İpek Gülşen: Tahliye kararı ‘arkamda devlet var’ sözünü doğruladı, hayattayken sesimi duyun
‘Arkamda devlet var’ diyerek tecavüz girişiminde bulunan Baran Kızıl’ın tahliyesine tepki gösteren İpek Gülşen, ‘Tahliye kararı ‘arkamda devlet var’ sözlerini doğruladı. Hayattayken sesimi duyun’ dedi

Diyarbakır’da İpek Gülşen’in “arkamda devlet var” sözleriyle kendisine tecavüz girişiminde bulunup darbettiği ve dolandırdığı yönündeki açıklamaları üzerine tutuklanan Baran Kızıl, 17 Ocak’ta Mardin 1’inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ilk duruşmasında tahliye oldu. Kadın örgütlerine “ölmek istemiyorum” çağrısında bulunan Gülşen, söz konusu kişinin yeniden tutuklanmasını talep etti.

MAHKEME TARİHİNİ POLİSTEN ÖĞRENDİ

Baran Kızıl ile ilgili daha önce de basına konuştuğunu belirten Gülşen, “Şahıs beni taciz etmişti. Bununla alakalı sanal medyada paylaşım yapmamın ardından vatandaşların desteğiyle tutuklandı. Mahkeme sürecini beklerken, benim haberim olmadan mahkeme gerçekleşti. E Devlet’imde hiçbir şekilde görüntüleyemedim. Mahkeme günü belli olmasına rağmen avukatım da ben de haberdar olamadık. Polis beni arayıp söyledi. Talimat mahkemesine gidildiğinde, şikayetçi olup olmadığıma dair ifade alınıyor. Mağduriyetinin giderilmesine ilişkin ifade alınıyor. Daha önce de gittiğimde bu şekilde sorular sorulduğunda ben kabul etmediğimi söyledim. Mahkemenin olduğunu polisten öğreniyorum ve apar topar mahkeme yapılıyor. Avukatım da sistemden baktığında mahkemenin görünmediğini söyledi” dedi.

‘DEVLETİN ARKASINDA OLDUĞU TESCİLLENDİ’

SEGBİS’le mahkemeye katıldığını ifade eden Gülşen, “Baran Kızıl’a söz hakkı tanındı ama orada bana söz hakkı tanınmadı. Kızıl’ın avukatlarına söz hakkı tanındı, avukatları onu savundu. Benim avukatım olmadığı için mahkemede hakimlere ‘avukatım aracılığıyla ifade vermek istiyorum’ dememi beklemeden Kızıl’ın tahliyesine karar verildi ve Kızıl serbest bırakıldı. Bu durumu dile getirmek istediğimde direkt ekran kapatıldı. Kızıl için daha önce de size söylemiştim, ‘Benim arkamda devlet var’ diyordu. Tahliye kararı devletin var olduğunun göstergesi oldu. Baro avukatlarına başvuruda bulundum ve bana dosyada usulsüzlük olduğunu söylediler. Öncelikle evime tebligatın gelmesi gerektiğini ve UYAP’ta görünmesi gerektiğini söylediler. Bunların görünmemesi başlı başına hakimin vermiş olduğu karardan ziyade bir usulsüzlüğü gösterdiğini ifade ettiler. Avukatlar bu usulsüzlüğün üzerinde duracaklarını ve hukuki mücadeleyi vereceklerini söylediler” diye konuştu.

‘HAYATTAYKEN SESİMİ DUYUN’
“Kızıl serbest bırakıldı ve can güvenliğimden endişeliyim” diyen Gülşen, kadın örgütlerine çağrıda bulunarak, şunları söyledi: “Kızıl daha önce beni ve ailemi öldürmekle tehditlerde bulundu. Beni ve ailemi öldürmekle tehdit etmesinden endişeleniyorum. Bana zarar vereceğini düşünüyorum çünkü korkunç bir insan. Bununla alakalı yine vatandaşların desteğini talep ediyorum. Bu konuda yanımda olsunlar. Hukukun ve adaletin yerini bulmasını istiyorum.

‘ÖLMEK İSTEMİYORUM’
Kadın örgütlerine de sesleniyorum; ben diğer kadınlar gibi ölmek istemiyorum. Kadın örgütleri bu konuda yanımda olsun ve hukuki mücadelemde birlikte olalım. Hayattayken sesimin duyulmasını istiyorum. Mahkemeye de seslenmek istiyorum, O’nların evlatları olmuş olsaydı serbest bırakırlar mıydı? Baran Kızıl O’nların kız kardeşlerini darbetmiş ve taciz etmiş olsaydı serbest bırakırlar mıydı? Ben onların kız kardeşleri olmadığım için mi serbest bırakıldı? Benim arkamda güçlü kimse olmadığı için mi darbedildim, tacize uğradım ve bani taciz eden, maddi, manevi yönden beni zarara uğratan adam şu anda serbest bırakıldı? Kızıl’ın tekrardan tutuklanmasını ve sadece benim değil diğer insanların da mağduriyetinin giderilmesini istiyorum.”
‘BERAAT ETTİĞİ BİLGİSİNİ EDİNDİK’

Gülşen’in avukatı Diyarbakır Barosu Kadın Hakları Merkezi üyesi Esmer Özer ise, müştekiye ve soruşturma aşamasında dosyaya vekaletname ibraz eden vekile iddianame ve duruşma gün ve saatini bildirir davetiye tebliğ edilmeden görülen ilk duruşmada sanığın beraat ettiği bilgisini edindiklerini söyledi. Özer, “Müşteki/katılanın UYAP kaydı dahi yapılmamış, dosyanın kovuşturma aşamasında olduğunda haberdar edilmemiş hiçbir şekilde. Biz de bu aşamada usul ve esas yönünden eksikleri tespit etmek için gerekli adımları attık. Hukuken takip edilmesi gereken süreç ile ilgili hem bu aşamada hem de ilerleyen aşamalarda merkez olarak destek sunacağız” dedi.

NE OLMUŞTU?
Baran Kızıl, Diyarbakır’da yaşayan İpek Gülşen’e tecavüz girişiminde bulundu, darbettiği ve dolandırdığı gerekçesiyle 14 Ağustos 2022’de tutuklanmıştı. “Tehdit”, “taciz”, “hakaret” ve “dolandırıcılık” suçlamalarıyla tutuklu bulunan Kızıl, 17 Ocak’ta Mardin 1’inci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ilk duruşmasında tahliye oldu.

Haber-Fotoğraf: Jinnews

İlgili haberler
Tunceli ASHM’de taciz iddiası: Çocuklar iftira tut...

Tunceli Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı kurumlarda kalan kız çocukları, katıldıkları g...

Bölge’de ‘fuhuş çeteleri’ neden etkili soruşturulm...

Sosyolog Halide Türkoğlu ve Hakkâri İHD Yöneticisi Pınar Şen, bu suçların üzerinin örtülmeye çalışıl...

Namluların ucundan, tankların gölgesinden çıkacağı...

‘Güvenlik tedbirleri’, her türlü yetkiyle donatılmış kolluğa her alanda hareket kabiliyeti sağlıyor....