İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi: Taciz ve cinsel saldırıları ifşa etmek bir haktır
İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi taciz ifşalarına ilişkin açıklama yaptı. Kadın hakları Merkezi, ‘Kadınların maruz kaldıkları taciz ve cinsel saldırıları ifşa etmeleri bir haktır’ dedi.

Edebiyat dünyasındaki kadın yazarların Hasan Ali Toptaş, Bora Abdo gibi yazarların tacizine maruz kaldıklarını sosyal medya üzerinden ifşa etmeleri tartışmaları sürüyor. Sanat, edebiyat, reklamcılık, sinema, hukuk vb. pek çok sektörde kadınlar yaşadıkları tacizi ve cinsel saldırıları anlatmaya devam ederken, kitle örgütlerinden de kadınlara destek açıklaması geliyor. İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi de yaptığı yazılı açıklamada “Kadınların maruz kaldıkları taciz ve cinsel saldırıları ifşa etmeleri bir haktır” dendi. Kadın Hakları Merkezinin açıklaması şöyle:

Bir süredir kadınlar kadın dayanışmasından aldıkları güç ve cesaretle sosyal medya üzerinden uğradıkları tacizleri, cinsel saldırıları ve bunları yapan erkekleri ifşa etmekteler. Ülkemizde erkek egemen anlayışın hakim olduğu ve özellikle imtiyazlı erkeklerin güçlerinden ne kadar korkulduğu ortadayken, bu cesur kadınların beyanları esas alınmalı ve derhal gerekli yasal işlemler başlatılmalıdır.
Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuatımız devlete şiddetin önlenmesi, etkin soruşturma yapılması, şiddet uygulayanın cezalandırılması, şiddet mağdurunun korunması, zararın tazmin edilmesi ve destek politikalarının oluşturulması yükümlülüğünü vermektedir. Bu noktada devletin en önemli görevi kadına yönelik her türlü şiddetin ortadan kaldırılması , kadınların yargı sistemine güvenmelerinin sağlanması ve adalete erişimlerinin kolaylaştırılmasıdır.
Sözleşmelerin ve kanunların etkin uygulanmaması nedeniyle kadınlar kamusal, toplumsal ve özel alanda uğradıkları şiddeti dile getirmekten korkmakta ve geri durmaktadırlar. Şiddetin önlenmesi ve gerçek korumanın sağlanabilmesi için “Kadının Beyanı Esastır” ilkesi adalet sistemine tam olarak dahil edilmeli, kadının şiddete, tacize, cinsel saldırıya veya tecavüze uğradığı yönündeki beyanı esas alınarak etkin bir soruşturma yapılmalı ve failler en ağır şekilde cezalandırılmalıdır. Bu noktada İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi olarak gerek mevzuatın etkin uygulanması, gerekse adalete erişimin kadınlar için daha kolay hale gelmesi adına tüm gücümüzle mücadele ettiğimizi yinelemekteyiz.
Sevgili kadınlar cesaretinizi kaybetmeyin. Yalnız değilsiniz. İstanbul Barosu Kadın hakları Merkezi olarak her zaman yanınızdayız.”


İlgili haberler
Artık susmayacak kadınlardan korksunlar...

Kadına yönelik şiddet geçmişi olan her erkek ünlü ya da ünsüz korkuyor artık. Korksunlar zaten, kadı...

Gercüş’ten edebiyat dünyasına… Şiddet, taciz artık...

Editörlerimizden Elif Turgut soruyor, Sevda Karaca değerlendiriyor.

Kadın Yazarlar Derneği: Eril düşünce sistemine kar...

Kadın Yazarlar Derneği, edebiyat dünyasında yaşanan taciz olaylarına ilişkin açıklama yaparak, ‘Bund...