İzmir’de kadınların ortak sesi: İran’da, Türkiye’de, her yerde özgürlük
İran için dünyada eş zamanlı yapılan eylem için İzmir’de kadınlar Konak İskele önünde toplantı. Eyleme İzmirli kadınların yanı sıra İzmir’de yaşayan İranlı kadınlar da destek verdi.

İzmir Kadın Platformu (İKP), İran’da ahlak polisinin Mahsa Amini'yi saçının bir kısmı göründüğü bahanesiyle darbederek öldürmesini protesto etmek ve İran’da başlayan protestolara destek vermek için eylem düzenledi.

Dünyada eş zamanlı yapılan eylem için İzmir’de kadınlar Konak İskele önünde toplantı. Eyleme İzmirli kadınların yanı sıra İzmir’de yaşayan İranlı kadınlar da destek verdi.

“İran’da, Türkiye’de, her yerde özgürlük” pankartı açılan eylemde sık sık, “Jin jiyan azadi”, “Kadın yaşam özgürlük”, “Zeng zendegi azadi” sloganları atıldı.

<iframe width="853" height="480" src="https://www.youtube.com/embed/KxCLA8hkluQ" title="izmirrr" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

ŞARKI VE DANSLARLA PROTESTO

İran’daki protestoları atandan şarkı yapan sanatçı Shervin Hajipour’un tutuklanmasını da protesto etmek için İranlılar şarkıyı seslendirdi. Ayrıca Mahsa Amini’nin öldürülmesini de anlatan bir dans performansı sergilendi ve eylemde kadınlar molla rejimine karşı özgürlük yemini ederek saçlarını kesti.

İKP adına basın açıklamasını okuyan Nuray Öztürk, İran’da protestoların büyüdüğünü söyleyerek, “Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte üniversite öğrencileri boykota, öğretmenler ve akademisyenler greve çıktı. İran’da petrol, şeker ve çelik gibi birçok farklı iş kolunda üretim yapan fabrikaların işçi konseyleri grev kararı aldı. Şeriat hükmü ile yaşamayı reddeden kadınların direnişi şimdi tüm halkların direnişine dönmüş durumda” dedi.


GGM’DE TUTULAN İRANLI KADINLARI SERBEST BIRAKIN

Türkiye’de ise dayanışmanın her geçen gün arttığını dile getiren Öztürk, “İranlı kız kardeşlerimizi katledilecekleri, en iyi ihtimalle tutuklanıp işkenceye maruz kalacakları biline biline geri gönderme ile tehdit eden, bir gecede İstanbul sözleşmesini fesih ederek kadın düşmanlığını tescilleyip; eşitlik ve özgürlük haklarımıza saldıran tek adam rejimine sözümüz var; ne kız kardeşlerimizden vazgeçeriz ne de eşitlik ve özgürlük haklarımızdan. Geri gönderme merkezinde tutulan İranlı kadınları serbest bırakın” diyerek çağrıda bulundu.

FAŞİST OTOKRATİK REJİMLERE KARŞI ÖZGÜRLÜK İSYANINI BÜYÜTÜYORUZ

Öztürk, “İran'dan Türkiye'ye, faşist otokratik rejimlere, bedenlerimizi ve yaşamlarımızı hedef alan ahlak dayatmalarına karşı eşitlik ve özgürlük isyanını büyütüyoruz. İran sokaklarında kitleselleşen Jin, Jiyan, Azadi sloganını İzmir'den yükseltiyoruz. İranlı kadınların ve İran halkının molla rejimine karşı verdiği özgürlük mücadelesinin yanındayız. İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz, LGBTİ+lara dini propagandalar eşliğinde yönelttiğiniz nefret söylemlerine karşı, ayrımcı ve ötekileştirici politikalarınıza karşı eşitlik için mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Fotoğraflar: Dilek Omaklılar/Ekmek ve Gül

İlgili haberler
İran'da üniversiteliler dersleri boykot etti, yürü...

Mahsa Amini'nin ahlak polisi tarafından öldürülmesinin ardından halkın direnişi devam ediyor... yüzü...

Mahsa’nın saç telleri İran halkının mücadelesini b...

İran’da Molla rejiminin baskı ve şiddet politikalarının yarattığı zorlukları birlikte sırtlayan hare...

Eskişehirli ve İranlı kadınlar: Türkiye’den İran’a...

Eskişehir Kanatlı AVM önünde bir araya gelen Eskişehirli ve İranlı kadınlar: İran halkı kazanacak, h...