Kadınlar direnişteki Migros Depo işçileriyle buluştu
Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi ve Kocaeli Kadın Platformu, Migros Depo işçisi kadınlarla forumda buluştu.

Migros Depo önünde direniş alanında kadınlarla buluşan Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi ve Kocaeli Kadın Platformu, yaklaşan 8 Mart öncesi birlikte mücadele çağrısı yaptı.

Ziyarette gerçekleştirilen forumda ilk olarak konuşan Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi üyesi Hilal Karul, Migros Depo işçilerinin zor koşullarda sürdürdüğü direnişinizi selamlayarak “Tam da bu pandemi koşullarında kadınların çok ciddi kıyım yaşadığını görüyoruz. Sizler de işlerinden edildiniz, buna karşı örgütleniyor olmanız çok önemli. Bizim için de bu bir ses, bir umut demek” diye konuştu. Eğitim Sen Kocaeli Şube Kadın Sekreteri Elif Sinem Arıkan ise, “Kadınların nasıl bir fark yarattığını beraber görüyoruz. Dayanışmanın yollarını birlikte nasıl geliştiririz, nasıl yan yana gelişler artırılır buna kafa yormalıyız” dedi. Emek Partisi Kocaeli İl Başkanı Arzu Erkan ise, “Pandeminin kadınlar açısından ortaya çıkardığı ağır bir tablo var. Bu tabloya itirazımızı yükseltmek üzere yan yana gelmeliyiz. Pandemi koşullarında birileri evinde kalabildi ama başta Migros Depo işçisi kadınlar olmak üzere, evinde kalamayanlar işçi sınıfından kadınlardı. Sizin burada gösterdiğiniz direniş, haklarınıza karşı gerçekleştirilen saldırılara karşı duruşunuzun 2021 8 Mart’ı açısından önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

’BASKILARA DUR DEMEK İÇİN ÖRGÜTLENDİK’

Ardından sözü alan Migros Depo işçileri, yaşadıklarını tek tek anlattı. Direnişin kendilerine çok şey kattığını söyleyen kadınlar, mücadele etmenin önemine vurgu yaptı. Migros Depo işçisi Fatma, “İçerideyken ‘Çocuklarım için dayanmam lazım’ diyerek çalışıyordum. Ta ki dışarıya direnişe çıkınca ne yaptığımı anladım. Aslında burada değil, içeride dememiz lazımmış sözlerimizi. Haksızlığa dur demek zorundasın. Orada çalışırken bunu fark edemedim. Ben direniş öncesi ile direniş sonrası çok farklıyım artık. Her haksızlığın karşısındayım. Bunu biliyormuşum aslında ama yapmıyormuşum” dedi. Sevim ise, “Pandemi öncesinde de sıkıntılarımız vardı. Hep bahane ile susturmaya çalıştılar. Herkesin çocuğu var, evi var, borcu var. Sustuk, çalışmaya devam ettik. Ama pandemiden sonra sıkıntılar daha da yoğunlaştı. Baskılara dur demek için harekete geçtik, örgütlendik. Amirler bize yardımcı olacağı yerde tam tersine baskıyı artırıyorlardı” diye konuştu.

’İNSAN GİBİ DAVRANMIYORLARDI’

Birlikte zorlukların aşılabileceğini belirten Gülhan, “İçeride biz kadın olmayı geçtik, insan olmayı unutmuştuk. Sürekli bir baskı altındasın, ‘Sen kaç dakikadır neden lavabodasın’ diye baskı altındaydık. Benim de bir evim var ama otel odası gibi kullanıyordum adeta. Annemle, babamla, kardeşimle bir bardak sıcak çay içmeyeli 11 ay olmuştu. Pazar günleri dahi çalışıyordum. Biz burada birbirimize güç veriyoruz. Önümüze çıkan tümsekleri bir bir aşıyoruz. Biz geliyoruz güneş açıyor, bize geliyoruz kar duruyor. Biz bir oldukça, aşamayacağımız hiç bir engel yok. Hele ki sizin gibi dostlar oldukça biz daha çok mutlu oluyoruz” ifadelerini kullandı. Şeyma ise, “Bizi ‘Sen şuraya geç, sen şunu yap’ diyerek baskı altına alıyor, insan gibi davranmıyorlardı. Ben de yeni evlendim, eşyalarımı kredi ile aldım.Şuan hiçbirini ödeyemiyorum. Ben eşyalarımı kullanamadım, eşimin yüzünü göremiyordum. Eşim ‘Biz evli değiliz’ diyordu. Evimdeki düzeni daha yeni yeni öğreniyorum” dedi.


‘KADINLAR DİRENDİKÇE DÜNYA DAHA ÇOK GÜZELLEŞİYOR’

Forumun ardından direniş alanında halaylar çeken kadınlar, “Yaşasın kadın dayanışması” ve “Yaşasın 8 Mart yaşasın mücadelemiz” sloganları da attı. Migros Depo’nun ardından kadınlar, DERİTEKS’in örgütlü olduğu CPS Otomotiv’de patronların arasındaki anlaşmazlık nedeniyle ücretleri aksayan ve fabrika önünde eylem başlatan işçilere dayanışma ziyaretinde bulundu. Burada da kadın işçilerle yan yana gelen Kocaeli İstanbul Sözleşmesi İnisiyatifi ve Kocaeli Kadın Platformu adına konuşan Eğitim Sen Kocaeli Şube Kadın Sekreteri Elif Sinem Arıkan, “Dayanışmanın kanallarını birlikte açacağız. Her alanda, her yerde birlikte mücadele ederek kazanacağız. İzmit’te 8 Mart günü 18.30’da Cumhuriyet Parkı’ndayız” dedi. Burada konuşan CPS Otomotiv işçisi bir kadın ise, “Emek mücadelemize devam ediyoruz. Haklarımızı alana kadar buradan gitmeyeceğiz. 8 Mart kadınlar günümüzü şimdiden kutluyoruz. Kadınların birliğinin ön planda olması bizi daha çok mutlu ediyor. Kadınlar direndikçe dünya daha çok güzelleşiyor” dedi.

Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/Evrensel

İlgili haberler
Gözaltına alınan 22 Migros depo işçisi serbest

Gözaltına alınan 22 Migros depo işçisi serbest bırakıldı. İşçiler tacizci amirlere, ücretsiz izne, K...

Direnişteki Migros Depo işçileri: ‘Ölüm ücretine t...

Direnişte olan kadın işçiler ücretsiz izne neden çıkarıldıklarını bilmemekle birlikte nakdi ücret de...

Migros depo işçisi: 700 işçi iki lavaboyu kullanıy...

Migros depo işçisi iken sendikalaşan işçiler ücretsiz izne çıkarıldı. Görüştüğümüz İşçi kadınlar ücr...