Kadın Yazarlar Derneği: Eril düşünce sistemine karşı mücadeleyi yükseltelim
Kadın Yazarlar Derneği, edebiyat dünyasında yaşanan taciz olaylarına ilişkin açıklama yaparak, ‘Bundan sonra yapılması gereken her alanda büyük bir değişim için mücadelenin yükseltilmesidir’ dedi.

Sosyal medyada, Hasan Ali Toptaş’ın cinsel tacizlerinin ortaya çıkmasının ardından tepkiler sürüyor. Kadın Yazarları Derneği (KYD) de açıklama yaparak, “Bundan sonra yapılması gereken ülkede her alanda büyük bir değişim, dönüşüm ve demokrasinin gerçekleşmesi için mücadelenin yükseltilmesidir” dedi.

“Kadınların yüzlerce yıl adeta haykırdıkları cinsel ayrımcılığın, eşitsizliğin, uğradıkları şiddetin, hak ihlallerinin görmezden gelindiği bir gerçek. ‘Me too’ hareketi, ‘Kadının beyanı esastır’ ilkesi, kadınların hak arama mücadelesinde önemli bir görevi üstleniyor” diyerek sözlerine başlayan Kadın Yazarlar Derneği, kadın cinayetlerinin, taciz ve tecavüzün, kadının eve kapatılmasının ardında eril düşünce sisteminin yattığını hatırlattı.

KYD, “Kadınların cinsel tacizi ifşa etmesi, bir kadına yapılmış tacizden kaynaklanamaz diye düşünüyor ve ardında başka nedenler olduğunu ima ediyor. Ve daha üst bir akıl arıyor yaşadığı bu durumu anlayabilmek için. Aslında yaptığının, söylediği her sözün, kendi eril bakış açısını yansıttığını fark etmiyor bile” diye tepki gösterdi.

Bugün Pelin Buzluk’un, Aslı Tohumcu’nun başlattığı çığlığın, kadınların içindeki haykırışıyla büyüdüğünü ve “Me too” hareketini güçlendirdiğini söyleyen KYD, son olarak şunları kaydetti: “Bundan sonra yapılması gereken ülkede her alanda büyük bir değişim, dönüşüm ve demokrasinin gerçekleşmesi için mücadelenin yükseltilmesidir. Erkeklerin sarındıkları eril konforlarla süsleyip bezedikleri o erk alanlarıyla nasıl yüzleşeceklerini zaman gösterecek. Bakalım sadece cinsiyetlerinden ötürü kendilerine sunulan eril üstünlük alanlarından vazgeçip kaçı özgürleşmeyi deneyecek. Unutulmamalıdır ki, kadınların özgür olmadığı bir ülkede erkekler de özgür olamaz.”

BES: ARTIK UYKULARINIZIN KAÇMA ZAMANI
Büro Emekçileri Sendikası (BES) Merkez Kadın Sekreterliği de sosyal medyada kadınlar tarafından başlatılan ve kendilerini tacize maruz bırakan erkeklerin teşhir edildiği paylaşımları ile birlikte BES Çanakkale Şube Başkanı Ayşegül Sandıkçıoğlu’nu hedef alan Sevan Nişayan’a ilişkin yazılı açıklama yayımladı.
 “Ayşegül Sandıkçıoğlu yalnız değildir” başlıklı açıklamada, daha önce evli olduğu kadına şiddet uygulaması ve çeşitli alanlarda kadınlara yönelik saldırılarıyla gündeme gelmiş olan Sevan Nişanyan’ın bugün yine kadın düşmanlığına devam etmekte olduğu vurgulandı. Açıklamada, Nişanyan’ın öte yandan BES Çanakkale Şube Başkanı Ayşegül Sandıkçıoğlu’nu hedef göstererek haddini aştığı kaydedildi.
Nişanyan’ın sosyal medya hesabından “Tacize karşı yapılan ifşaların bir linç teşebbüsü olduğu, kadınlar tarafından yapılan taciz ve cinsel istismar beyanlarının cinsel tacizden daha ağır bir suç olduğu” paylaşımı üzerine paylaşımı eleştiren BES Çanakkale Şube Başkanı Ayşegül Sandıkçıoğlu’nu hedef gösterdiği ifade edilen açıklamada, “Biz kadınlar eşitlik ve özgürlük mücadelemizi bu eril zihniyete ve bu ‘cisimleşmiş’ hallerine karşı sürdürüyoruz” denildi.
Açıklama şu sözlerle son buldu: “Sevan Nişanyan’ı sadece kınamıyoruz, uyarıyoruz da! Erkekliğin konforlu alanına çok alışıksınız biliyoruz, erkek egemen sisteme güvenerek haddinizi aşıyor ve cüretten cürete atlıyorsunuz. Ama kadın özgürlük mücadelesi, erkek egemen sistemi de, eril zihniyeti de, sizlere sağladığı erkeklik konforunuzu da başınıza yıkma yolunda emin ve güçlü adımlarla yükselerek sürüyor! Örgütlü kadın mücadelesinden korkmakta çok haklısınız. Tekrar ediyoruz! Ayşegül Sandıkçıoğlu yalnız değildir! Ve korkmaya devam edin, Artık uykuların kaçma zamanı.”


İlgili haberler
Gercüş’ten edebiyat dünyasına… Şiddet, taciz artık...

Editörlerimizden Elif Turgut soruyor, Sevda Karaca değerlendiriyor.

Artık susmayacak kadınlardan korksunlar...

Kadına yönelik şiddet geçmişi olan her erkek ünlü ya da ünsüz korkuyor artık. Korksunlar zaten, kadı...

#METOO EYLEMLERİ: Şimdi sözden eyleme geçme zamanı

Birçok ülkede #Metoo (bende) etiketiyle cinsel tacize karşı kadınların eylemleri sürerken, Finlandiy...