İşten atılan Xiaomi Salcomp işçileri fabrika önünde açıklama yapacak
Devletten milyonlarca lira teşvik alan Salcomp patronu ‘daralma’ gerekçesiyle 110 işçiyi işten attı. İşçiler 23 Mart Çarşamba günü fabrika önünde açıklama yapacak.

Yakın dönemde işçilerin sendikalaşma mücadelesi verdiği Çin sermayeli Xiaomi ve iş ortağı Salcomp’un İstanbul Avcılar’da kurulu bulunan fabrikasında 110 işçi, 19 Mart’ta daralma gerekçesiyle işten atıldı.

İşten atılan işçiler “Salcomp Xiaomi İşçileri Dayanışması” adıyla hem yaşananları anlatmak hem de mücadele kararlılıklarını ortaya koymak için 23 Mart Çarşamba günü saat 17:00’de fabrika önünde açıklama yapacak.

Salcomp işçileri yayımladıkları metinde şunları söyledi:

Merhabalar bizler Salcomp Xiaomi fabrikasında çalışmakta olan işçilerdik. 18 Mart 2022 Cuma günü bir mesaj ile iş akdimizin fesh edildiğini öğrendik. Şirketimiz Salcomp ekonomik sebepler ve siparişlerin olmadığı gerekçesi ile 110 işçiyi bir günde kapı önüne koydu. Biz atılan işçiler olarak yan yana gelerek uygulamanın yanlış olduğunu sendikamıza ve şirketimize söyledik. Şirketimiz Salcomp Xiaomi devletimize 2000 işçi çalıştıracağı garantisi ile birçok teşvik almıştır. Şu an fabrikamızda 800 işçi çalışmakta ve şirket daralmaya gideceğini bildirerek biz işçileri işten çıkarttı. Xiaomi Salcomp firması 7 yıl boyunca işçi sigorta primlerinden muaf tutulmuş, aynı zamanda gümrük vergisi muafiyeti almıştır. Gelir vergisi indirimi de alan şirket tüm bunları istihdam sağlayacağım sözü ile elde etmiştir. Bu koşullarda şirketin zarar etmesi, küçülmesi söz konusu değildir. Yapılan uygulama daha fazla kar hırsı için işçilerin ekmeği ile oynamaktır.
Bizler işten atılan 110 işçi olarak sendikamız Türk Metal ile bir görüşme gerçekleştirdik. Sendika şube başkanımız Mehmet Ali Akman biz işçilere şirketin daralmaya gittiğini yapılacak bir şey olmadığını istersek dava açabileceğimizi söyledi. Biz işçiler olarak sendikanın yanımızda olmasını istedik maalesef sendikamız bir eylem yaparsak yanımızda olamayacağını söyledi. İşten atmaların devam edeceğini söyleyen şirket işçileri mağdur etmeye devam edecek.
Bizler işimize geri dönmek istiyoruz. Bu süreçte duyarlı olan tüm demokratik kitle örgütlerini, sendikaları, siyasi partileri yanımızda görmek istiyoruz.
Bizler atılan 110 işçi olarak çocuklarımızla eşimiz dostumuzla bu uygulamayı protesto etmek için 23 Mart Çarşamba günü saat 17:00’da Fabrika kapısında bir açıklama yapacağız. Siz emek dostlarını aramızda görmek isteriz.”


İşçiler taleplerini şöyle sıraladı:

• Geri dönmek isteyen işçiler işe iadesi sağlansın.

• işten atmalar durdurulsun sendika işten atmaların önüne geçsin.

• İşten atılan arkadaşlarımız arasında kıdem tazminatını ve ihbar tazminatı hak etmeye 1 gün 2 gün kalan arkadaşlarımız var. İşçilerin ekonomik kayıpları giderilsin.

 

Salcomp işçisi kadınlar Ekmek ve Gül’e yazdıkları mektupla fabrika içindeki baskılara ve sendikanın tutumunu anlatmışlardı: Bi karışmadığınız sutyenimiz kalmıştı! Okumak için TIKLAYINIZ


İlgili haberler
Salcomp'ta işçiler tuvalete gitmesin diye su sebil...

Salcomp Xiaomi'de çalışan kadın işçiler tuvalete gidemedikleri için sağlık sorunları yaşıyor, fabrik...

Salcomp Xiaomi İşçisi Aysel: Bu mücadele bana özgü...

‘En önemlisi de ne biliyor musun? Ben hayatımda ilk kez hakkımı aramak için bir şey yaptım. Bahçeye...

Bi karışmadığınız sutyenimiz kalmıştı!

Kadın işçilerin, sutyenlerine kadar karışan Salcomp patronlarına da böyle önerilerin ortaya atılmama...