Kadın hukukçular: Kadınları ganimet gören zihniyete teslim olmayacağız
DİH üyesi kadın avukatlar açıklama yaparak, ‘Kadınları ganimet olarak paylaşan zihniyete teslim olmayacağız’ dedi. Konu ile ilgili Adana Ekmek ve Gül Grubu da konu ile ilgili bir açıklama yayımladı.

Demokrasi için Hukukçular (DİH) üyesi kadın avukatlar Fatih Tezcan, Elmerubaba mahlaslı kullanıcı ve bazı Twitter kullanıcılarının, Canan Kaftancıoğlu, Nevşin Mengü, Feyza Altun ve Berna Laçin’i tehdit etmesiyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada “Kadınları ganimet olarak paylaşan zihniyete teslim olmayacağız” denilirken, savcılar göreve çağrıldı. 

Sevda Noyan’ın Ülke TV’de Esra Elönü’nün programında söylediği sözler üzerine aradan geçen zaman içerisinde RTÜK’ten savcılıklara kadar yetkililer hiçbir şey yapmayınca, bu suç/ kötülük kervanının yolcularının sayısı arttığı belirtilen açıklamada, “Bu kervanın muhafızı rolündeki bazı isimler ise dozu daha da arttırdı. Bu ve buna benzer sözlerin daha yüksek sesle sarfediliyor oluşunu endişe ile takip ediyoruz. Siyasal iktidar başta olmak üzere “bu ülkede böyle konuşulmasına izin vermeyiz, veremeyiz” diyen kimse olmadığı için mesele listelerin açıklanmasına, saklanmış silahlara kadar vardı. Bu kervanın yolcuları, kadınları ganimet olarak gördüğünden; Fatih Tezcan, Elmerubaba mahlaslı kullanıcı ve diğerleri, Canan Kaftancıoğlu, Nevşin Mengü, Feyza Altun ve Berna Laçin’i ganimet olarak paylaşmaktan ve aileleri üzerinden tehdit etmekten geri kalmadılar” denildi.

‘YAŞANAN SORUNLARA ÇÖZÜM TALEP EDEN HERKES DARBECİ İLAN EDİLİYOR’
Ortada darbeyi savunan kimse olmamasına karşın ülkede yaşanan sorunlardan söz eden ve çözüm talep eden herkesin darbeci ilan edildiği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Demokratik olmayan uygulamalar, insan hakları ihlalleri, ekonomik kriz ve yoksulluk, işsizlik, kadına yönelik şiddet ve sayabileceğimiz pek çok mesele bu ülkenin sorunlarıdır. Bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri getirmek ve daha güzel bir ülke ve gelecek talep etmek yurttaş olmanın gereğidir. Muhalefet eden herkesi terörist, darbeci gibi sıfatlarla adlandırıp gözaltılar, tutuklamalar, haksız ve hukuksuz yargılamalarla terbiye etme yöntemi uzunca bir zamandır siyasal iktidarın en temel uygulaması oldu. Ancak artık isim zikrederek yapılan açıklamalar, sosyal medya paylaşımları, televizyon programları, gazete haberleri söz konusu. Bunların hepsinin ortak özelliği ise kişilerin can güvenliği gibi ciddi ve somut bir tehlikeyi barındırması. Ayrıca kadın olmalarından kaynaklı cinsel içerikli saldırılar da sergilenen tehditlerin en temel özelliği.”

‘SAVCILARI GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ’
“Bizler bu ülkenin hukukçu kadınları olarak bu sözlerin her birinin kişilerin can güvenliğini tehdit ettiğini belirtiyor ve Cumhuriyet Savcılarını göreve çağırıyoruz” denilen açıklamada, isimleri, kimlikleri açıkça belli olan bu kişilerin her biri için derhal soruşturmalar başlatılması çağrısında bulunuldu. 

