Kadın cinayetlerinde gerçeklerle devletin rakamları arasında uçurum var
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun kadın cinayetine dair açıkladığı rakamlar ile kadın örgütlerinin verileri arasında uçurum var.

Kadına Yönelik Şiddet İzleme Komitesi Toplantısında kadın cinayetlerine ilişkin konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıkladığı rakamlar ile her ay rapor açıklayan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verileri arasında büyük fark olduğu görüldü.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Hakimevi'nde düzenlenen Kadına Yönelik Şiddet İzleme Komitesi Toplantısına katıldı.

Süleyman Soylu'nun açıkladığı rakamlara göre Türkiye'de;

- 2016'da 304,
- 2017'de 353,
- 2018'de 280,
- 2019 yılında 299 kadın öldürüldü.

Ancak Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu tarafından açıklanan verilere göre;

- 2016'da 328 kadın,
- 2017'de 409 kadın,
- 2018'de 440 kadın öldürüldü.

CHP Milletvekili ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Üyesi Necati Tığlı tarafından hazırlanan Türkiye’de Kadın Cinayetleri ve Çocuk İstismarı Raporu'nda yer alan verilere göre ise; 2019 yılının ilk 6 ayında 214 kadın erkekler tarafından öldürüldü.

DEVLETİN TESPİT VE MÜCADELE ETME SORUMLULUĞU VAR
Her ay düzenli olarak kadın cinayetlerini, kadına şiddeti ve çocuk istismarına dair verileri tutan ve kamuoyuna açıklayan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, "Her ay basına yansıyan kadına yönelik şiddet haberlerinde davalar, yeni yaşanan olaylar ve kadın hareketine dair ayrıntılar yer almaktadır. Kadın cinayeti haberleri şikayete bağlı olmaksızın direkt kamuya yansırken; cinsel şiddet ve çocuk istismarı haberlerinin ortaya çıkması, gerek bu suçların üstünün örtülmesi gerek soruşturma ve dava süreçlerinin devam ediyor olmasından dolayı net sayının belirlenmesi zorlaşmaktadır. İstanbul Sözleşmesi kapsamında devletin ilgili mercilerinin tespit etmesi ve buna göre şiddetle mücadele yöntemlerini belirlemesi gerekirken; söz konusu makamlar bunları yapmıyor. Biz, basına yansıyan ve doğrudan bize gelen başvurular halini derleyerek bir sayıya ulaşıp, bu çerçevede raporumuzu hazırlıyoruz. Ancak çocuk istismarı ve cinsel şiddet verileri açıkladığımız ve basına yansıyan haberlerden çok daha fazla” diyerek devletin sorumluluğuna dikkat çekiyor.

2019'DA 509 BİN 172 TEDBİR KARARI ALINDI
Toplantıda konuşan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de AKP hükümetleri döneminde kadın hakları alanında önemli düzenlemeler yapıldığını ileri sürerek şöyle konuştu: “2019 yılında 174 bin 958 kişi hakkında, 509 bin 172 farklı tedbir kararı alındı. Birden fazla aile mahkemesi bulunan adliyelerde bir mahkemenin tedbir mahkemesi olarak belirlenmesi üzerinde de çalışmalarımız sürüyor. Aile Mahkemesi bulunmayan adliyelerde ise bir Asliye Hukuk Mahkemesinin tedbir dosyalarını takiple görevlendirilmesi konusunda çalışmalar yapıyoruz.”

SOYLU: 1167 KADINDAN 76'SINA KORUMA KARARI VERİLMİŞ
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun paylaştığı diğer veriler ise şöyle;

- 2019 yılı kadın cinayeti sayısı 299. Dünyada bu işin ölçütü aslında 1 milyon kişi başına düşen kadın cinayeti sayısı bakımından yapılır. Bu ölçekle bakarsak, İngiltere, Fransa, Japonya gibi ülkeler 1,8-2 bandında ülkeler grubundadır. Türkiye bu sıralamada 2019 verilerine göre 3,6 bandında yer alıyor.

- Türkiye'de 2016-2019 Ağustos ayları arasında öldürülen kadın sayısı bin 167. Bu 1167 kadından sadece 76'sı haklarında bir koruma kararı verilmiş kadınlardır. Toplam içindeki oranı yüzde 6,5. Buradaki faillerin yüzde 86’sının daha önceden sabıkası söz konusu değildir. Faillerin yüzde 63,5 eş veya partner, yüzde 32’si ise akrabadır.

İlgili haberler
Kadın cinayeti davalarında yargının durumu

Nevin Yıldırım kararı nasıl değerlendirilmeli? Mahkeme Name Öztürk için ne diyecek? Kadın davalarınd...

GÜNÜN RAKAMI: 6 ayda 214 kadın öldürüldü

CHP Milletvekili Necati Tığlı’nın raporuna göre 2019’un 6 ayında; 214 kadın öldürüldü, 99 kadın cins...

Ekim ayında 36 kadın öldürüldü

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 2019 Ekim ayı raporunu açıkladı; en az 36 kadın öldürüldü...