‘İntihar’ diye üzeri kapatılmıştı, soruşturma yeniden başlatıldı
Yaklaşık 4 yıl önce şüpheli bir şekilde yaşamanı yitiren ve ‘intihar’ denilerek kapatılan Medine Ok Kara’nın yeniden başlatılan soruşturmasında, Kara'nın yaşadığı sistematik şiddet belgelendi.

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde bir yıllık evli olan Medine Ok Kara, 8 Eylül 2017 tarihinde evinde şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmişti. Kara’nın şüpheli ölümüne dair Dörtyol Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında olaydan 73 gün sonra ifadesi alına Ahmet Kara, eşinin intihar ettiğini iddia ederken boyun ve arka kısmında ip izlerine rastlanan ve vücudunda morluklar tespit edilen kadının Adana Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından hazırlanan otopsi raporunda ise “asılmaya bağlı öldüğü” kaydedildi. Raporda, vücudundaki morluklara yer verilmezken, soruşturma 3 ay sonra “intihar” denilerek kapatıldı.

Mezopotamya Ajansında Hamdullah Kesen’in haberine göre yaşamını yitiren Kara’nın ailesi ve avukatının verdiği hukuk mücadelesi sonucunda soruşturma tekrar başlatılırken, yaklaşık 3 buçuk yıl sonra şüpheli Ahmet Kara’nın telefon ve bilgisayarı incelemeye alındı. Yapılan inceleme ile birlikte soruşturmada yeni bir gelişme yaşandı ve Kara’nın maruz bırakıldığı sistematik şiddet Ulusal Kriminal Bürosunun (UKB) raporuyla tespit edildi.

FACEBOOK’TAN ÖLÜMÜ VERİLMİŞ

Dörtyol Cumhuriyet Başsavcılığı Hazırlık Bürosu talebiyle Ahmet Kara’ya ait Iphone marka cep telefonunun incelemesiyle hazırlanan 21 Ocak 2021 tarihli raporda, eşi Ahmet Kara’yı cep telefonuna “Ahmet Kara Allah Belanı Versin” şeklinde kaydeden Medine Ok Kara’nın yaşamını yitirdiği gün L.L.D. adlı kişiden Ahmet Kara’nın cep telefonuna “Günaydın cnm iyi misin baş sağlığı var, Facebook durumunda merak ettim seni” şeklinde attığı kısa mesaja yer verilerek, “Telefon kullanıcısına gelen mesaj dikkat çekmektedir. Ancak şahsın Facebook sayfasına ulaşıldığında, bahsi geçen mesaja ulaşılamamıştır” denildi.

Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı

FİZİKSEL ŞİDDET BELGELENDİ

Raporda, Kara’nın maruz bırakıldığı şiddete dair bir görsel ile ilgili, “Bulunan bazı doneler eklenmekte olup, dosya ile ilgili olup olmadığının takdiri makama bırakılmaktadır. Fiziksel şiddete ilişkin donenin takdiri makama aittir” ifadeleri yer aldı. Çiftin 2017 yılının mayıs ayında zaman zaman parasal ve ailevi sorunlar nedeniyle tartıştığı ve boşanma konusunu konuştuğu belirtilen raporda, Medine Kara’nın eşine yönelik 13 Mayıs 2017 tarihinde sarf ettiği “Son 7 aydır aldığın maaşı göstermiyorsun” sözleri de kaydedildi.

İŞKENCEYE SABIR...

Raporda ayrıca Medine Ok Kara’nın maruz kaldığı şiddeti belgeleyen 1 Haziran 2017 tarihli mesajı şu şekilde yer aldı: “Bugün yine anası bacıları yüzünden yine başıma çöktü. Kemerini çıkarıp arkadan bağlamaya başladı. Koluma ve nereye gelirse tekmelemeye başladı. Sağ bacağım şişli, başımın sağ tarafı sağ kulağımın içi de sızladı. Düzelir diye susuyordum. Düzelir diye ama tam tersi ailesi için hala bana işkenceye küfüre devam ediyordu. Sabır Allah’ım nereye kadar dayanacak halim kalmadı. Artık sona adım adım orucumu burnumdan getirdin ya Allah’ından bulur anası Sevim Hatice Mehmet dilerim siz onun benim huzurumu kaçırıyorsunuz ya siz daha kötü olursunuz. Nasıl olsa sizin gibi insanlara Allah hepimizin belasını versin. Dilerim ocaklarınızda ateş eksik olmaz şeytan başkanı...”

