İskenderun Kadın Platformu: Şiddet karşısında susmuyoruz
İnfaz yasasıyla tahliye olduktan sonra çocuğunu öldüren erkeğe dikkat çeken İskenderun Kadın Platformu, böylesi olayların İstanbul Sözleşmesinin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.

İskenderun Kadın Platformu Dönem Sözcüsü Avukat Mehtap Sert, İstanbul Sözleşmesi tartışmaları ve kentte bir çocuğun babası tarafından öldürülmesine dair yazılı açıklama yaptı.  

Yasal mevzuattaki tüm değişiklik ve düzenlemelere rağmen, kadına yönelik şiddetin artarak devam ettiğinin belirtildiği açıklamada, artışın nedenin toplumsal dönüşümün sağlanamaması, şiddetin kaynağına dönük çözümlerin geliştirilmemiş olmasından kaynaklandığına dikkat çekildi.

'DEVLETİN ŞİDDET DİLİ CESARET VERİYOR'

“Devletin zihniyet dönüşümünü sağlayacak politikalar oluşturmadığı gibi tam tersi kadınların insan haklarını ve en önemlisi yaşam haklarını koruma altına alan kanunları ve uluslararası sözleşmeleri kaldırmaya yönelik talepler karşısında etkisiz kaldığını görüyoruz. Kadın kazanımlarına yapılan saldırılar hız kesmeden devam etmektedir” diyen Sert, Akit yazarı Abdurrahman Dilipak’ın kullandığı şiddet dilinden, devletin eril zihniyete cesaret verdiğini söylemekte çok yersiz olmayacağını belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'na göre güvenli ve sağlıklı bir çevrede yaşamak hakkı güvence altına alınmıştır. Bu sebeple bireysel toplumsal şiddetin önüne geçilmesi gerekir" ifadelerini kullandı.

'KADINA YÖNELİK ŞİDDET ARTIYOR'

İnfaz Yasası’ndan yararlanarak bir süre önce cezaevinden tahliye olan Cengiz Karataş’ın, kızını öldürdükten sonra intihar ettiğini hatırlatan Sert açıklamasında,“Bu durum İstanbul Sözleşmesi’nin önemini bir kez daha hatırlatmak açısından can yakıcı oldu. Çünkü İstanbul Sözleşmesi, başta cinsiyeti nedeniyle kadınlara uygulanan şiddet olmak üzere şiddete uğrayan her bireyi yani çocuğu da korumayı ve şiddeti önlemeyi esas alan uluslararası bir sözleşmedir. Kadına yönelik şiddetin hız kesmeden devam ettiği Türkiye’de biz kadınlar, kadına yönelik şiddetin politik olduğunu vurguluyor, şiddetin ortadan kaldırıldığı bir dünya yaratabilme gücüne sahip olduğumuzu biliyoruz ve şiddet karşısında susmuyoruz. Bu nedenle kadına yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için her alanda mücadele edeceğimizi bir kez daha kamuoyunun bilgisine sunuyoruz” diye belirtti.

 Kaynak: MA


İlgili haberler
60 barodan Kamu Denetçiliği'ne İstanbul Sözleşmesi...

60 ilin baro başkanlığı, Kamu Denetçiliği Kurumundan İstanbul Sözleşmesinden çekilmeyi talep eden di...

Ankara'da kadınların İstanbul Sözleşmesi açıklamas...

Ankara Kadın Platformunun İstanbul Sözleşmesi ile ilgili yapmak istediği açıklama polis tarafından e...

Mata işçisi kadınlar: İstanbul Sözleşmesiyle uğraş...

Mata işçisi kadınlardan İstanbul Sözleşmesinin hedef alınmasına tepki: ‘Hükümet, ekonomi gündem olma...