Kadınlar çocuklarının geleceğinden endişeli
Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneğinin düzenlediği ‘Laik Eğitim Laik Yaşam’ panelinde kadınlar gerici eğitim ve dini kurumların eğitime müdahalesi, konularında endişelerini anlattı.

Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneği “ Hayatımızın karartılmasına ‘Rızamız yok” diyerek laik eğitim laik yaşam paneli düzenledi. Dernekte yapılan ve çok sayıda kadının katıldığı panelde eğitimin gericileştirilmesi, müfredat değişikliği, TEOG’un kaldırılması konuları tartışıldı. Kadınlar çocuklarının gelecekleri konusundaki endişeli olduklarını söylerken, yaşanan sorunlara karşı neler yapabileceklerini konuştular.

EĞİTİM DİNİ KURUM VE KİŞİLERDEN AYRI TUTULMALIDIR
Eğitim-Sen Ankara 1 No’lu Şube Başkanı Sultan Saygılı laiklik ilkelerinin artık kamu alanlarında uygulanmadığını, dine, mezhebe göre tavır alınıp uygulamaların bu şekilde yapıldığını söyledi. “Eskiden zorunlu din derslerine karşı buluşmalar yapardık, şimdi gündemimiz daha da karışık, günümüzde karma eğitim tartışılır durumda. Cihatçı eğitim getirilmek isteniyor, okullar ibadet eden-etmeyen ayrımcılığına sürükleniyor. Okullarda mescitlerin açılması fiili olarak bir mezhebin üstünlüğünü göstermektedir. Çözüm okulda bir de cemevi açılması talebi değil, okulların dini kurum ve kişilerden ayrı tutulmasıdır’’ dedi.
Çocukların, cezalandırılması gereken Ensar Vakfı ve benzeri kurumlara emanet edildiğini anlatan Saygılı bu durumdan endişeli. “Dindar ve kindar bir nesil için tarikatlarla el ele yürüyen bir eğitim sistemi uygulanıyor. Anasınıflarında bile böyle etkinlikler düzenliyorlar. Mesela çocuk gelin etkinlikleri düzenleyerek durumu normalleştirmeye çalışıyorlar’’ diye konuştu.

SON 4 YILDA ÇOCUK EVLİLİĞE HAYIR DEME YÜZDESİ DÜŞTÜ
KESK MYK üyesi Elif Çuhadar ise inançlara devlet eliyle şekil verilmeye çalışıldığını söyleyerek, “Bugün yapılmaya çalışılanlar 10 yıl önce yapılmak istenseydi çok zor olurdu ancak yavaşça yaparak insanları alıştırıyorlar. Bugün gelinen nokta 4+4+4 eğitim sisteminin bir sonucudur. Son 4 yılda çocuk yaşta evliliğe ‘hayır’ deme yüzdesi gözle görülür biçimde düşmüş durumda. Erkek çocukları sanayi sitelerinde okul çağlarında çalışmaya mecbur bırakılıyor’’ dedi.

Panele katılan kadınlar da seçmeli ders dayatmasına karşı okul yönetimlerine dilekçeler verilmesi kararı aldı. Kadınlar okul aile birliği toplantılarında ve diğer velilerle bu konuyu tartışma konusu yapacaklarını dile getirdi.

İlgili haberler
Veliler anlatıyor: Eğitim her yönüyle bir keşmekeş...

“Devlet okuluna da yazdırsan masrafı bitmiyor” diye isyan edeni, her sabah okula kendi bırakmak zoru...

BEKEV’den ‘eğitim’ seferberliği

İzmir’de faaliyet yürüten Buca Evka-1 Kadın Kültür ve Dayanışma Derneği Evi eğitimde ve okullarda ya...

Şişli’de veliler Kaymakamlık kapısına dayandı

Kurtuluş Ortaokulunun taşınmak istenmesine tepki gösteren veliler Şişli Kaymakamlığına yürüdü.