Kadınlar Mahsa Amini için bir araya geldi: İran'da da Türkiye'de de her yerde özgürlük
Türkiye'nin pek çok ilinde İran'da Mahsa Amini'nin öldürülmesiyle başlayan protestolara destek vermek için sokakta!

Türkiye'nin pek çok ilinde kadınlar İran'da Mahsa Amini'nin ahlak polisi tarafından öldürülmesine karşı başlayan protestolara destek vermek için yan yana geliyorlar. Adana, Altınoluk, Diyarbakır, Ankara, Bartın, Bursa, İstanbul, Mersin, Samsun,Sinop ve Çorum'da İranlı ve Türkiyeli kadınlar İran'da, Türkiye'de kadınlar üzerinde kurulan baskılara karşı buluşuyor.

İSTANBUL

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İranlı ve Türkiyeli kadınlar, İstanbul Kadıköy'de Eminönü İskelesi önünde "İran’da Türkiye’de ve her yerde özgürlük" demek için bir araya geldi. Eylem yapılacak alanın etrafı polis çemberine alındı. Alana Farsça dövizlerle girilmesine izin vermeyen polis, Farsça dövizlere el koyuyor.

Çok sayıda İranlı kadının da katıldığı eylemde  "Gidiyor, gidiyor mollalar gidiyor", "Geceleri de sokakları da terk etmiyoruz, Jin Jiyan Azadi"  sloganları atılıyor.

İRANLI KADINLARIN DİRENİŞİ TÜM HALKLARIN DİRENİŞİNE DONÜŞMÜŞ DURUMDA

Kadıköy'deki Eminönü İskelesi önündeki basın açıklaması Farsça ve Türkçe olarak iki ayrı dilde okundu. Ortak basın açıklamasını okuyan Kadın Zamanı Derneği'nden Dilek Başalan, Mahsa Amini'nin katledilmesinin ardından başlayan direnişlerde 200'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini, en az 5 bin kişinin İran rejimi tarafından tutuklandığından bahsederek, "Tutuklananların arasında 16 basın mensubu bulunmakta. Tutuklananların birçoğuyla ilgili haber alınamıyor. Hukuksuzluğun, şiddetin sembolü haline gelen Evin Cezaevi direnişçiler ile doldurulurken; kadınlar, faşist rejim tarafından cinsel şiddetle tehdit edilmekte. Direniş ise kadınların öncülüğünde ülkedeki tüm illere yayılmış bulunmakta. Şeriat hükmü ile yaşamayı reddeden kadınların direnişi şimdi tüm halkların direnişine dönmüş durumda" diye konuştu. İranlı kadınların ve İran halkının molla rejimine karşı verdiği mücadelenin yanında olduklarını söyleyen Dilek Başalan, "Şeriata göre dizayn edilen hükümlerle kadınların hayatlarını, haklarını ve iradelerini yok sayarak onları belli kalıplara sığdırmaya çalışan dinci faşist İran rejimine karşı boyun eğmeyen, biat etmeyen kadınlar daima var olmuştur, olmaya da devam edecektir" dedi.


BUGÜN İRAN'DA YARIN HER YERDE

Örgütlü bir şiddete karşı tek çözümün kadın dayanışmasında ve ortak mücadelede olduğunu dile getiren Başalan, "İran çok uzağımızda değil. Türkiye’de de bir gecede İstanbul Sözleşmesi feshediliyor, kayyum eliyle kadın kurumları işlevsizleştiriliyor, LGBTİ+lar dini propagandalar ile hedef gösterilerek halk içerisinde nefret söylemi yayılmaya çalışılıyor. Siyasal islamın yaşamımız, haklarımız, bedenlerimiz üzerindeki kadın düşmanı politikalarını İran dinci faşist molla rejiminin kadın düşmanı politikalarından tanıyoruz. Biz kadınlar bize dayatılan ahlakı, bizi hapsetmeye çalıştıkları aileleri, bizi mecbur etmeye çalıştıkları güvencesizliği, bizi maruz bıraktıkları erkek şiddetini tepe taklak edecek güce sahibiz. Bugün İran’da yarın her yerde; dünyayı yerinden oynatacağız. İran’da, Türkiye’de, her yerde özgürlük istiyoruz!" ifadelerini kullandı.

