İzmir Kadın Platformu: Sorumlulardan hesap sorulması için mücadeleyi büyüteceğiz
İzmir Kadın Platformu, depremzede kadınlara ilişkin “Bu felaketten sorumlu olan tüm yetkililerden hesap sorulması için mücadele edecek ve dayanışmamızı büyüteceğiz” dedi.

İzmir’de Konak Kemeraltı girişinde yapılan basın açıklamasında kadınlar, “Siz öldürürsünüz biz yaşatırız. Deprem bölgesindeki kadınlar yalnız değildir” pankartı açarken “Yaşasın kadın dayanışması”, “OHAL değil dayanışma yaşatır”, “Göçmenler kadınlar yalnız değildir”, “Diyanet elini çocuklardan çek” sloganları attı.

Kadınlar, Diyanet’in “evlatlık alınan çocukla evlatlık edinenin evlenebileceği” açıklamasını hatırlatarak “Çocuklarımıza sahip çıkacağız, geleceklerini Diyanetlere, tarikatlara teslim etmeyeceğiz. Biz kadınlar çocuk istismarı faillerinin karşısında dikilmeye, karşısında mücadele etmeye devam edeceğiz. Her çocuğun akıbetenin takipçisi olacağız” dedi.


Ortak açıklamayı okuyan Didar Gül toplanan yardımlara el konulmasını, Adıyaman'da yetkilileri eleştiren kadın sağlıkçının evine polis gönderilmesini ve kayyumdan işkenceye dek birçok sorunu eleştirerek ayrıca depremzedelerin sağlığından da endişe duyduklarını söyledi.

Gül, “Deprem bölgesinde on binlerce gebe kadının sağlık hakkına erişimi olmamasından endişeliyiz. Binlerce kadının menstrual ihtiyaçları ve hijyenik koşullar sağlanamadığı için çıkabilecek hastalıklardan kaynaklı endişeliyiz. Sığınma evlerinde kalan yüzlerce beki binlerce kadının akıbetinden endişeliyiz. Kadınlara yönelik her türlü fiziksel ve cinsel saldırı riski olan  afet bölgesindeki  kadınların güvenliğinden endişeliyiz” dedi.


‘TÜM YETKİLİLERDEN HESAP SORULSUN’

Kadınlar olarak taleplerini sıralayan Gül, “Acilen OHAL'in kaldırılması ve seferberlik ilan edilmesi, depremzedelere insani koşulların sağlanması, sağlık hakkına erişimin hızla gerçekleştirilmesi, temel ihtiyaçların sağlanması, halk dayanışmasının engellenmemesi, deprem bölgesinde kadınların güvenliğinin sağlanması, en ücra noktalara kadar mobil tuvalet ve konteynerlar konması ve bir kısmının sadece kadınlar için ayrılması,  güvenli kentler ile yaşam hakkımızın gözetilmesi, bu felaketten sorumlu olan  tüm yetkililerden  hesap sorulması için  mücadele edecek ve dayanışmamızı büyüteceğiz” diye konuştu.


DAYANIŞMA KAMPANYASINI BÜYÜTME ÇAĞRISI

İzmir Kadın Platformu olarak hem bölgedeki hem de bölgeden göç etmek zorunda bırakılan binlerce kadının ihtiyaçlarını karşılamak için bir dayanışma kampanyası başlattıklarını hatırlatan Gül, son olarak “Bu kampanyayı büyütmek için tüm kadınlara sesleniyoruz; gelin kadın dayanışmamızın en güçlü örneklerden birini birlikte yaratalım. Bu enkazın altından dayanışma ile çıkma mücadelemizi birlikte büyütelim” dedi.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Depremzede çocuklar için ‘Gökyüzü Çadırı’ Bakırköy...

Antep'teki depremzede çocuklar için Gökyüzü Çadırı kurmak üzere çağrı yapan Emek Partisi Bakırköy İl...

Depremin 12. gününden notlar | Yoksulluk katlanara...

Depreme maruz kalan ancak depremin ilk gününden bu yana dayanışma ağlarında görev alan, özellikle de...

Kocaeli’ye gelen depremzede kadınlar belirsizlik i...

Depremden etkilenen illerden Kocaeli’ye gelen kadınlar yaşadıklarını Ekmek ve Gül’e anlattı.