İlaç yok, kadınlar ölümle burun buruna
Kanserli hastaların 5 yıl boyunca kullanması gereken fakat piyasada bulunmayan Tamoxifen ilacı ile ilgili CHP Milletvekili Tur Yıldız Biçer: Bakanlık ilaç getirmiyor kadınlar kanserden ölüyor.

İlaç endüstrisinin Türkiye'de geldiği nokta: Kar marjı çok düşük olduğu için ilaç firmaları tarafından piyasaya verilmeyen Tamoxifen adlı ilaca ulaşamayan meme kanseri olan kadınlar tedavi sürecini tamamlayamadıkları için ölüyor.
İlaç firmalarının daha fazla kâr elde etmek amacıyla diğer ilaçlara göre ucuz olan bu ilacı bir süredir piyasaya vermemeye başladı. İlaç bulamayan hastaların bu durumuna çözüm bulması gereken Sağlık Bakanlığı ise bu konuda hiçbir adım atmadı. 

KANSER HASTALARINA BİR DARBE DE SGK’DEN
Meme kanseri tedavisinde kullanılan Tamoxifensitrat etken maddeli ilaç 2017 yılı başından itibaren piyasada bulunmamaya başladı. Bu durum hastaların iyileşme sürecini olumsuz etkilerken, alternatifi olmayan bu ilaç için Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) ödeme listesinde ilacın 30 tablet ve 250 tabletlik formları bulunurken, 60 tabletlik ilacın listede olmamasından dolayı, hastalar bu kez de ücret konusunda mağdur oldu. Fiyatı 29.16 lira olan 60 tabletlik formun ücreti SGK tarafından karşılanmadı, ilacın ücreti ise hastanın cebinden çıktı. İlaçlar karaborsa yoluyla çok yüksek fiyatlara satılmaya başlandı.


HASTALARIN YAŞAYACAĞI SIKINTILARIN SORUMLUSU KİM?
CHP Manisa Milletvekili Dr. Tur Yıldız Biçer yaşanan bu soruna dair Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi verdi. Biçer yaptığı açıklamada da hastaların ilaca dolayısıyla sağlığa erişimin ilaç firmaları ve SGK ile Sağlık Bakanlığı tarafından engellenmesinin ahlaki ve yasal olmadığını söyledi. “Tamoxifen meme kanseri olan kadınlarda 5 yıl süreyle adjuvan tedavi olarak kullanıldığında hastalığın nüks etmesini büyük ölçüde azaltarak 10 yıllık sağ kalımı artırdığı kanıtlanmış bir ilaç. Çok uzun bir süredir Tamoxifensitrat etken maddeli ilaç piyasada bulunmuyordu. Haziran ayının başında Sağlık Bakanlığı devreye girerek özel ithalat izniyle 60 tabletlik formunu yurt dışından getirtti. Ancak SGK’nin geri ödeme listesinde 30 tabletlik form vardı. Getirilen 60 tabletlik form geri ödeme listesinde olmadığı için hastalar kendi paralarıyla almaya çalıştılar ancak ilaç çok sınırlı sayıda getirilmişti. Bir eczaneye 2 ayda 1 kutu ancak veriliyordu. Hastalar ellerinde reçete il il gezmeye ilacı aramaya başladılar” diyen Biçer tedavi sürecinde 5 yıl boyunca bu ilacı kullanması gerekirken ilacı bulunmadığı için kullanamayan meme kanserli hastalarda ortaya çıkacak nükslerden kimin sorumlu olacağını sordu.


BİÇER’İN BAKAN SARIEROĞLU’YA SORDUĞU SORULAR
*60 tablet içeren form ithalat listesine alınmışken 30 tablet içeren formun ithalat listesine alınmamış olmasının gerekçesi nedir? SGK’nın ödeme listesinde 30 tablet içeren formu varken 60 tablet içeren formun ödeme listesine alınmamış olmasının gerekçesi nedir? Özel ithalat belgesini Sağlık Bakanlığı neden 60 tablet içeren form için vermiştir?
*Piyasada bulunmayan Tamoksifensitrat etken maddeli meme kanseri ilacını bulmak için hastaların, il il dolaştırılarak mağdur edilmesini nasıl açıklıyorsunuz?
*Tamoksifensitrat etken maddeli meme kanseri ilacının piyasada bulundurulmak istenmemesinin gerekçesi; vatandaşlarımızın pahalı olan diğer kanser ilaçlarına yönlendirilmek istenmesi midir?
*Tamoksifensitrat etken maddeli meme kanseri ilacının piyasada bulundurulmaması ve vatandaşlarımızın mağdur edilmesi, ülkemizdeki kanser hastası vatandaşlarımızın yabancı ilaç şirketlerinin eline bırakıldığını göstermemekte midir?

İlgili haberler
Meme kanseri kabusumuz olmasın!

Dünyada kadınlar arasında yüzde 30’luk oranla en sık görülen kanser türü olan meme kanserini alt etm...

Sömürüye karşı mutlak bir direnme hikayesi: Yüzleş...

“Bu film illa başkalarına umut vermek için ya da illa güçlü hikâyeleri yan yana getirmek misyonu içi...

GÜNÜN DAYANIŞMASI: Meme kanseri ilacı arıyorsanız...

Meme kanseri ilaçları devlet ile üretici firma arasında yaşanan eksikliklerin giderilememesi nedeniy...