Kadınlar Hafize Kurban için adalet istedi
Boşanmak istediği erkek tarafından bıçaklanarak katledilen Hafize Kurban’ın ilk duruşması başladı. Sabah 10.00 gerçekleşmesi beklenen duruşma saat 3'e ertelenmişti.

Denizli’de 27 Ağustos günü boşanmak üzere olduğu erkek tarafından bıçaklanarak öldürülen Hafize Kurban’ın ilk davası Denizli Adliyesi’nde görüldü. Duruşma sivil toplum örgütlerinin, birçok kadının ve çok sayıda avukatın katılımıyla yapıldı.
Bugün sabah 09:45’de Denizli Adliyesinde olan dava öğleden sonra 15:00’da görüldü. Denizli’deki kadın örgütlerinin, gönüllü avukatların bire bir takip ettiği davada, katil zanlısı Uğur Kurban’ın ifadesi dinlendi. Duruşmaya aynı zamanda Hafize Kurban’ın babası Mustafa Balık müşteki olarak katıldı. 

Mahkeme salonunda ifade veren Uğur Kurban 23 Ağustos günü aldatıldığını öğrendiğini, 26 Ağustos günü Hafize Kurban’dan boşanmak için çekişmeli boşanma davası açtığını, 27 Ağustos günü Hafize Kurban ile görüşmek için eve gittiğini söyledi. İfadesi dinlenen Uğur Kurban eşine, anlaşmalı boşanma davasının daha kolay olduğunu, çekişmeli boşanma davasının uzun sürdüğünü, söylediğini belirtti. Katil zanlısı Kurban ifadesine şöyle devam etti:
“Eve geldiğimde bacanağım ve eşim evdeydi. Evde bir müddet eşimle konuştuk daha sonra dışarıya çıktık. Dışarıya çıktığımızda bana ‘Beni götürseydi zaten onunla gidecektim. Benim için de boşanmak iyi olur. Kaçak görüşmek zor oluyor’ dedi. Bende şok oldum ve yanımda taşıdığım bıçağı karnına savurdum. İkinci ve üçüncü bıçak darbesi eşim eğildiği için boynuna ve göğsüne denk geldi”
Yaşanan korkunç anları aktaran katil zanlısının ifadesi kan dondururken, müşteki avukatı Eylem Esra Yatar’ın katil zanlısının çelişkili ifadelerine yönelik soru sorması ile duruşma devam etti. Denizli Barosu Çocuk ve Kadın Hakları Komisyonu’nda görevli olan Avukat Jülide Keleş’in sorusunu vekaleti bulunmaması nedeniyle kabul etmeyen hakim, avukatların talebine rağmen taraf sorgulaması yapmadığı için de, avukatlar tarafından eleştirildi.
6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yaklaşık 1.5 saat süren mahkemenin sonunda hakim, mahkemenin 3 Ocak 2020’ye ertelenmesine ve bir dahaki duruşmada müştekilerin ve suçtan zarar görenlerin dinlenmesine karar verdi.

Duruşmada taraf yoklaması yapılmadığı için Hafize Kurban’ın ailesini savunmak için salonda bulunan avukatlar tutanak tutacaklarını belirttiler.

KADIN MÜCADELEMİZİ YÜKSELTMELİYİZ

Duruşma öncesinde Denizli Adliyesi önünde Sivil Toplum Kuruluşları ve siyasi partilerden kadınlar bir araya geldi.

Söz alan Hafize Kurban'ın babası Mustafa Balık “Adalete inanıyorum, herkesin gerekeni yapacağına inanıyorum. Bu yüzden sakinliğimizi koruyacağız, en ağır cezayı alması için uğraşacağız” dedi.

Avukat Perihan Üge “Kadınların en temel hakkı yaşam hakkıdır. Çocuklarımızın gözü önünde bizi katlederek, ‘namusumu temizledim’ klişelerine sığınanlar bizi mücadelemizden alıkoyamazlar” dedi.

Kadınlar adına konuşan Mükerrem Yollu “Hafize Kurban bizler gibi bu sokaklardan yürümüştü. Kızının elinden tutup bizlerle aynı marketten ekmek almıştı. Aynı dolmuşa binmişti. Hafize 28 Ağustos’ta boşanmak istediği kocası tarafından canice bıçaklandı. Günlerce yoğun bakımda yaşam mücadelesi verdi. Ne yazık ki 4 Eylül’de hayatını kaybetti. Henüz 23 yaşındaydı. Hayalleri vardı. Yaşamak istiyordu öldürülen tüm kadınlar gibi. Bu bir cani adam cinayeti değil, sinirlerine hakim olamamış ruh hastası adamın yaptığı münferit bir cinayet ise hiç değil. Devletin kadınları ısrarla sıkıştırdığı şiddet cenderesinin sonuçları bunlar. Kadınları korumayan, uğradığı ya da uğrayabileceği şiddetle onları baş başa bırakan, hatta daha önemlisi şiddeti bizzat yaratan ve körükleyen sistem öldürdü Hafize’yi... Şiddeti önlemek için daha etkili adımlar atmak yerine kadın düşmanı, cinsiyetçi, savaş ve nefret politikalarıyla kadına yönelik şiddeti derinleştiren AKP hükümeti bir yandan da kazanılmış haklarımıza saldırıyor. İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesi yasasını dahi kaldırmak istiyor. İstanbul Sözleşmesi feshedilsin diyenlere, kadınları şiddet gördüklerinde başvurabilecekleri mekanizmalardan yoksun bırakmak isteyenlere, kadın istihdamını arttırıcı politikalar geliştirmek yerine kadınların nafaka hakkına göz dikenlere, şiddeti, tacizi, tecavüzü, çocuk istismarını engellemek yerine kadınların kazanılmış haklarını ellerinden almaya çalışanlara karşı bizler kadın mücadelemizi yükseltmeliyiz… Artık bir kişi daha eksilmeyeceğiz. Öfkemizle, hıncımızla kadın düşmanı politikalarınıza karşı duracağız. Kadınların bu ülkede can güvenliği sorunu varken, bizler yaşam hakkımız için sokakta, adliye koridorlarında olmaya devam edeceğiz!” dedi.

Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan da mahkeme önündeki kadınlara destek vermek için basın açıklamasına katıldı

İlgili haberler
Şiddete uğradığınızda neler yapabilirsiniz?

Şiddete uğrama ihtimaliniz varsa ya da şiddet dolu hayatınızı değiştirmek istersiniz ihtiyacınız ola...

Hafize Kurban için adalet!

Hafize’yi kaybetmenin derin acısı ve ulaştığımız kadınlardan aldığımız dayanışma mesajlarının umudu...

Bu ülke kadınların yakıldığı, çocukların tecavüze...

Eşi ve çocuğunun yüzünü naylon eriterek yakan erkek serbest bırakıldı. TKDF Başkanı Canan Güllü ‘çoc...