Kadın üniversitelerine karşı kampanya başlatmalıyız
Kadın üniversitelerin laik eğitimi baltalamak için açılmak istendiği açıkça ortada. Türkiye muhafazakarlaştırmak isteniyor.

Geçenlerde 2021 yılında sadece kadınların gidebileceği üniversitelerin açılacağını öğrendim. Bunu öğrendikten sonra yaptığım ilk şey, bu üniversitelerin hemcinslerimin üzerinde yaratacağı etkiyi düşünmek oldu. Kadın üniversitelerinin çoğunlukla imam hatip lisesi çıkışlı muhafazakâr öğrenciler tarafından tercih edileceğini düşünüyorum. Bu demek oluyor ki; bu öğrenciler hayatları boyunca karma eğitimi deneyimleyemeyecekler. Bir öğrenci olarak zamanımın çoğunu okulda geçirdiğimden okul dışında sosyalleşmem olanaksız oluyor yani kadın üniversiteleri tercih etmiş olan muhafazakâr öğrenciler eğitim hayatları boyunca yalnızca hemcinsleri ile sosyalleşebilecekler. Bunun onların karşı cinsle olan iletişimini negatif etkileyeceğini düşünüyorum. Hayatları boyunca karşı cins onlar için akraba ve eş olarak sınırlı kalacak. 

Kadın üniversitelerinin açılacağını öğrendikten sonra, yaptığım ikinci şey ise bu üniversiteleri açmak isteyenlerin amaçlarını düşünmek oldu. İlk amacın haremlik-selamlık sistemini normalleştirmek olduğunu düşünüyorum. Bugün kadın üniversiteler açılırsa, yarın pembe otobüsler ortaya çıkacak ve biz o gün pembe otobüslerin varlığını garipsemeyeceğiz. Şu an doların 8 lirayı aşmasını garipsemediğimiz gibi...

Diğer bir amacın ise gündemi değiştirmek, dikkatleri başka yöne çekmek olduğunu düşünüyorum. Kadın üniversitelerin laik eğitimi baltalamak için açılmak istendiği açıkça ortada. Türkiye muhafazakarlaştırmak isteniyor. Kadın üniversitelerin açılmasını önlemek amacıyla kadın üniversite öğrencileri olarak birlik olup, bir sosyal medya kampanyası düzenlemek, basın açıklamasında bulunmak gibi faaliyetler ile bu girişimi önlemeye çalışabiliriz.


İlgili haberler
Kadın üniversiteleri genç kadınları nasıl etkileye...

Japonya’dan örnek alınan, Cumhurbaşkanlığı 2021 Kalkınma Planı içerisinde yer alan kadın üniversitel...

Kadın üniversitelerine tepki: Eşitsizliğin derinle...

CHP PM üyesi ve Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka, kadın üniversiteleri modelinin tepki gösterere...

Cumhurbaşkanlığının 2021 hedefleri arasında ‘kadın...

Cumhurbaşkanlığının 2021 yılı için belirlediği hedefler arasında ‘kadın üniversitesi’ kurmak da yer...