Aksi durumun saldırganları cesaretlendireceği belirtilen açıklamada; “Öte yandan bu tehdit söylemleri ülke için çok ciddi tehlikelere neden olacak biçimde boyutlanabilme potansiyeli de taşımaktadır. Görevini yapmayan her bir yetkilinin bu suçlara ortak olacağını da belirtmek görevimizdir” denildi.

‘TEHDİTLERE MARUZ KALAN KADINLARLA DAYANIŞMA İÇİNDEYİZ’
Tehditlere maruz kalan tüm kadınlar ve Canan Kaftancıoğlu, Nevşin Mengü, Feyza Altun ve Berna Laçin’le dayanışma içerisinde oldukları belirtilen açıklamada şöyle denildi “Kadınların susmasını, ülkede kimsenin hiçbir şeye itiraz etmemesini sağlama amacı taşıyan bu tehditlere boyun eğmeyeceğimizi duyuruyoruz. Kadınlara ganimet muamelesi yaparak paylaşan bu zihniyetle mücadele edeceğiz, asla kabul etmeyeceğiz, her yerde ve her alanda kadın dayanışmasını güçlendireceğiz.”

ADANA EKMEK VE GÜL GRUBU: SUSMAYACAĞIZ!
Adana Ekmek ve Gül Grubu da sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada kadınları konu ile ilgili soruşturma başlatılmasını istedi. “Sosyal medyada ölümden, tecavüze çeşitli şiddet içerikli tehditler kol geziyor. Ancak içeriği suç içeren bu paylaşımlara, RTÜK’ten savcılıklara kadar hiçbir yetkili ağızdan tepki gelmiyor” denilen açıklama şöyle devam etti:
“Zira yetkililer, ölüm oruçlarında hayatını kaybedenlerle ilgili paylaşım yapanları, Cumhurbaşkanı aleyhine söz söyleyenleri, muhalif bir düşünceyi dile getirenleri yakalamakla, yargılamakla, tutuklamakla ya da görevden almakla meşgul. İşte en yakın örneği bir sosyal medya paylaşımı nedeni ile 13 gün hapis yatan Emek Partisi Yüreğir İlçe Başkanı Ferit Kilis. İzmir Hakimi Ayşe Sarısu Pehlivan da paylaşımları nedeni ile açığa alınarak bu listeye eklendi. Sosyal medya paylaşımları ile başı derde girenlerin listesi o kadar uzun ki sayamıyoruz. Ancak her nedense ölüm listeleri açıklayanlara, saklanmış silahlarından söz edenlere hiçbir şey olmuyor.
Biz kadınlar, kötücül zihinlerin ürünü olan, kadınları ganimet ve cinsel obje olarak gören bu iğrenç paylaşımların, kişilerin can güvenliğini tehdit ettiğini belirtiyor ve Cumhuriyet Savcılarını göreve çağırıyoruz. İsimleri, kimlikleri açıkça belli olan bu kişilerin her biri için derhal soruşturmalar başlatılmalıdır.
Tehditlere maruz kalan tüm kadınlarla; Canan Kaftancıoğlu, Nevşin Mengü, Feyza Altun ve Berna Laçin’le dayanışma içerisinde olduğumuzu belirtiyor, kadınlar olarak susmayacağımızı, bu ucuz tehditlere boyun eğmeyeceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz.
Gücümüz Birliğimizdir! Yaşasın Kadın Dayanışması!

İlgili haberler
GÜNÜN DESTEĞİ: Genç kadın hukukçulara

Şirin-Ahmet Tekeli Kadın Hukukçuları Destekleme Vakfı KAHUDEV verdiği burslarla, yaptığı yarışmalarl...

Kadın avukatlar yargıdaki cinsiyetçiliğe öfkeli!

Avukat Yelda Koçak ile yargıdaki cinsiyetçiliği, avukat kadınlarından yaşadıkları sorunları ve kadın...

Kadın avukatlar yargıda cinsiyetçiliğe karşı ayakt...

Kadın Avukatlar, Çağlayan’dan yargıya seslendi: Şikayetlerin bekletilmesine, üstünün örtülmesine izi...