Kadınlar Esenyalı’da şenlikte buluştu: Dayanışma yaşatıyor
Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği gelenekselleşen 8 Mart şenliğinin 7.sini düzenledi. Şenlikte bir araya gelen kadınlar, savaşa karşı çıkarken, dayanışma çağrısı yaptı.

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği, 8 Mart’a giderken kadınlarla şenlikte buluştu. Kurulduğundan beri kadınlarla yan yana gelen, 8 Mart’larda şenlikler düzenleyen Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği, 7.’sini gerçekleştirdiği şenlikte yüzlerce kadınla bir araya geldi. Çeşitli konuşmaların yapıldığı etkinlikte, müzik dinletisi ve tiyatro gösterisi de yapıldı. Grand Diva Düğün salonunda toplanan kadınlar, derneğe katkı sunmak için evlerinde hazırladıkları yiyeceklerle kermes düzenledi.

8 Mart’a giderken işçi kadın buluşmaları gerçekleştiren derneğe, Pendik Belediyesinin yer vermemesi eleştirilirken, bu duruma tepki gösteren kadınlar şenliğe katılarak kendilerine yönelik her türlü engellemenin üstesinden geldiklerini, şenliğin yüzlerce kadınla verilmiş bir yanıt olarak görülmesi gerektiğini söylediler. Pek çok yöre derneği ve siyasi parti temsilcilerinin katıldığı şenlikte, Esenyalı Kadına Dayanışma Derneği Başkanı Adile Doğan konuşma yaparak son süreçte ülke gündeminde yaşananlara ve sınır ötesi operasyonlara değindi. Sanatçı Gülcihan Koç da Esenyalılı kadınları yalnız bırakmayarak türkülerini söyledi.


KADINLAR ‘HER YERDE MÜCADELE ETMEYE DEVAM’ DEDİ

Halaylarla başlayan etkinliğe yaklaşık 800 kadın katıldı. Derneğin kuruluş sürecini anlatan bir sinevizyon gösterisi ile devam edilen şenlikte, kadınlar daha sonra şiir ve şarkıların bir arada olduğu Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Erbane Topluluğunu dinlediler. Dernek üyesi kadınlardan oluşan Erbane gösterisi şenliğe katılan katılımcı kadınlar tarafından ilgiyle izlendi. Genç kadınların da ilgisinin yoğun olduğu gecede, Sosyolog ve Aile Danışmanı Birgül Avdan tarafından yazılan tiyatro oyunu üniversite öğrencisi genç kadınlar tarafından sahnelendi. Çeşitli kadın profillerinin yaşadığı, travmaya dönüşmüş acıları ve bu acıların yarattığı sonuçları konu edinen oyunda, kadınların acılarından silkelenip, neden mücadele etmeleri gerektiğini veren mesajlar yer aldı.


ENGELLEMELERE RAĞMEN BİR ARADAYIZ
Dernek Başkanı Adile Doğan ise yaptığı coşkulu konuşmada 8 Mart’ın coşkusu ile bir araya geldiklerini söyledi ve devam etti: “Salonlara sığamıyoruz artık ve bu bizim çok hoşumuza gidiyor. 7.’sini yaptığımız etkinlik için aylardır çalışıyoruz. Engellemelere rağmen buradayız. Biz daha önce birçok kez buluştuk 6 yıl önce kurulan dernekle birlikte mahallemizde kadınlara dönük her türlü şiddete, çocuk istismarına karşı dayanışma içinde mücadele ettik”. Kadınlara dönük her türlü saldırıya rağmen kadınların salonu coşkuyla doldurulmuş olmasının kendilerine verdiği güce değinen Doğan, mahallelerinde bulunan kültür merkezinde bir işçi kadın buluşması yapmak istediklerini fakat yerel yöneticilerinin salonu önce ücret karşılığında kendilerine kiraladıklarını, daha sonra iptal ettiklerini ama bu uygulamanın onların buluşmasını engelleyemediğini salonda toplanan kalabalıkla yanıt verdiklerini söyledi. Etkinliğin yapıldığı salonun sahibine de teşekkür eden Doğan, “Dayanışma için bizimle salonu paylaşan mücadele dostlarımıza da ayrıca teşekkür ediyoruz” dedi. 2020’nin yaşanan felaketler ve sınır ötesinden gelen haberler nedeniyle zorlu başladığını söyleyen Doğan, işsizliğe, krize ve savaşa değinerek konuşmasını sürdürdü. Savaşın sadece yoksul halkları ve yoksul halkların çocuklarını vurduğunu ifade eden Doğan, savaştan kaçarak 10 çocuğu ile Türkiye’ye gelen bir mülteci kadınla mikrofonunu paylaştı.


