Kadın cinayetinde ihmali olan kamu görevlilerine ceza
Serpil Erfındık'ın katledilmesinde ihmali bulunan kamu görevlilerinin davasında dönemin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü ile karakol başkomiseri hakkında ceza hükmedildi.

Boşandığı erkek Vedat Atik tarafından katledilen Serpil Erfındık'ın ölümünde ihmali bulunan kamu görevlilerinin davasında karar çıktı. Dönemin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü ile karakol başkomiseri hakkında ceza hükmedildi.

Erfındık'ın ailesinin avukatları, Erfındık'ın Atik hakkındaki şikayetlerine rağmen korunması için yeterli tedbir alınmadığı gerekçesiyle polis, jandarma görevlileri ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürü hakkında suç duyurusunda bulunmuştu. Valiliğin bahsedilen kamu görevlileri hakkında soruşturmaya izin vermemesi ardından Anayasa Mahkemesine başvurulduktan sonra AYM, soruşturmanın tekrar açılmasına karar vermişti. İzmir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü olan Z.Y., görevli polis memurları A.İ.Ö., G.İ., G.B., R.K.S., ilçe jandarma komutanlığında görevli astsubay İ.Ö. ve Genel İdari Hizmetler memurları M.F.O. ile S.S. hakkında 'görevi ihmal' suçundan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlanmıştı.

Görevi ihmal davasında dönemin Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü hakkında koruma kararının takibini yapmayarak etkin uygulanmasını sağlamadığı için, dönemin karakol başkomiseri hakkında ise koruma kararının tebliği ve takibi görevini yerine getirmediği için ceza hükmedildi. Sanıkların cezası “iyi hal indirimi” ile 7 ay 15 güne düşürülerek hükmün açıklanması geri bırakıldı. Polis ve jandarma olan sanıklar ise beraat etti.

Verilen cezaya dair açıklama yapan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri, bu davanın emsal bir dava olduğuna vurgu yaparak " Tüm sanıkların cezalandırılması için de itiraz yoluna başvuracağız" dedi. Mücadelenin sonuç verdiğinin bu davada görülebildiği ifade edilen açıklamada, "Küçük bir adım gibi görünse de, kadınların karakollardan döndürüldüğü, koruma kararlarının tebliğ dahi edilmediği, yıllarca süren çocuk istismarının bile etkin soruşturulmadığı günlerde kamu yetkililerinin aldığı bu ceza umut vericidir. Yıllarca takip ettiğimiz Serpil Erfındık davasındaki bu kazanımı, ihmal edilen her davada örnek göstereceğiz. Sorumlular asla görevini inkar edemeyecek, sorumluluktan kaçamayacak" denildi.

NE OLMUŞTU?

İzmir’de, 15 Aralık 2013 tarihinde Buca ilçesi Kaynaklar Mahallesi'nde Akademisyen Serpil Erfındık boşandığı erkek Vedat Atik tarafından öldürüldü. Yargılanan Atik, 'iyi hal ve pişmanlık' indirimleriyle 'kasten öldürme', 'hırsızlık', 'hakaret ve tehdit' suçlarından 28 yıl 5 ay 7 gün hapis cezasına çarptırılmıştı.

Anayasa Mahkemesinin Serpil Erfındık’ın öldürülmesinde ihmali olan polis, jandarma ve Aile Bakanlığı yetkililerinin yargılanması kararının ardından “görevi ihmal” davası açılmıştı. Bu karar, Anayasa Mahkemesi’nin bir kadın cinayeti davasında kamu görevlilerinin ihmali nedeniyle yargılanmasına karar verdiği ilk davaydı.

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Kadın cinayetinde ihmalleri olduğu gerekçesiyle ya...

Buca'da koruma kararına rağmen katledilen Serpil Erfındık davasında ihmalden yargılanan kamu görevli...

Kaza değil, ihmallerin göz göre göre getirdiği bir...

KYK sorunu, yemek problemi, barınma problemi, hijyen problemi gibi… Tüm bu problemlerin içerisinde s...

Gülsüm’ün yaşam hakkı ihlal edildi, ihmali olan he...

Ankara’da yaşayan Gülsüm Kuyar, hakkında uzaklaştırma kararı bulunan boşanma aşamasındaki Mehmet Kuy...