İşçiler Agrobay’ın ihracat yaptığı ülkelere seslendi: 'Yedikleri domateslerin ne koşullarda üretildiğini duysunlar'
Sendikalaştıkları için işten atılan Agrobay işçileri, Alman ve Rus Konsoloslukları önünde basın açıklaması gerçekleştirerek ürettikleri domatesleri ihracat ettikleri ülkelere seslendiler.

Agrobay Seracılık'ta çalışan ve sendikalı oldukları için işten çıkartılan kadınlar, İstanbul’da Alman Konsolosluğu ve Rus Konsolosluğu önünde basın açıklaması gerçekleştirerek ürettikleri domatesleri ihracat ettikleri ülkelere seslendi.TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, basın açıklamasına katılarak işçilere destek oldu.

Konsolosluk önüne yüzlerce polisin ve çevik kuvvetin konuşlandığı açıklamada Tarım-Sen Başkanı Umut Kocagöz söz aldı.

Kocagöz, Agrobay'daki çalışma koşullarının ve sendikalaşmak isteyen işçilerin işten çıkarılmasına dair, Agrobay ile iş yapan diğer firmalara rapor hazırladıklarını ve konsolosluklar aracılığı ile bu raporu ileteceklerini söyledi. Almanya’ya domates ihraç eden Agrobay hakkında hazırlanan raporun açıklama sonrası Alman Konsolosluğuna teslim edileceğini belirten Kocagöz, Alman halkının tükettiği domatesin ne koşullarda üretildiğinin duyurulması ve Agrobay’la iş yapan uluslararası firmaların durumdan haberdar olması için raporun hazırladığını söyledi.


Kocagöz'den sonra konuşan kadın işçiler Agrobay fabrikasında yaşadıkları zorlu koşulları ve işten çıkarıldıktan sonra yaşadıkları hak ihlallerini anlattılar. Şirin Yıldırım, fabrikadaki çalışma koşullarının insanca olmadığını belirtti. Haftada bir gün tatilleri olması gerektiğini söyleyen Yıldırım, bir defasında üç hafta artarda çalıştığını ve buna rağmen ücretinde kesinti yapıldığını ifade etti. Sonrasında sözü alan Ayten Yıldız, çalışma koşullarının iyileştirilmesi için sendikaya üye olduğunu ve sendikal faaliyet yürüttüğü için işten atılan ilk kişi olduğunu söyledi. Yıldız, işten atıldıktan sonra hiçbir hakkından faydalanamazken bunu konuşabileceği hiçbir muhatap da bulamadığını söyledi. Sendikalaştıkları için işten çıkarılmalarının ardından direnişe geçen kadın işçiler polis tarafından darbedilerek gözaltına alınmıştı, Yıldız da bu müdahalelerde iki kere gözaltına alındığını belirtti.

11 senelik sera işçisi Behice Karabulut, çalışma koşullarından dolayı sağlık sorunları yaşadığını, koşulların ağırlığı karşısında sendikalaştıklarını anlattı. Sendikalaştıktan beş gün sonra isten atıldıklarını öğrendiklerinde, patronun "Bana baş kaldıranların sonu bu" dediğini öğrendiklerini söyledi. Direniş sürecinde haklarını istedikleri için polis ve jandarmanın şiddetine uğradıklarını, bir arkadaşlarının beyin travması geçirdiğini, bir arkadaşlarının da bacağının kırıldığını, kendisinin de iki kez gözaltına alındığını ve hakkında yurt dışı çıkış yasağı konulduğunu ifade etti. Kadınlara seslenen Karabulut, "Çoluğumuzu, çocuğumuzu göremiyoruz, onlarla ilgilenemiyoruz, bu işin çözüme kavuşmasını istiyoruz" diyerek dayanışma çağrısı yaptı.

Fatma Kaya ise neden polis ve jandarmadan böyle bir muameleyle karşılaştıklarını sorarken "Biz hırsızlık yapmadık, asıl hırsız içeridekiler. Asıl hırsız Agrobay" dedi.

Basın açıklamasının sonunda söz alan sendika başkanı Kocagöz, kod46 ile işçilerin keyfi bir şekilde işten çıkarıldığını söylerken, isçilerin tazminatlarının ve haklarının sağlanmasını, işe geri dönmek isteyenlerin ise işe geri alınmasını talep ettiklerini vurguladı. Kocagöz, isçilerin talepleri gerçekleşene kadar direnişe devam edeceklerini ilan etti. Basın açıklaması sonrasında hazırlanan rapor Almanya Konsolosluğuna teslim edildi. İşçiler, polis engeline rağmen Rusya Konsolosluğu'na yürüyerek hazırladıkları raporu teslim ettiler.

Fotoğraf:Ekmek ve Gül

İlgili haberler
İzmir Agrobay Seracılık’ta direnen işçiler gözaltı...

Sendikal hakları için mücadele eden Agrobay işçileri direnişlerinin 17. gününde polis müdahalesi son...

Sendikal hakkını kullanan iki öğretmen işten çıkar...

İşten çıkartılan öğretmenlerden Ülküm Ülkü ve basın açıklamasına katılan öğretmenlerden Feray Şimşek...

Sputnik'te grevdeki kadın gazeteciler: Sendika ana...

Grevdeki kadın gazetecilerden Mehtap Yenidoğan, Günce Nur İnce ve Gökçe Çalışkan sendikalaşma süreçl...