Kadın üniversitelerine tepki: Eşitsizliğin derinleşmesine göz yummayacağız
CHP PM üyesi ve Kadın Kolları Başkanı Aylin Nazlıaka, kadın üniversiteleri modelinin tepki göstererek, ‘Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin derinleşmesine göz yummayacağız’ dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 2019 yılında Japonya ziyaretinde duyurduğu ve Türkiye’ye döndüğünde YÖK Başkanı Yekta Saraç’a talimatını verdiği kadın üniversiteleri, 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na eklendi. 

Cumhurbaşkanlığının 2021 hedefleri arasında ‘kadın üniversitesi’ de var

Cumhuriyet Halk Partisi Parti Meclisi üyesi ve Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

‘HER KOŞULDA BİAT EDEN BİR KADIN MODELİ İSTENİYOR’ 

Resmi Gazete’de yayımlanan programa göre ‘Kadın Üniversiteleri’nin, 2021 yılında Cumhurbaşkanlığı Programları içinde yer aldığına dikkat çekilen açıklamada her zamanki gibi tepeden inme, talimatla tek cinsiyetli modelin hayata geçirilmeye çalışıldığı kaydedildi. Akademinin, kadın örgütlerinin, siyasi partilerin, öğrencilerin görüşünün dahi alınmadığı belirtilen açıklamada, “Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda, Türkiye’nin bile gerisinde yer alan Japonya’dan Kadın Üniversiteleri modelinin örnek alınması çok manidardır. Bugüne kadar AKP Hükümeti kadını; üç çocuk ısrarı, kürtaj karşıtlığı, nafaka hakkı ve İstanbul Sözleşmesi karşıtlığı üzerinden değerlendirdi. Yetmedi, aile içine hapsederek edilgen bireylere çevirmeye ucuz iş gücü kaynağı olarak görmeye devam etti. Şimdi bir de kadın üniversiteleri ile eğitimli ama her koşulda biat eden bir kadın modeli yaratmaya çalışıyor” denildi.

“Dünyanın öbür ucundan on yedi yılda biz kadınlar için şunu yaptık bunu yaptık demenin çok bir anlamı yok artık. Neler yaptığınızı ve yapmadığınızı çok iyi biliyoruz. Zaman ilerliyor ve bir devir biterken kadınlar, devrin bitmesine kocaman bir imza atıyor. Değiştirebiliyoruz güveniydi ihtiyacımız olan ona da sahibiz artık, gerisi gayet kolay aslında…”  İlke Işık Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kadın üniversiteleri ile ilgili açıklamalarını yazdı, TIKLAYIN.

‘İDEOLOJİK BİR HAMLE’

Hayata geçirilmesi planlanan Kadın Üniversiteleri modelinin ideolojik bir hamle olduğuna işaret edilen açıklamada, bu modelin dindar ve kindar neslin yetiştirilmesinin devamı niteliğindeki politikalara hizmet edeceği vurgulandı. “18 yıllık iktidarları boyunca sayısını hatırlamadığımız kere eğitim modelinde değişiklik yapıldı” denilen açıklamada, “En yaratıcı ve en enerjik dönemlerinde gençler, ezberci eğitim sistemi ile şekillendirilmeye çalışıldılar. Yapboza dönen eğitim sisteminde her yeni model, bir öncekini aratır duruma geldi. Sanki tüm sorunları hallettik de sıra; kadın erkek eşitliğine inanmayan, kadınları fıtrat çerçevesinde değerlendiren bir anlayışın akademik alana tekelden müdahalesine geldi” ifadeleri yer aldı.

‘CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİNİN DERİNLEŞMESİNE GÖZ YUMMAYACAĞIZ’

Türkiye’nin kadın ve statüsü konusunda kendisinden daha geri konumda olan Japonya’yı örnek alamayacağına dikkat çekilen açıklamada, “Hatta atılması planlanan bu adım, bizim yüz yılı aşkın verdiğimiz demokratikleşme mücadelesine, kazanımlarımıza ket vuracak büyük bir tehlikedir. Hâlihazırda açılan imam hatiplere yüz binlerce öğrenci alınması planlanırken bu kontenjanların yarısının bile dolmaması gibi bir örnek varken bu kısır döngüde ısrar etmenin çabası nedir? Bunun yanında biz, Türkiye’de üniversitelerde kadın öğrenci sayılarının erkeklere çok yaklaştığını ve başarı oranlarının da erkeklerden yüksek olduğunu biliyoruz. Karma bir eğitim modelinde, eğitimin sisteminin bütün çıkmazlarına rağmen başarılı olan kadınları, 150 yıl geriden gelen Japonya’nın kadın üniversiteleri modeline mahkûm etmek kabul edeceğimiz bir durum değil. Kadın ve erkeklerin birlikte eğitim görmesinden taviz vermeyeceğimiz gibi, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin de derinleşmesine göz yummayacağız. Kadınları toplumdan izole etmek yerine her gün yaşanan şiddete ve cinayetlere çözüm üretecek bir perspektiften olaya yaklaşmalı. “Talimat” ile değiştirilen eğitim modelleri ile kadınların geleceklerini karartmayın” denildi.


İlgili haberler
Neler yaptığınızı ve yapmadığınızı çok iyi biliyor...

Dünyanın öbür ucundan on yedi yılda biz kadınlar için şunu yaptık bunu yaptık demenin çok bir anlamı...

5 maddede ‘pembe otobüse, metrobüse, trambüse’ ned...

Tacize, istismara çözüm diye sunulan “pembe otobüs, trambüs, metrobüs” gibi ilginç ulaşım araçları g...

Erdoğan’ın muhafazakar seçmeni seçim sonrası heves...

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kadın üniversitesi temmenisini Funda Şenol Cantek ile konuştuk. Cantek: ‘Mu...