İş kazası geçiren kadın işçi işten atıldı
Çerkezköy’de Technocast’ta çalışırken kolunda lif yırtılması meydana gelen ve ameliyat olan kadın işçi, kendisine ‘İstifa et ya da devamsızlıktan işten çıkaracağız’ baskısının ardından işten atıldı.

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu beyaz eşya üretimi yapan Technocast fabrikasın da taşeron işçi olarak çalışan Ayşe Top isimli işçi paketleme bölümünde çalışırken montaj bölümü ne gönderildi. Üç ay bu bölümde çalıştığını söyleyen Ayşe Top, “Yoğun bir tempoda vidalama işi yapıyordum. Sürekli ‘hadi hadi’ denilerek baskıya maruz kalıyorduk. Bir müddet sonra kolumda ağrılar hissetmeye başladım. Ağrılar dayanılmaz bir noktaya gelince doktora çıktım. Doktor bana lif yırtılması olduğunu ve ameliyat olmam gerektiğini söyledi. Ben de parayı biriktirip ameliyat oldum” dedi.

RAPOR İÇİN DOKTOR DOKTOR DOLAŞTI

Ameliyattan sonra altı ay rapor alan Ayşe Top’un sorunları bitmediği gibi, bu sefer işyeri ile problemler yaşamaya başladı. Top, yaşadıklarını şöyle anlattı: “Rapor sürem bitmesine rağmen kolumu hâlâ kaldıramıyordum. Rapor sürem bittiği için fabrikaya gittim ve iş yeri doktorundan durumuma uygun yapabileceğim bir bölümde çalışmak istediğimi söyledim. O da bana ‘Bu şekilde ben seni çalıştıramam git bana heyet raporu getir’ dedi. Ben de hastaneye gidip rapor için yedi doktora muayene oldum. Bu yoklukta rapor için bile bir sürü para harcamak zorunda kaldım. Bu süre içinde MR çekildi ve kolumda kireçlenme ve sıkışma olduğu söylendi. Bu süre içinde iş yerinden beş gün ücretsiz izin almıştım. Heyete girdim ama sonuç hemen çıkmadı. Ben de tekrar işyerinden 1 Haziran’a kadar ücretsiz izin istedim. İnsan kaynakları bana ‘Ben seni ne diye izine çıkaracağım, kaç aydır seni bekliyoruz. Seni çıkartmadan eleman da alamıyoruz’ dediler. 3 Mayıs’ta tekrar aradığımda akşam saat 17.00’ye kadar istifamı vermez isem devamsızlıktan işten çıkarılacağım söylendi. Ben de taşeron firmam Çetin Grup’u aradım. Onlar da devamsızlıktan dolayı işten çıkartıldığım ve noter kanalı ile evrakın adresime göndereceklerini söylediler” ifadelerini kullandı.

Ayşe Top “Ben evde çalışırken omzumda kas yırtılması olmadı. Fabrikada çalışırken oldu. Ama onlar tedavime bile fırsat vermediler. Devamsızlık gösterip tazminatsız işten atmak istiyorlar. Gece gündüz yıllarca çalıştım ama ilk fırsatta beni bu salgın döneminde işten atıyorlar” diye tepki gösterdi

Fotoğraf: Technocast youtube

İlgili haberler
Çerkezköy'deki patlamada kadın işçilere 'emzirmeyi...

Çerkezköy'de Boytek fabrikasında yaşanan kimyasal patlama sonucu kimyasal sızıntı riski ortaya çıktı...

İş kazasında 5 parmağını kaybeden Aynur’un 8 Mart...

Patronun kar hırsı yüzünden iki kez iş kazası geçiren ve 5 parmağı pres makinesinde ezilen Aynur, tü...

12 saat gece vardiyası, iş kazasına ‘yara bandı’

Akşam 7:30'da işe başlıyor, sabah 7:30'da mesai bitiyor. Çalışırken yaşadığı kazalar ustabaşı tarafı...