İzmir Kadın Platformu: Çocuk istismarı suçtur, aklanamaz
İzmir Kadın Platformu çocuk istismarı af yasasına karşı basın açıklaması yaparak, ‘İstismarı evlilik ile meşru göstermeye çalışanlara karşı susmuyoruz. Çocuk istismarı suçtur aklanamaz dedi.’

İzmir Kadın Platformu çocuk istismarı af yasasına karşı “İstismarı evlilik ile meşru göstermeye çalışanlara karşı susmuyoruz. Çocuk istismarı suçtur aklanamaz" dedi. 

İzmir Kadın Platformu, Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması düzenledi. “Çocuk istismarını aklatmayacağız", "Yasalarınız batsın çocuklar yaşasın", "Susma haykır istismara hayır" sloganlarının atıldığı açıklamayı kadınlar adına Eylem Tunalı okudu.

Tunalı, çocuğa cinsel istismar suçlarına indirimin, istismara uğrayan çocuğun evliliği meşru gösterme çabalarını iktidarın gündeminden düşmediğini söyledi. Tunalı, “Yasa taslağına göre 10 Nisan 2020 tarihi itibariyle mağdur ile failin evlenmiş olması, suçun işlendiği tarihte failin başka biriyle evli olmaması; mağdurun şikayetinin bulunmaması, suçun işlendiği tarihte mağdurun on üç yaşını bitirip on dört yaşına girmiş olması; mağdur ile fail arasında 15 yıldan fazla yaş farkının bulunmaması koşullarının birlikte gerçekleşmesi durumunda mahkemece yargılamaya devam olunarak hüküm kılınır ve mahkumiyet halinde cezanın infazının ertelenmesine karar verilir, deniliyor” diyerek taslağı açıkladı.

‘İKTİDAR İSTİSMAR VAKALARINI GİZLEMEK İSTİYOR’

Tek adam iktidarının artan çocuk istismarı vakalarını gizlemek istediğini söyleyen Tunalı “Aynı zamanda ekonomik krizle birlikte, korona salgını sürecinde hızla artan işsizlik oranları da düşünüldüğünde, kadınları ve kız çocuklarını eğitim ve çalışma yaşamından uzaklaştırmak, bir yandan neoliberal politikalarla çözüm bulunamayan işsizliği örtbas etme, diğer yandan ise daha da vahşileşen kapitalizm koşullarında daha çok kar için gerekli olan ucuz emek gücünün yeniden üretiminin gönüllülerini yaratmayı hedefliyor” dedi.

‘ÇOCUKLARDAN UZAK DURUN’

“İstismar suçunu evlenme koşullu ile aklamak çocukların tekrarla istismara maruz bırakılması ve şiddet dolu hayatlara mahkûm edilmesi anlamına gelmektedir” diyerek konuşmasını sürdüren Tunalı, “Çocuğa tecavüzde çocuğun rızası diye bir kavram olmaz. Çocuktan karı/koca olmaz. Çocuklardan uzak durun. Çocukları rahat bırakın. Zorla evlendirme ve çocuk yaşta evlilik bir istismardır. İstismarın affı olmaz” dedi.

‘İSTİSMARA KARŞI SUSMUYORUZ’

Çocuk istismarına af getiren yasa yerine derhal erken yaşta ve zorla evlendirmenin suç olarak düzenlenmesi, evlilik yaşının her koşulda 18’e çıkartılması ve bunların hiçbir boşluk ve yorum farkına yer bırakmayacak şekilde yasalara dahil edilmesi gerektiğinin vurgulayan Tunalı, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın tam olarak uygulanması gerektiğini söyledi. Bu yasaya daha önce izin vermedikleri gibi yine vermeyeceklerini söyleyen Tunalı, son olarak şunları kaydetti: "14 yaşında bir çocuğa 15 seneye kadar büyük olanın istismarını evlilik ile meşru gösteremeye çalışanlara karşı susmuyoruz. Çocuk istismarı suçtur, aklanamaz."

İlgili haberler
GÜNÜN ÇAĞRISI: Antepli kadınlardan çocuk istismarı...

Gaziantep Demokratik Kadın Platformu bileşenlerinden ‘Çocuk İstismarına Evlilikle Af’ tasarısına tep...

Çocuk istismarına ve kadın cinayetlerine göz yumma...

Ne Meclis gündemine getirilmesi beklenen çocuk istismarı faillerinin aklanmasına izin vereceğiz ne d...

Kadın avukatlar anlattı: Çocuk istismarı ve af tar...

Avukat Gülşah Kaya ve Gamze Gökoğlu, Haziran ayında Meclise geleceği söylenen çocuk istismarına evli...