ANKARA


 Fotoğraflar: Evrensel

Ankara Kadın Platformu’nun, Mahsa Amini ve İran’daki direnişe destek için yapmak istediği eylem polis tarafından engellendi.

Kadınların Sakarya Caddesi’de bir araya gelmesine izin vermeyen polis, Çankaya Belediyiesi önünden kadınları zorla uzaklaştırdı. Polis ve kadınların arasında süren tartışmanın ardından polis müdahale ederek birçok kadını gözaltına aldı. Gazetecilerin görüntü almasını ve çevredekilerin destek vermesini engeleyen polis 8 kişiyi gözaltına aldı.

ODTÜ’DE İRANLI ÖĞRENCİLER MAHSA İÇİN BULUŞTU


ODTÜ ‘de İranlı öğrenciler Mahsa Amini’nin öldürülmesinin ardından İran’da başlayan protestolara destek vermek üzere Devrim Standyumu’nda bir araya geldi. Mumlarla Mahsa yazıldı, sloganlar eşliğinde eylem gerçekleştirildi. Farsça, Kürtçe, İngilizce ve Türkçe olmak üzere farklı dillerde  “Kadın, yaşam, özgürlük”, “Mahsa için adalet”, “Diktatöre ölüm” sloganları atıldı.


ADANA


Adana’da sokağa çıkan kadınlar İran hükümetinin halka uyguladığı baskı ve cinayetleri protesto ederek kadınlar için özgürlük istedi. Adana Kadın Platformu’nun çağrısı ile Heykelli Park’ta yapılan eylemde kadınlar Mahsa Amini'nin fotoğraflarını taşıyarak adalet istedi. Eyleme İranlı kadınlar da katıldı. "Biz İran İslam Cumhuriyeti Değiliz, İranız" "Zen Zendegi Azadi" dövizleri taşıyan İranlı kadınlar Farsça konuşmalar yaparak İran İslam Rejimine yönelik öfkelerini dile getirdiler.
 

Fotoğraflar: Evrensel

Basın metnini okuyan Derya Çiçek, dini propagandalar ile İstanbul Sözlşemesi’nnden bir gecede çıkılan, LGBTİ+’ların hedef gösterildiği, nafaka hakkının hedefe konulduğu Türkiye’de kadın düşmanı politikaları İran molla rejiminden bilen kadınlar olarak İran, Türkiye ve her yerde özgürlük istediğini ifade etti. Kadınların öncülüğünde ülkedeki tüm illere yayılan direnişin üniversite öğrencilerinin boykot kararları, öğretmenler ve akademisyenler ile petrol, şeker ve çelik gibi iş kollarında işçi konseylerinin grev kararı ile devam ettiğini dile getiren Çiçek, “ Şeriat hükmü ile yaşamayı reddeden kadınların direnişi şimdi tüm halkların direnişine dönmüş durumda. Şeriata göre dizayn edilen hükümlerle kadınların hayatlarını, haklarını ve iradelerini yok sayarak onları belli kalıplara sığdırmaya çalışan İran rejimine karşı boyun eğmeyen, biat etmeyen kadınlar daima var olmuştur, olmaya da devam edecektir” dedi.


ANTEP

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Gaziantep Demokratik Kadın Platformu Yeşilsu Parkı’nda, İran’da 16 Eylül’de ahlak polisi tarafından öldürülen Mahsa Amini için basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasını okuyan Elif Söyleyici, “İran’da 43 yıldır devam eden baskıcı, dinci kadın düşman ve nefret politikaları üreten şeriat rejimi, yıllardan beri İranlı kadınların, yaşamlarına, yaşam tarzlarına müdahale ederek, erkek egemenliğini çok şiddetli bir şekilde sürdürüyor. Kadınların başörtülerinden tutun kıyafetlerine ve dahası her türlü davranışlarına kadar kadınları İslam kurallara uymadıkları gerekçesi ile darp ediyor hatta öldürüyorlar” dedi.
Söyleyici, “İranlı kadınlar mücadele ediyor. Mahsa Amini’nin öldürülmesinin ardından başta İran olmak üzere, dünyanın her yerinde kadınlar protesto eylemleriyle kadınların katledilmesine karşı tepkilerini büyütmeye devam ediyor. Biz Türkiyeli kadınlar olarak, İranlı kız kardeşlerimizin İslami kurallar bahane edilerek haklarının ve hayatlarının gasp edilmesine karşı başlattıkları isyanın destekleyicileriyiz” diye ekledi.

