İstanbul Sözleşmesi’nde ‘erteleme’, mücadelenin enerjisini boşaltma taktiği olabilir
Gazeteci Ayla Türksoy’un hazırlayıp sunduğu programda soruları yanıtlayan Avukat Gülşah Kaya, İstanbul Sözleşmesine dönük tartışmaları değerlendirdi.

İstanbul Sözleşmesi’nde iktidar güçleri, her seferinde başka bir tarih vererek “sözleşmenin feshi ya da gözden geçirilmesi” konusundaki tutumlarını sürdürürken, her gün farklı kurum, kişi ve demeçlerle sözleşme aleyhinde konuşulmaya devam ediliyor. Şimdiye dek kamuoyu gündemine getirilen her konunun adeta bir ‘oldu bitti’ye getirilirken, sözleşme karşıtı adımlar, kadınlar sayesinde atılamıyor, hükümette erteleme, sözleşmeyi farklı şekillerde kadükleştirme havası seziliyor.  

TARTIŞMADAN VAZGEÇİLENE KADAR ERTELEMELER SÜRECEK

Demokrasi İçin Birlik Meclisi’nin her Pazartesi Karantina TV için hazırladığı gündem programına Ekmek ve Gül’den katılan Avukat Gülşah Kaya da, geçtiğimiz pazartesi yayınlanan programda, İstanbul Sözleşmesi’ne dair tartışmaları vdeğerlendirdi. Bu ertelemenin, kadın mücadelesinin bir kazanımı olmakla birlikte, mücadelenin, iktidar güçleri tarafından “Biz bu tasarıyı tartışmaktan vazgeçtik” denene kadar süreceğini söyledi. Kaya, bu ertelemenin bir yandan da; “Türkiye'de kararlılık gösteren kadınların enerjisini boşaltmak, kadınları biraz daha geri çekmek, gerilimin durmasını sağlamak, bir şey kazandık duygusuna kaptırıp belki de bu enerjiyi bir sürece yayarak peyderpey boşaltmak ya da AKP içindeki çatlakları daha çok görünür kılmaya çalışmakla” taktik icabı olabileceğini belirtti.


MÜCADELEYİ BÜYÜTME ÇAĞRISI…

Demokrasi İçin Birlik Meclisi Koordinasyon Kurulu Üyesi, Gazeteci Ayla Türksoy’un hazırlayıp sunduğu programda soruları yanıtlayan Avukat Gülşah Kaya, “aile yıkıyor” gibi cümlelerle hedefe alınan sözleşmeye rağmen, yıkılanın kadınların hayatları olduğunun altını şöyle çizdi: “Hepimizin sadece kendi yaşamlarımıza dönüp baktığımızda görebileceğimiz tek bir şey var: Yıkılan şey kadınların hayatları, yıkılan şey eşitsizliğin sebep olduğu bu derinlik, yıkılan şey işçilerin hayatları, yoksul kadınların, hepimizin hayatı, çocukların hayatları… Dolayısıyla ‘boşanmaların sebebinin İstanbul Sözleşmesi mi olduğu’ tartışmasına girmeye hiç gerek yok. Bizim varmak istediğimiz bir yer var. Kadınların yaşamlarını kurtaran şey, hukuki olarak İstanbul Sözleşmesi ise, ona sahip çıkmak, yan yana durmak, mücadelemize sahip çıkarak, bulunduğumuz her alanda ne yapabiliyorsak onu yapmak. Dolayısıyla bütün kadınları bulunduğu her yerden ses çıkarmaya, ta ki hükümet ‘Biz bu konuyu tartışmaktan vazgeçtik’ dediği ana kadar ses çıkarmaya ve bu mücadeleyi sürdürmeye davet ediyorum.”

Program Linki

İlgili haberler
Erdoğan’dan İstanbul Sözleşmesi yorumu: ‘Aileerkil...

Erdoğan, partisinin kuruluş yıldönümünde İstanbul Sözleşmesi’nin adını anmadan sözleşmenin iptaline...

İstanbul Sözleşmesi bir eşik; o eşiği biz kadınlar...

İstanbul Sözleşmesi, esasen kadınların eşitlik haklarını tümüyle ortadan kaldırmak isteyenler karşıs...

İstanbul Sözleşmesi’nin iptali buzdolabına mı kald...

Hükümetin, sözleşmeyi iptal etmeyi şimdilik rafa kaldırması, sözleşmenin yükümlülüklerinden sıyrılma...