Jiyan Semt Pazarı’na 400 erkek pazarcı alımı tepkiler üzerine iptal edildi
Kadın pazarcılara özel olan, 258 kadın esnafın çalıştığı Jiyan Semt Pazarı'nın 400 erkek pazarcıya da açılması kararından tepkiler üzerine vazgeçildi.

Türkiye’de bir ilk olan, Diyarbakır’da sadece 258 kadın esnafın çalıştığı Jiyan Semt Pazarına AKP’li Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, 400 erkek esnafın alınması kararı vermişti. Kadınlar pazarın kadınlar için kurulduğunu söylerken, pazara erkek esnafların alınmamasını talep etmiş, karara tepki göstermişti. Kadın pazarcıların talepleri üzerine Bağlar Belediyesi pazarı birleştirme kararından vazgeçti.

MÜCADELE KAZANDI

Pazar esnafından Rukiye Bakış, “Kadın ve erkek pazarcılar birlikte çalışmak istemiyordu. Biz de kadın ve erkek pazarcılar olarak birlikte belediyeye dilekçe verdik. Aylardır erkekleri burada istemediğimizi söyledik. Kadın ve erkek pazarcıların verdiği tepkiler üzerine bugün verilen kararla birleştirme iptal oldu. Pazarcı erkek ve kadınlar Pazarcılar Deneği ve Belediye’nin planını bozduk, mücadele kazandı. Tek isteğim bu pazar kadınlarındır kadınların kalsın. Biz kadınlar yaptığımız işlerle gündem gelmek istiyoruz. Verilen karadan dolayı pazarda tezgahı olan bütün kadınlar çok mutlu” dedi.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Diyarbakırlı kadın pazarcılar: Bırakın da kadınlar...

BDP’li Belediye döneminde kurulan Jiyan Kadın Pazarı, kayyum sonrası erkeklere de açıldı. İhtiyaç sa...

İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz çünkü...

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Kararı ile feshedildiği açıklanan İstanbul Sözleşmesi nedir? Kadın...

Anadilimizde hizmet almak, şiddete karşı korunmak...

‘Kürt kadınların uğradığı şiddet karşısında devletin özel önlemler almak gibi bir ödevi var.’