İstanbul Sözleşmesi eylemine katılan mültecilere sınır dışı kararı Meclis gündeminde
Denizli’de İstanbul Sözleşmesi eylemine katıldıkları gerekçesiyle sınır dışı kararı verilen 4 İranlı mültecinin durumu HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit tarafından Meclis gündemine taşındı.

HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit Denizli’de İstanbul Sözleşmesi eylemine katıldığı gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra sınır dışı kararı verilen 4 İranlı mültecinin durumunu Meclis gündemine taşıdı.

Denizli'de 20 Mart'ta Çınar Meydanında yapılan 'İstanbul Sözleşmesi' eylemine katılan Esmaeil Fattahi, Leili Faraji, Zeinab Sahafi ve eyleme katılmayan Mohammad Pourakbari Kermani 5 Nisan Pazartesi gözaltına alındı ve ardından sınır dışı edilmeleri kararlaştırıldı.


Fotoğraf: HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit / MA

HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit konuyla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya şu soruları yöneltti:

■ Aydın Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan 4 İranlı mülteci hakkında uygulanan gözaltı gerekçesinin hukuksal dayanağı nedir?

■ Anayasa Madde 34 ‘Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir.’ şeklinde belirterek barışçıl toplanma hakkını koruma altına almışken bu hüküm neden mülteciler nezdinde uygulanmamıştır?

■ Barışçıl bir protesto eylemine katılmanın sonucunda sürdürülen cezalandırılma amacının nedeni nedir?

■ Aydın Geri Gönderme Merkezi’nde tutulan Esmaeil Fattahi, Leili Faraji, Zeinab Sahafi ve Mohammad Pourakbari Kermani hakkında sınır dışı kararı verilmiş olmasının gerekçesi nedir?

■ Türkiye’de son bir yıl içerisinde hakkında sınır dışı edilme kararı verilen sığınmacı sayısı kaçtır?

■ Aydın Geri Gönderme Merkezi’nde tutulmakta olan mültecilerin sınır dışı edilmeleri durumunda İran'da işkence ve hapse mahkûm olacakları gerçeği ortadayken, yaşam haklarını korumakla Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı sorumlu değil midir?

■ Ülkelerinden kaçarak Türkiye'ye sığınan mültecilerin tutuldukları 26 merkezden biri olan Aydın Geri Gönderme Merkezi’nde yaşanan hak ihlallerinden haberdar mısınız? Bakanlığınızca bu merkezin bağımsız kurumlar tarafından denetlenmesi sağlanmış mıdır? Sağlanmışsa sonuç raporu var mıdır?

■ Yakın zamanda Afgan mülteci Sayyid Ümit Sadat’ın Aydın Geri Gönderme Merkezi’nde intihar etmesinin ardından Geri Gönderme Merkezi’nde bulunan personeller hakkında başlatılmış bir soruşturma var mıdır? Varsa ne aşamadadır?

Manşet fotoğrafı: Evrensel

İlgili haberler
Ablası İran rejimi tarafından katledilen Leili Far...

İran’da eşitlik mücadelesi veren ve rejim tarafından katledilen Maryam Faraji’nin kardeşi Leili Fara...

Sınır dışı kararı verilen Esmail Fattahi: Gönderil...

Denizli'de İstanbul Sözleşmesi eylemine katıldığı için sınır dışı kararı verilen mültecilerden Esmai...

İstanbul Sözleşmesi’ni savunan mültecilere sınır d...

Denizli’de ‘İstanbul Sözleşmesi’ eylemine katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 4 İranlı mültec...