BALIKESİR


Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Balıkesir Altınoluk'ta bugün Cumhuriyet Meydanında kadınlar Masha Amini için toplandı. Eyleme İranlı kadınlar da katıldı. Açıklamada, "İran’da,Mahsa’nın katledilmesinden sonra sokaklara dökülen binlerce kadını bastırmaya, yıldırmaya, sindirmeye çalışan molla rejimi, kadını ve onları mücadelelerinde yalnız bırakmayanları gözaltına alıyor, dövüyor, öldürüyor. Kadınlar yaşamları pahasına geri adım atmadan dinci-faşist molla rejimine karşı mücadelelerini yükseltmeye devam ediyor. Ve dünyanın her yerinde kadınlar "Kadın, Yaşam, Özgürlük” sloganlarıyla saçlarını keserek, başörtülerini yakarak ve görüntülerini sosyal medya üzerinden yayınlayarak İranlı kardeşlerine uluslar arası destek veriyor. Şu bilinmelidir ki; Hiç birimiz, özgürlüğümüzden, haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmeyeceğiz" dendi.



BURSA

Bursa'da İranlı ve Türkiyeli kadınlar, Fomara Meydanı’nda "İran’da Türkiye’de ve her yerde özgürlük" demek için bir araya geldi.

Kadınlar eylemde sık sık, “Kadın yaşam özgürlük, Jin, Jiyan, Azadi, Nan, Kar, Azadi, Zen, Zedengi, Azadi, Diktatöre ölüm” sloganları attı.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Fomara Meydanı’nda yapılan açıklamada, “Direniş başladığından bu yana 200'den fazla kişi hayatını kaybederken, en az 5 bin kişi İran rejimi tarafından tutuklandı. Hukuksuzluğun, şiddetin sembolü haline gelen Evin Cezaevi direnişçiler ile doldurulurken; kadınlar, faşist rejim tarafından cinsel şiddetle tehdit edilmekte. Direniş ise kadınların öncülüğünde ülkedeki tüm illere yayılmış bulunmakta” ifadeleri kullanıldı.

"Dinci faşist İran rejimine karşı boyun eğmeyen, biat etmeyen kadınlar daima var olmuştur, olmaya da devam edecektir" ifadelerine yer verilen açıklamada, “Mahsa’nın katledilmesi tüm dünyada erkek devlet şiddetine karşı mücadele eden biz kadınların öfkesi oldu. İran’da kadın düşmanı politikalara bir yenisi daha 'Dezenformasyonla Mücadele Yasası' denilen sansür yasasıyla ekleniyor. İran rejiminin ülkenin her yerinde süren direnişi dünyadan gizlemek için kullandığı yasanın bir benzeri bugün Türkiye’de de oluşturulmak isteniyor. Siyasal islamın yaşamımız, haklarımız, bedenlerimiz üzerindeki kadın düşmanı politikalarını İran dinci faşist molla rejiminin kadın düşmanı politikalarından tanıyoruz. Tek adamlar ve tek adamların rejimleri dünyanın her yerinde kadın düşmanlığıyla iktidarlarını kuruyor. Ama nafile; çünkü karşılarında onlara kafa tutan, susmayan, itaat etmeyen en büyük güç yine kadınlar. Biz kadınlar bize dayatılan ahlakı, bizi hapsetmeye çalıştıkları aileleri, bizi mecbur etmeye çalıştıkları güvencesizliği, bizi maruz bıraktıkları erkek şiddetini tepe taklak edecek güce sahibiz. Bugün İran’da yarın her yerde; dünyayı yerinden oynatacağız” denildi.



