Kadınlar asgari ücret zammına öfkeli: Hesap yapmaktan bıktık!
İstanbul’un Pendik ilçesine bağlı Esenyalı Mahallesi’nde kadınlar asgari ücret zammına karşı “Hesap yapmaktan bıktık, asgari ücret sizin olsun biz emeğimizi istiyoruz” diyerek sokağa çıktı.

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinin çağrısıyla bir araya gelen kadınlar, ellerinde “Asgari ücretliyi ezdirmediniz; açlığa, yoksulluğa mahkûm ettiniz”, “İnsanca yaşamak için vergileri patronlar ödesinn”, “Krize, şiddete, eşitsizliğe karşı gücümüz birliğimiz” dövizleri ile yürüyen kadınlar okudukları basın açıklamasında şunları söyledi:

“Uluslararası kabule göre asgari ücretin 4 kişilik bir aileyi geçindirecek miktar olarak belirlenmesi gerek. Patronların sermayesi artarken işçi ve emekçiler açlığa mahkûm ediliyor. Ülkenin içerisinde bulunduğu krizin yarattığı bunalım devlet eliyle halkı toplu intiharlara sürüklerken bir yandan da açlığın ve yoksulluğun faturası yine kadınlara kesiliyor. Evimizin kirasını ödeyemiyor, pazardan marketten eli boş dönüyor, tencerelerimizi kaynatamıyor, her geçen gün ihtiyaçlarımızdan daha fazla kısıyoruz. Bu da yetmiyormuş gibi geçimsizlik, bunalım ve yoksulluk biz kadınlar üzerindeki şiddet sarmalını arttırıyor, kimimiz ‘işten atılırım’ korkusuyla uğradığı mobbinge, şiddete ve tacize sessiz kalırken kimimiz esnek ve güvencesiz işler yapıyoruz” dedi.


Kadınlar taleplerini şöyle sıraladı:

“-Asgari ücretin, insani yaşam koşullarına göre belirlenip, vergiden muaf tutulmalıdır.

-Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda asgari ücretli işçilerin temsili sağlanmalı ve birisi işçi olmak üzere en az üç kadın temsilci bulunmalıdır.

-Kamu-özel tüm iş yerlerinde kreş ve bakım evi açılmalıdır. Bu dokuda denetimler yapılmalı ve yaptırımlar uygulanmalıdır.”

Tüm kadınlara mücadele çağrısı yapan kadınlar son olarak: “Biz kadınlar bu taleplerin yerine getirilmesi için evde, işte, sokakta insanca yaşam ve güvenceli iş için gücümüz birliğimizden deyip, mücadelemizi büyüteceğiz” dedi.

İlgili haberler
Parça başı işe, fazla mesaiye, ek işe rağmen asgar...

Asgari ücret ile geçinmeye çalışan ailelerin yaşamları memleketin gerçeğini ortaya koyuyor. Gizem, v...

Asgari ücrete kadınlardan tepki: Bizi açlığa mahkû...

Asgari ücret net 2.324 TL olarak belirlendi. Ancak belirlenen yeni asgari ücreti değerlendiren kadın...

Asgari ücrete yapılan düşük zamma tepkiler sürüyor...

Asgari ücrete sadece 304 lira zam yapılmasına işçilerin tepkisi büyüyor. İzmir Bornova’da yaşayan ka...