AVUKAT: DAVA BAŞLATILMALI

Aile avukatı Mehtap Sert, raporla birlikte sistematik şiddetin belgelendiğini vurgulayarak, “2017 eylül ayında dosya savcısı gereken araştırmayı yapmış olsaydı, 1323 gündür ‘Medine’ye ne oldu?’ diye sormayacaktık. Ailenin ve avukatların telefon incelemesi talebi yıllar sonra kabul gördü. Medine’nin eşyaları arasında günlüğü bulunmamış olsaydı; bu talebimiz karşılık bulmayacaktı. Cinayet mi intihar mı? Yargı 4 yıldır aileye psikolojik şiddet uygulamaktadır. Adli yargılanma hakkı ihlal edilmiştir. Davanın bir an önce açılıp maddi gerçekliğin ortaya çıkması gerekmektedir. Medine Kara’nın olası katili korunmamalı, yargılanmalıdır” diye belirtti.

NE OLMUŞTU?

 “İntihar” denilerek kapatılan Medine Ok Kara soruşturması, aile ve avukatının mücadelesiyle yeniden başlatıldı. Yaklaşık 3 buçuk yıl sonra şüpheli Ahmet Kara’nın telefon ve bilgisayarı incelemeye alındı. Dörtyol Devlet Hastanesi tarafından ölüme dair hazırlanan ilk raporda; Kara’nın boyun ve arka kısmında ip izlerine rastlandığı ve vücudunda morluklar tespit edildiğine yer verildi. Soruşturma kapsamında Adana Adli Tıp Kurumunun (ATK) hazırladığı otopsi raporunda, Kara’nın “asılmaya bağlı öldüğü” kaydedilirken, vücudundaki morluklara yer verilmedi. Başlatılan soruşturma ise 3 ay sonra “intihar” denilerek kapatıldı.

Savcılığın takipsizlik kararının ardından İskenderun Kadın Platformu Üyesi Avukat Mehtap Sert, İskenderun Sulh Ceza Hakimliği’ne itirazda bulundu. 5 Aralık 2017’de kabul edilen itiraz sonucu takipsizlik kararı kaldırılırken, Medine Ok Kara’nın dosyası tekrar Dörtyol Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi. Yaklaşık 3 buçuk yıl sonra şüpheli Kara’nın telefon ve bilgisayarı inceleme için kriminale gönderildi.

GERİDE KALAN GÜNLÜK

Ölümü şüpheli bulan abla Nuray Değirmenci, kardeşine ait günlüğü avukatı aracılığıyla yeniden başlatılan soruşturma savcısına iletti. Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Polis Labaratuvarları Daire Başkanlığı tarafından yapılan inceleme sonucu temmuz 2020’de hazırlanan raporda, söz konusu günlükteki el yazısının Medine Ok Kara’ya ait olduğu kaydedildi.

ŞİDDETİ GÜNLÜĞE YAZDI

Kara, gördüğü sistematik şiddet ve psikolojik baskıyı şu sözlerle günlükte yazdı: “Eve ruhsatsız silah getirerek defalarca beni tehdit ettin. Ben ayrılalım dediğimde ‘Aileni öldürürüm seni öldürürüm’ dedin. Ağzıma silahı dayayıp öldürmekle tehdit ettin. Ailen yüzünden beni defalarca dövdün. Bana attığın o dayakları, o küfürleri, hakaretleri vücudumdaki o izleri silemem.”

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Ülkede 1 gün: Kadın cinayeti, şiddet, şüpheli ölüm...

Son 24 saat içinde basına yansıyan 7 olay kadın cinayetlerinin, şüpheli kadın ölümlerinin, şiddetin,...

‘İntihar etti’ denilen Selma’nın arkadaşları: İnti...

Buca’daki evinin balkonundan düşerek hayatını kaybeden Selma E.’nin arkadaşları, olayın intihar deği...

Bölge’de şiddet, istismar, tecavüz, kadın intiharl...

İhraç edilen Mardin Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanı Gülizar İpek Bölge’de şid...