İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi: İstanbul Sözleşmesi yürürlüktedir
İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi: İstanbul Sözleşmesi yürürlüktedir. İstanbul Sözleşmesi’ni hep birlikte yaşatacağız.

İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi İstanbul Sözleşme’sinden çekilme kararına karşı basın açıklaması yaparak, ‘İstanbul Sözleşmesi yürürlüktedir. İstanbul Sözleşmesi’ni hep birlikte yaşatacağız’ dedi.

Yapılan açıklamada, “Bu yaşadığımız bir ilktir: Türkiye ilk kez bir uluslararası insan hakları sözleşmesinden çıkmak istiyor. Hem de bu, tek başına Cumhurbaşkanının imzasıyla koskoca bir ülkeye, 42 milyon kadına dayatılmak isteniyor. Bu tek imzalı kararın halkın çoğunluğunun iradesini yansıtmadığını, iç hukukumuza uygun bir işlem olmadığını biliyoruz. Türkiye, ‘Ben yaptım oldu’ cumhuriyeti değildir. Cumhurbaşkanı, yasayla kabul edilmiş bir konuda kararname çıkararak Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi’ne bağlılığını sonlandıramaz. Bunu yapmaya kalkışmak, Anayasa’ya ve yasalara aykırı bir işlemi denemektir” ifadeleri yer aldı.

‘CUMHURBAŞKANI KARARNAMESİ HÜKÜMSÜZDÜR’
Söz konusu kararnamede verilen yetkinin fesih değil, feshi durdurma yetkisi olduğunu belirten İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi, “Cumhurbaşkanı ancak idari, ticari, ekonomik ve teknik anlaşmalar ve uygulama anlaşmaları için düzeltici yetkiler kullanabilir. Daha da açık deyişle, Cumhurbaşkanının temel, siyasi ve kişisel hak ve hürriyetlerle ilgili sözleşmelerden çekilme yetkisi yoktur. Bu yetki sadece Türkiye Büyük Millet Meclisi’nindir. İşte bu nedenle, 20 Mart 2021 tarih, 31429 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 3718 sayılı Cumhurbaşkanı Kararnamesi aslında yok hükmündedir. Biliyoruz ve bilinsin istiyoruz ki, İstanbul Sözleşmesi yürürlüktedir” dedi.

‘HUKUKSUZ KARAR DERHAL GERİ ÇEKİLSİN’
Hukuken geçerliliği olmayan bu karardan derhal geri çekilmesi gerektiğini belirten kadınlar son olarak, “Eşit insan olmak ve şiddete uğramadan yaşamak talebimizi düzenleyen bir uluslararası sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi’ni imzaya açıldığı günden beri savunduk ve savunmaya devam edeceğiz. Yasal başvuru haklarımızı da elbette kullanacağız. TBMM’yi, siyasi partileri, baroları, sendikaları, meslek örgütlerini ve tüm sivil toplum örgütlerini İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkan bizim gerekçelerimizi dinlemeye, sesimizi duymaya ve göreve, medyayı da sesimizi duyurmaya davet ediyoruz” diye ifade etti.

Fotoğraf: İzmir Kent Konseyi

İlgili haberler
Şiddete uğrayan bir kadın olarak Erdoğan'a söyleye...

Sayın Cumhurbaşkanı’nın bu sözleşmeyi neden bir gece yarısı feshettiğini tüm kamuoyuna açıklamasını...

İşçi kadınlardan İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılm...

Gersan’da kadın işçiler İstanbul Sözleşmesi’ni tartıştı: ‘Bu kadar kadın ölürken artık sinemeyiz.’

24 Mart 2021| Kadınlar sokakta olmaya devam ediyor...

Türkiye'nin pek çok yerinde kadınlar İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararına karşı seslerini yüksel...