İzmir Kadın Platformu: 81 yaşındaki Makbule Özer için verilen tutuklanma kararı geri alınsın
İzmir Kadın Platformu, Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) 81 yaşındaki Makbule Özer ile ilgili “cezaevinde kalabilir” raporu üzerinde yeniden tutuklanmasına karşı Sevinç Pastanesi önünde basın açıklaması yaptı

İzmir Kadın Platformu, Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) 81 yaşındaki Makbule Özer ile ilgili “cezaevinde kalabilir” raporu üzerinde yeniden tutuklanmasına dönük kararı protesto etti. Sevinç Pastanesi önünde bir araya gelen kadınlar, basın açıklaması yaptı. Açıklamaya İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir Şubesi, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi ve Hasta Mahpuslar Platformu’nun Kadın Komisyonlarının yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcisi katıldı. “Makbule Özer İçin Adalet” yazılı pankartın taşındığı açıklamayı kadınlar adına Ruken Emektar, yaptı.

'ATK’YE DAHİ TEKERLEKLİ SANDALYEYLE GİTTİ'

Özer’in yargılanma ve tutuklanma sürecini hatırlatan Emektar, kendisine hastalıkları nedeniyle cezaevinde kalamayacağına dair bağımsız uzman raporlarının verdiğini ifade etti. Özer’in hayatını tek başına idame ettiremeyeceğini ve ATK’ye dahi tekerlekli sandalye ile götürüldüğünü belirten Emektar, “Hak ihlallerinin yoğun olduğu, mahpusların sağlık hakkı başta olmak üzere hiçbir hakkına erişemediği, mahpusların rehabilite edilmediği aksine hapishaneye konulduktan sonra hastalıklarının daha da ilerlediği R tipi hapishanelerinden birine gönderilmesi Özer’in en başta yaşam hakkının riske atıldığı açıkça görülmektedir. Yaşam hakkı, bütün hak ve özgürlüklerin temelini oluşturması bakımından belirleyici nitelik taşımaktadır. İnsan haklarının ilki olan yaşam hakkı ve bu hakka saygı, bütün diğer hakların gerçekleşebilmesi için vazgeçilmez temeli oluşturmaktadır. Bireyin diğer bütün haklarını ve özgürlüklerini kullanabilmesi yaşama hakkının sağlanmasına bağlıdır” dedi.

Yaşananların hukuka ve vicdana aykırı olduğuna değinen Emektar, “Makbule Özer, pazartesi günü hapishaneye girecektir. Bir an önce bu hukuksuzluğa dur denilmelidir. Makbule Özer hakkında verilen bu karardan dönülmesi ve hasta mahpusların bir an önce serbest bırakılması konusunda yetkili makamlara çağrıda bulunuyoruz. Tüm hak savunucularının bu ihlale dur demek için harekete geçmelerini talep ediyoruz. Hapishanelerdeki ölümleri durdurun, hasta mahpusları derhal serbest bırakın” çağrısı yaptı.

Açıklama, “Makbule Özer tutuklanamaz”, “Jin jiyan azadî”, “Kadın tutsaklar onurumuzdur” ve “Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz” sloganları ile son buldu. 

NE OLMUŞTU?

Van'da 80 yaşındaki Makbule Özer ve 79 yaşındaki eşi Hadi Özer “Örgüte yardım etmek” suçlamasıyla mahkum edilip 2022 yılında tutuklanmıştı. Van’ın Edremit ilçesinde yaşayan çift, 24 Temmuz 2018 tarihinde evlerine yapılan polis baskınında çocuklarıyla birlikte gözaltına alınmıştı. Soruşturma sonucunda Özer çifti hakkında “Örgüte yardım etmek” iddiasıyla dava açıldı. Yerel mahkemenin Özer çiftine ayrı ayrı verdiği 2 yıl 1 ay hapis cezası istinaf mahkemesince onanıp çift cezaevine gönderilmişti. 8 Eylül 2022'de Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan 80 yaşındaki ağır hasta mahpus Makbule Özer hakkında tahliye kararı verilmişti.

Kaynak:MA

İlgili haberler
GÜNÜN RAKAMI: Cezaevlerinde 72 hasta mahpus kadın...

Türkiye cezaevlerinde tedavileri yapılmayan 27’si ağır, 72 hasta kadın var. Adalet Bakanlığının Hazi...

‘Hakları ihlal edilen mahpus kadınlar için hareket...

Yeşil Sol Parti Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan ve Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Sinca...

Dr. Ayşe Uğurlu: Kadın mahpuslar tacize maruz kalı...

ATO Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ayşe Uğurlu kadın mahpusların çıplak aramaya ve cinsel tacize maruz kal...