Kadın örgütleri: Güzel günler için kadınlar 1 Mayıs’a
KESK, DİSK, TMMOB, TTB’nin çağrısıyla kitle örgütleri, siyasi parti temsilcileri ve kadın örgütleri 1 Mayıs öncesi bir araya geldi. Kadınlar ‘Güzel günler için’ tüm kadınları 1 Mayıs’a çağırıyor.

Ankara’da KESK, DİSK, TMMOB, TTB’nin çağrısı ile demokratik kitle örgütleri, siyasi parti temsilcileri ve kadın örgütleri bir araya gelip 1 Mayıs hazırlıklarını değerlendirdi.

Toplantı sonrası açıklama yapan kadın örgütleri, “Kadınlara rağmen kadınlar aleyhine çıkartılan yasalara, kaç çocuk doğuracağımızı belirleyenlere, LGBTİ’lere ve kadına yönelik şiddete, kadın emeğinin görünmez kılınmasına, kadınların güvencesiz çalıştırılmasına karşı, güzel günlerin sözünü vermek, mücadelemizi tüm kadınlarla birlikte sokaklara taşımak için, tüm kadınlar 1 Mayıs’ta bir araya geliyoruz” diyerek tüm kadınları “Güzel günler için 1 Mayıs”a çağırdı.

Basına yapılan açıklamanın tam metni şöyle;

GÜZEL GÜNLER İÇİN KADINLAR 1 MAYIS’A!
Türkiye nüfusunun yarısını oluşturan, güzellikleri yaratan ve büyüten biz kadınlar, emek, eşitlik, adalet, laiklik, barış, demokrasi demek için, güzel günlerin sözünü vermek için 1 Mayıs Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü’nde alanlarda olacağımızı ilan ediyoruz.

Kadınlara rağmen kadınlar aleyhine çıkartılan yasalara, kaç çocuk doğuracağımızı belirleyenlere, LGBTİ’lere ve kadına yönelik şiddete, kadın emeğinin görünmez kılınmasına, kadınların güvencesiz çalıştırılmasına karşı, güzel günlerin sözünü vermek, mücadelemizi tüm kadınlarla birlikte sokaklara taşımak için, tüm kadınlar 1 Mayıs’ta bir araya geliyoruz.

Kadınlar 1 Mayıs’ta, eşitsizlikleri büyüten rejime karşı bir araya geliyor. İş, aş, ekmek için, ev işlerinin toplumsallaştırılması, eşit işe eşit ücret ve sendikal haklar için, emeğinin sömürülmesine yönelik tüm saldırılara karşı gücünü çoğaltmak için bir araya geliyor.

“Emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz bizimdir”

Şiddete, ayrımcılığa, tacize, tecavüze, yok sayılmaya karşı “emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz bizimdir” diyen kadınlar, 1 Mayıs’ta alanlarda olacak.

Güvencesiz ve esnek çalışmanın kadınların temel çalışma biçimi haline geldiği, kadın emeğinin yok sayıldığı bir ülkede, emeğine, iş güvencesine sahip çıkan kadınlar 1 Mayıs’ta alanlarda olacak.
Çocuk, yaşlı, engelli bakımının “hayırseverlik”, “yardım” başlıkları altında değil, kamusal hizmet olarak verilmesini talep eden kadınlar 1 Mayıs’ta alanlarda olacak.
İnsan hakkı ihlali ve suçu olan kadına yönelik şiddete karşı çıkmak ve kadın cinayetlerine dur demek için; çocuk istismarcılarına karşı “kadınlar vardır” diyebilmek için 1 Mayıs’ta kadınlar alanlarda olacak.

Savaşa hayır talebiyle meydanlara çıkan, özgürlük ve barış için mücadele eden kadınlar alanlarda olacak

Savaşlardan en çok kadınlar ve çocuklar etkileniyor. Savaşa hayır talebiyle meydanlara çıkan, özgürlük ve barış için mücadele eden kadınlar 1 Mayıs’ta alanlarda olacak. Kadınlar 1 Mayıs’ta alanlarda buluşacak.
Eşitliği yok etmeye, emeğimizi görünmez kılmaya çalışanlara karşı örgütlü mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz!

Güzel günler göreceğiz kadınlar!
Birlikte güçlüyüz, birlikte başaracağız!
Yaşasın kadın mücadelemiz!”


Açıklamada konuşan Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Şükran Doğan, “Aslında aynı amacın etrafında toplanmış kadınlar olarak bir aradayız. Temsil ettiğimiz kesimler açısından da bu böyle. Savaşın bu kadar yakıcı, dünkü bombalamaya birlikte yakıcılığını daha da hissettirdiği bir dönemde kadınların barış talebini yükseltmek için alanlarda olmasına ihtiyacımız var. Kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüz, çocuk istismarına yönelik önleyici ve gerçek anlamda yasaların gelmesi için; kadınların sömürülmesine karşı, istihdam, kadrolu ve eşit ücret talebiyle 1 Mayıs’ta alanlarda olacağız” dedi.

ÖDP Başkanlar Kurulu üyesi Pelin Bektaş, “AKP’nin bize dayatmaya çalıştığı karanlık bir tablo var. Kadınlar tarihin her anında, bu mücadelenin her aşamasında, bu karanlığı aydınlığa çıkarmak için en önde mücadele eden kişiler oldular. Bizim böyle bir misyonumuz ve sorumluluğumuz var. Kadınların taleplerini tekrarlamak, anlamak ve anlamlandırabilmek gerekiyor. Nerelerde başardığımıza, kazandığımıza, bu memleketteki kadınların, bu topraklarda nerelerde nefes aldırdığına bakmak gerekiyor. Gezi’deki ‘kırmızılı kadını’, Havva Anayı, Cerattepe’deki, Yırca’daki kadınları hatırlamak gerekiyor. Bizim de yan yana umutla bir arada olmamız gerekiyor” diye konuştu.

Ankara Şubeler Platformu dönem sözcüsü, Tertip Komitesi Başkanı ve Eğitim Sen 1 N’olu Şube Başkanı Sultan Saygılı da OHAL koşullarını hatırlatarak “Olağanüstü dayatmalar özellikle de işçinin, emekçinin, hak arayanların, özgürlük ve demokrasi arayanların taleplerine yönelmiş durumda. Bu yüzden en geniş kitlelerle, özellikle kadınlarımız bu olağanüstü durumda katmerlenmiş baskıyı ve dayatmayı sineye çekmek durumunda değil diyerek ve en geniş katılımı sağlamak için çağrıcıyız. Okullarda performans dayatması var ve eğitimde itibarsızlaştırma var. Biz bu nedenle alanlarda sesimizi duyurmak için olacağız” diye konuştu. 

İlgili haberler
DOSYA: 1 Mayıs'a giderken Kadınlar ve Çalışma Yaşa...

Bulamadığımız işin acısı, çalışsak da bize yakıştırılmayan “işçi olma” hallerimiz, alamadığımız ücre...

İşçi kadınların dertleri de talepleri de ortak

Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Derneği olarak geçtiğimiz hafta işçi kadınlarla buluşarak çalışma koşulla...

Gazi Mahallesi’nde kadınlar ev toplantısında buluş...

Gazi Mahallesi işçi, emekli, çalışmayan kadınlar ev toplantısında buluştu, dertleşti, sorunlarını ko...