıs mitingi, sendika temsilcilerinin konuşmalarıyla devam etti. Emek sömürüsünün yanı sıra tecride ve açlık grevlerine dikkat çekilen Van 1 Mayıs’ında halk sık sık “Bijî yek gûlan” ve “Bijî berxwedana zindanan” sloganlarını attı.

İlgili haberler
DOSYA| İşçi kadınlar anlatıyor: Nasıl çalışıyoruz,...

Farklı kentlerden kadınların anlatımları, işkollarına ilişkin veriler, araştırmalardan notlar, rapor...

1 Mayıs’a giderken: 10 işçi kadından 10 talep...

Geçinebilecek bir ücret, haklarını kullanabilecekleri sağlıklı bir çalışma yaşamı, işsizlikten korkm...

İl il 1 Mayıs programları...

1 Mayıs’ta birçok ilde 1 Mayıs mitingleri ve etkinlikleri gerçekleşecek. İşte il il buluşma noktalar...