İstismarcının hangi davranışını olumlu buldunuz!
13 yaşındaki zihinsel engelli çocuk istismara uğradığını anlattı. İstismarcı ‘rızası vardı’, annesi ‘şikayetçi değilim’ dedi. Mahkeme ise olumsuz davranışı görülmediği gerekçesiyle cezayı indirdi!

Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde, 2 yıl önce 13 yaşındaki zihinsel engelli kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu için 66 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan 19 yaşındaki İ.T’ye verilen 11 yıllık hapis cezası, duruşmalardaki ‘olumlu tutum ve davranışı’ nedeniyle 9 yıla indirildi.

28 Mart 2015 günü anne M.Y. zihinsel engelli kızı N.Y’yi boş bir inşaatta, elinde bıçak olan İ.T. ile birlikte gördü. Küçük kızın annesinin geldiğini gören İ.T, olay yerinden kaçarken, mağdur ve ailesi polise giderek şikayetçi oldu. Gözaltına alınan İ.T. tutuklandı. Hazırlanan iddianamede sanık İ.T’nin, ‘Çocuğun cinsel istismarı’ ve ‘Cinsel amaçlı çocuğu hürriyetinden yoksun kılma’ suçlarından 21 yıldan 66 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Şüphelinin 15 yaşından küçük mağduru 2 kez bıçakla tehdit ederek, cinsel istismarda bulunduğu belirtilen iddianamede, İ.T’nin beden veya ruh bakımından kendini savunamayacak durumdaki mağduru cinsel amaçla hürriyetinden yoksun bıraktığı da kaydedildi.

13 YAŞINDAKİ ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUĞUN RIZASI VARMIŞ!
İstismarcı İ.T’nin yargılaması Diyarbakır 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde yapıldı. 11 ay tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan İ.T, 13 yaşındaki zihinsel engelli çocuğun rızasıyla ilişkiye girdiklerini, aralarında duygusal bağ olduğunu ve 13 yaşında olduğunu bilmediğini iddia etti. Mahkemede pişman olduğunu da söyleyen İ.T, “Yemin ederim ki bir daha bir kız arkadaşımın eline bile dokunmayacağım. Pişmanım” dedi.

ANNE ŞİKAYETÇİ OLMADI
Anne M.Y’nin ise şikayetçi olmayarak “Ben herhalde yanlış gördüm. Kızımı ve sanığı evimin yukarısında gördüğümde çıplak değillerdi. Orada ne yaptıklarını bilmiyorum. Kızım zihinsel özürlüdür. Kızım ve sanığı soyunuk vaziyette görmedim” diye konuşması dikkat çekti.

‘ABİMDEN KORKTUĞUM İÇİN AİLEME ANLATMADIM’
istismara uğrayan kız çocuğu ise sanığı bir düğünde tanıdığını belirterek, “Arkadaşımın evinden dönerken kolumdan tutarak zorla tepeye götürdü. Bıçak gösterdiği için karşı koymadım ve yardım istemedim. Çünkü korkmuştum. Tenha bir yerde kıyafetlerimi çıkarmamı istedi. Korktuğum için çıkardım ve bana dokunmaya başladı. Sonra cinsel istismarda bulundu. Sonraki gün sanığı yolda görünce uzaklaşmaya başladım. Yanıma gelerek bıçak gösterdi, 5 lira para uzattı ve benimle ilişkiye girmek istediğini söyledi. Kabul etmeyince beni orada bir inşaatın içine götürdü. Kendisine istemediğimi söyledim. O sırada annem geldi. Arkadaşım Fatma’nın sanığı çağırdığını düşünüyorum. Fatma, 3 kişiyle cinsel birliktelik yaşamamı sağladı ve bu kişilerden 100’er lira aldı. Para aldığını gördüm. Bu şahıslarla istemeyerek ilişki yaşadım. Bu kişilerle ilişkiye girdiğimde Fatma yanımdaydı. Bunlardan biri suyun içine hap atmıştı. Suyu içtikten sonra başım çok döndü. Uyandığımda kıyafetlerimin belden aşağısı yoktu. Bunlar beni cinsel ilişkiye zorladı. Ağabeyimden korktuğum için olanları aileme anlatmadım” dedi.

CEZA İNDİRİMİ VE BERAAT KARARI
Mahkeme heyeti ise sanık İ.T’yi ‘Çocuğun cinsel istismarı’ ve ‘Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma’ suçlarından önce 11 yıl hapis cezasına çarptırdı. Sanığın duruşmada olumsuz bir tutum ve davranışının görülmemesini, lehine hafifletici neden olarak kabul eden mahkeme cezayı 9 yıl 2 aya düşürdü. Mahkeme sanığın benzer suçlamanın yer aldığı ikinci eylemi ile ilgili ise suçun yasal unsurları oluşturmadığı gerekçesiyle beraat kararı verdi.

ÇOCUĞUN RIZASINA İTİBAR EDİLEMEZ
Mahkeme gerekçeli kararda, 15 yaşından küçük mağdurun akıl zayıflığı bulunduğunu belirterek, mağdurun ifadesinde birden çok çelişki bulunduğu kaydetti. Sanığın, eylemini bıçakla tehdit ederek işlediğine ilişkin kesin ve inandırıcı delil olmadığı belirtilen kararda, İ.T’nin 15 yaşından küçük mağduru cinsel amaçla başka bir yere götürdüğü, cinsel istismar suçunu işlediğini belirtilerek, “15 yaşından küçük olması nedeniyle rızası olsa da mağdurun rızasına itibar edilemez” denildi.

Kaynak: DHA

İlgili haberler
Nedir çektiğimiz 'iyi hal' ve 'haksız tahrik' indi...

Mahkeme, bir kadının giydiği taytı yine 'tahrik' kabul etti. Gelin, kadın cinayetlerini adeta teşvik...

8 maddede çocuk istismarıyla ilgili doğru bildiğin...

Çocuk istismarı haberleri her geçen gün artıyor, ailelerin tedirginliği de öyle. Peki çocuk istismar...

Yargı yine iyi hal indiriminin önünü açtı

Nazlı Ayan, evlenme teklifini kabul etmediği Hamit Tekin tarafından katledildi. Tekin ceza indirimi...