Kadın katillerine haksız tahrik ve iyi hal indirimleri
Zonguldak ve Mersin’de yaşanan iki kadın cinayetinde, sanığın biri ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alırken haksız tahrikten de yararlandı. Diğer olayda da sanıklar iyi hal indirimi aldı.
AĞABEYİNİN EŞİNİ ÖLDÜRDÜ HAKSIZ TAHRİK İNDİRİMİ ALDI

Zonguldak’ta, ağabeyinin eşi Nurten Demirbağ’ı tabancayla defalarca ateş ederek öldüren Namık Demirbağ hakkında mahkeme ‘kadına karşı kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası kararı verdi. Ardından haksız tahrik indirimi uygulayan mahkeme, cezayı 24 yıla indirdi

Olay, geçen yıl 16 Haziran günü, Birlik Mahallesi Hünkar Sokak’ta meydana geldi. Namık Demirbağ, işten dönen Nurten Demirbağ’ın yolunu keserek, belinden çıkardığı tabanca ile peş peşe ateş etti. Namık Demirbağ’ı, komşusu elindeki silahı alarak durdurdu. Nurten Demirbağ’ın oğlu C.D. ise amcası Namık Demirbağ’ı bıçakladı. Gözaltına alınan C.D. adli kontrol şartı ile serbest bırakılırken, Namık Demirbağ tutuklandı. Nurten Demirbağ, tedaviye alındığı hastanede 4 gün süren yaşam mücadelesini kaybetti.

Zonguldak 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesinde görülen karar duruşmasına maktül ailesinin avukatı Namık Demirbağ’ın haksız tahrik indirimleri uygulanmadan üst sınırdan cezalandırılmasını talep etti.

Sanık avukatı da öldürülen kadının 2 buçuk yıla yakın bir süre müvekkiline psikolojik şiddet uyguladığını, uygulanan şiddetin tanık ve katılan ifadeleriyle de kabul edildiğini öne sürdü. Namık Demirbağ’ın Nurten Demirbağ aleyhine uzaklaştırma kararı aldırdığına savunan sanık avukatı, olayda öldürme kastının olmadığını ve müvekkilinin ağır tahrik altında hareket ettiğini iddia etti.

Mahkeme heyeti, Namık Demirbağ hakkında ‘kadına karşı kasten öldürme’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası kararı verdi. Ardından haksız tahrik indirimi uygulayan mahkeme, cezayı 24 yıla indirdi.

ÖLDÜRÜP SU KUYUSUNA ATTILAR İYİ HAL İNDİRİMİ ALDILAR

Silifke’nin Mukaddem Mahallesi’nde oturan Berrin Dalyanoğlu Keskin, 30 Mart 2021’de yayla evi kiralamak için Mara Mahallesi’ne gitti. Kendisinden bir daha haber alamayan ailesi, 2 Nisan’da jandarmaya giderek kayıp başvurusunda bulundu. Jandarma, Keskin’in bulunması için çalışma başlattı. Yayla evinin yakınındaki bir su kuyusunun ağzındaki taşlarının yerinden söküldüğü belirlendi. İçerisinde az miktarda su olan kuyuda yapılan kontrolde, Berrin Dalyanoğlu Keskin’in cansız bedeni bulundu.

Yürütülen çalışmada, Keskin’in en son komşusu Elif İnce ile görüştüğü belirlendi. Elif İnce’nin evine giden ekipler, Keskin’in ellerinin bağlı olduğu iple benzerlik gösteren ipin parçasını buldu. Elif İnce ile eşi Adem İnce gözaltına alındı. Elif İnce, jandarmadaki ifadesinde suçunu itiraf ederek, Keskin’i kocasından kıskandığı için başına taşla vurarak öldürdükten sonra su kuyusuna attığını itiraf etti. Elif İnce’nin ifadelerinden yola çıkan ekipler, cinayete yardım ettiği belirlenen komşuları Ali Eski’yi de gözaltına aldı. Jandarmadaki sorguları tamamlanan 3 şüpheli tutuklandı.

Şüpheliler hakkında Silifke Adliyesi 2’nci Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı. Davanın karar duruşmasında sanıklara ‘nitelikli kasten öldürme’ suçundan ‘ağırlaştırılmış müebbet hapis’ cezası verildi. Ancak ceza, iyi hal indirimi uygulanarak ‘müebbet hapse’ çevrildi.

Haberler: DHA

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Kadın ve çocuğa dönük suçlarda iyi hal ve tahrik i...

Eşitlik İçin Kadın Platformu gönüllüsü Avukat Yelda Koçak ile kadın ve çocuğa dönük suçlarda iyi hal...

'Haksız Tahrik' haksızlığına kadınlar ne diyor?

Soruyoruz; kadınların tayt giymesi, bir araçta bir erkekle görülmesi, eşine tuzluğu uzatmaması, eşin...

Nedir çektiğimiz 'iyi hal' ve 'haksız tahrik' indi...

Mahkeme, bir kadının giydiği taytı yine 'tahrik' kabul etti. Gelin, kadın cinayetlerini adeta teşvik...

GÜNÜN DİKKATİ: ‘Haksız tahrik’ ve ‘iyi hal’ indiri...

Bir yandan davalarda kadın cinayetlerine, cinsel saldırılara ceza indirimleri yağarken diğer yandan...

Kopyala yapıştır haksız tahrik

Artık sistematik hale gelen ve ürkütücü boyutlara ulaşan kadın cinayetleri dosyalarında verilen kopy...

Av. Ceren Kalay Eken Bakanın ‘haksız tahrik’ açıkl...

Pınar Gültekin’in katiline verilen haksız tahrik indirimine gelen tepkiler üzerin, iktidar tarafında...