MÜLTECİ KADIN: ÇOCUKLARIMI NE SAVAŞTA BIRAKMAK NE DE SAVAŞA GÖNDERMEK İSTERİM

Etkinliğe katılan mülteci kadın Türkiye’ye geldiklerinde en büyük çocuğunun 9 yaşında olduğunu ve çocuklarını ne savaş ortamında bırakmak istediğini ne de savaşa yollamak istediğini dile getirdi. Ölümden kaçarak geldiğini söyleyen kadın, heyecanla birlikte duygusallaşarak konuşmakta zorlanınca kısa bir ara vermek zorunda kaldı. Türkmen olduğu için Suriyeliler hakkında yapılan tüm konuşmaları anladığını ve savaştan etkilendiği kadar bu konuşmalardan etkilendiğini söyleyen kadın, konuştuğu her yerde Suriyeli olduğunun anlaşılmasından çok korktuğunu, bu nedenle dışarıya çıkmaktan da korktuğunu, kimsenin vatansız kalmaması için dua ettiğini söyledi.

ESENYALIDAN JALE: BEN ŞİMDİ TEKİM AMA BERABER OLURSAK HER ŞEYİ DEĞİŞTİREBİLİRİZ
Mülteci kadından sonra konuşmasına devam eden Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Adile Doğan, “Eğer mültecilerin ülkemize gelmesini istemiyorsak önce savaşa karşı çıkmamız gerekir” diyerek, mültecilerin yaşadığı mağduriyetin tüm göçmen kadınlar için geçerli olduğunu ve kız kardeşleri olarak dayanışma göstermeye devam edeceklerini söyleyerek konuşmasını bitirdi.
Kadınların heyecanla beklediği Türk Halk Müziği Sanatçısı Gülcihan Koç, ilgiyle izlendi. Esenyalı Mahallesi’nde yaşayan, dernek üyesi olan Jale de bir konuşma yaptı. 6 ay önce çok severek çalıştığı havalimanından hiçbir gerekçe gösterilmeden işten atıldığını anlatan Jale, Almanca ve İngilizce bildiği halde, yüzlerce CV dağıtmasına rağmen hiçbir yerde iş bulmadığını dile getirdi. “Üniversite mezunu olmam bile bir işe yaramadı” diyen Jale, işten çıkıp direkt şenliğe geldiğini, üniformasının hâlâ üzerinde olduğunu belirtti. Yaşlı bakımı için bir huzurevinde iş bulduğunu ifade eden Jale, aylardır iş aradığını ve nihayet bulduğu için mutlu olduğunu söyledi. Asgari ücretle çalışan Jale, maaşının iki parça verildiğini ve şikâyet edecek bir yerin bile olmadığını söyledi. Jale, ilk defa Kürtçe bilmesinin bir işe yaradığını ve huzurevinde Türkçe bilmeyen bir yaşlı için işe alındığını ve ona çevirmenlik yaptığını söyledi. Uzun zamandır işsiz olan Jale, sözlerini birlikteliğin önemine dikkat çekerek bitirdi; “Ben şimdi tekim ama beraber olursak her şeyi değiştirebiliriz”.


İlgili haberler
Mersin’de Ekmek ve Gül buluşması: 8 Mart mücadeles...

Mersin Ekmek ve Gül Kadın Grubu 8 Mart dolayısıyla düzenlediğini etkinlikte 200’ü aşkın kadınla bir...

Cenevre Albatros Derneği’nden 8 Mart etkinliği

Cenevre’de yaşayan Türkiye göçmenleri derneği olan Albatros Kültür ve Dayanışma Derneği üyesi kadınl...

Çaycuma’da Eğitim Sen’den 8 Mart etkinliği

Zonguldak Çaycuma’da Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği çağrısıyla kadınlar müzik dinletisinde bir aray...

Panayır Mahallesinde 8 Mart buluşması

Bursa Panayır Mahallesinde 8 Mart etkinliğinde bir araya gelen kadınlar, çalışma hayatında ve günlük...

Novares Fabrikasında 8 Mart kutlaması

Petrol-İş Sendikasının örgütlü olduğu Novares fabrikasında Ekmek ve Gül’ün katılımıyla 8 Mart etkinl...

Londra’da DAY-MER ve Kırkısrak Derneğinden 8 Mart...

Londra’daki göçmen dernekleri DAY-MER Kadın Komisyonu ve Kırkısrak Derneği 8 Mart dolayısıyla kadınl...