DİYARBAKIR

Dicle Amed Kadın Platformu (DAKP), İran’da ahlak polisinin saçının bir kısmının gözüktüğü gerçekçesiyle Mahsa Amini’yi  darbederek öldürülmesini protesto etmek için ve İran’da başlayan protestolara destek vermek için basın açıklamasını gerçekleştirmek üzere Dünya Kavşağı’nda bir araya geldi. Yürüyüş yapılması bir önceki gün valiliğin “Kamu düzeni ve güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak” gerekçesiyle yasaklanmıştı.
"Jin Jiyan Azadi, biji berxwedana jina, kadınlara değil katillere barikat" sloganları atıldı.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

Yürüyüşe getirilen Valilik yasağına karşı kadınlar eylem biçimlerine müdahele edilemeyeceğini göstermek adına basın metnini okumayıp, yırtıp attılar. Farsça ve Kürtçe şarkılar söylenerek eylem yapıldı.



ÇORUM

Fotoğraf: Çorum Kadın Platformu

Çorum Kadın Platformu çağrısıyla Kadeş Barış Meydanı'nda buluşan kadınlar İran'da katledilen Mahsa Amini ve şu anda direnen İranlı kadınlar için dayanışma açıklaması yaptı.
Açıklamada, "Günlük hayatın dini kurallarla düzenlenmesi demek, dini baskı aracı olarak kullananların kadınlara ataerkil bir yaşam dayatması demektir. Kadınlar, kıyafet özgürlüğü için, eğitim hakkı için, miras hakkı için, boşanma hakkı için, sevdiği ile evlenme ve eşini seçme hakkı için mücadele ediyorlar. Hayatları, hakları, yaşam tarzları için direnen tüm kadınlara selam olsun" dendi.

SİNOP

Fotoğraf: Sinop Kadın Platformu

Sinop Kadın Platformu İranlı kadınlara destek vermek için Uğur Mumcu Meydanı'nda buluştu. Yapılan basın açıklamasında "Haksızlık nerede olursa olsun, zulüm nerden gelirse gelsin eğer bu barışla sevgiyle olmayacaksa bizler de sesimizi yükseltmeye ve mücadeleye devam edeceğiz. Buradan bir kez daha belirtiyoruz; Mahsa’nın direnişi ve mücadelesi bizlerin de mücadelesidir! Bu mücadeleyi halkların isyanı ve direnişiyle ile birleştirerek özgür bir dünyayı hep birlikte inşa edeceğiz.Katledilen tüm kadınlar isyanımızdır. Özgürlükleri için direnirken öldürülen kadınlar her zaman mücadelemizde yaşayacaktır. Birlikte güçlüyüz ve başaracağız" dendi.

AYDIN/DİDİM/AKBÜK 

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Aydın Akbük'te kadınlar Mahsa Amini için ses çıkardı. Aydın’ın Didim ilçe Akbük Mahallesi'nde kadınlar İran’da ahlak polisi tarafından katledilen Mahsa Amini için bir araya geldi.

Akbük Kadın İnisiyatifi çağrısıyla mahallede toplanan kadınlar, “Susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz”, “Kadın yaşam özgürlük”, “Jin jiyan azadi” sloganları eşliğinde İran’da direnenlere selam gönderdi.

İlgili haberler
Somayeh Rostampour anlatıyor: Mahsa Amini’nin ismi...

İran’da kadınların talepleriyle halkın geniş kesimlerinin taleplerini buluşturan koşulları ve yaşana...

Mahsa Amini’nin ardından ‘kadın, yaşam, özgürlük’...

İran'da ahlak polisi tarafından öldürülen Mahsa Amini'nin defnedilmesinin ardından kadınlar sokağa ç...

Mahsa’nın saç telleri İran halkının mücadelesini b...

İran’da Molla rejiminin baskı ve şiddet politikalarının yarattığı zorlukları birlikte sırtlayan hare...