ILO iş yerinde şiddet ve tacize karşı sözleşmeyi kabul etti
#MeToo kampanyasının etkileri üzerine, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün hazırladığı iş yerinde cinsel şiddet ve tacize karşı ilk küresel sözleşme kabul edildi.

Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), çalışma hayatında şiddet ve tacizi engellemeyi amaçlayan ilk küresel sözleşmeyi kabul etti. Sözleşmenin hazırlanmasında kadınların sosyal medyada cinsel tacize karşı başlattığı #MeToo (Ben de) kampanyasının önemli rolü olduğu kaydedildi.

Sözleşme, ILO’nun İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılan Yıllık Çalışma Konferansı’nın son gününde kabul edildi. Sözleşmedeki standartlar, herkesin şiddet ve tacizden arındırılmış bir çalışma hayatı hakkına sahip olmasını amaçlıyor. Sözleşme uyarınca hem özel sektör, hem kamu çalışanları şiddet ve tacize karşı koruma altına alınacak. Çalışanlar ayrıca, işyeri ve ev arasındaki yolculukları sırasında da yine koruma altında olacak.

Sözleşmenin ulusal düzlemde bağlayıcı olabilmesi için devletler tarafından onaylanması gerekiyor.

‘BU ADIMIN ATILMASININ ZAMANI GELMİŞTİ’

İşyerinde özellikle kadınların cinsel taciz ve saldırı maruz bırakıldığını vurgulayan ILO Genel Direktörü Guy Ryder "Bu adımın atılmasının zamanı gelmişti. Sözleşme dünyanın dört bir yanında işyerinde çalışan insanlar açısından büyük bir fark yaratacak" dedi.

Çalışanları işyerinde şiddet ve tacize karşı korumayı hedefleyen sözleşmede, aktivistlerin tüm çabalarına rağmen LGBT bireylere özel atıfta bulunulmadı. Konunun devletlerarasında oldukça tartışmalı olduğuna işaret eden Guy, geniş çaplı bir uzlaşma sağlanabilmesi amacıyla "tehlike altındaki gruplar" ifadesinin tercih edildiğini belirtti.

Kaynak: JinNews


İlgili haberler
İşyerinde tacize karşı işverenin önlem alma yüküml...

İşyerinde tacize uğrayan kadın işçinin şikâyette bulunması işten çıkarılmasına gerekçe olamaz. İşver...

Yüzlerce Google çalışanı cinsel tacize karşı iş bı...

Dünya genelinde yüzlerce Google çalışanı, şirket yöneticilerinin cinsel tacize karşı cinsiyetçi, ırk...

METAL İŞÇİSİ KADININ GÜNDEMİ: 8 saat çalışma, var...

Ağır iş koşulları ve sürekli değiştirilen vardiyalardan dertli olan, işçi sağlığı açısından ciddi so...