Kadınlar Meclise seslendi: Takipteyiz! İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacağız!
İktidarın İstanbul Sözleşmesinden çıkmak istemesine karşı aylardır mücadele eden kadınlar Meclisin açıldığı bugün ‘Haklarımız pazarlık konusu değil’ diyerek sokağa çıktı, ‘Sözleşmeyi uygulayın’ dedi.
İSTANBUL

İktidarın İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma girişimlerine karşı Meclisin açıldığı gün sokağa çıkan, Meclise çağrı yapan kadınlar “Haklarımız pazarlık konusu değil. Takipteyiz, İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacağız” diye haykırdı.  

Haklarımızdan Vazgeçmiyoruz, İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu çağrısıyla Kadıköy-Eminönü İskelesi önünde toplanan kadınlar, iktidarın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme çabasına tepki gösterdi. Haklarımızdan Vazgeçmiyoruz, İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula Kampanya Grubu adına yapılan açıklama da, “İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açanlara sözümüz var: Haklarımız pazarlık konusu değil. Haklarımızdan da hayatlarımızdan da vazgeçmeye niyetimiz yok” denildi.

İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma tartışmalarını kadınların itirazları ve mücadelesiyle ertelemek zorunda kalındığına dikkat çekilen açıklama şöyle devam etti: “İstanbul Sözleşmesi’ne alternatif olarak düşünülen, “yerli” denilerek hazırlığına kılıf uydurulan yeni bir sözleşmeye karşı takipteyiz. Basına sızan bilgilere göre Erdoğan’ın “Biraz gündemden düşürün.” dediği ve Meclis açıldıktan sonraya bırakıldığı söylenen İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme çalışmalarına, “yeni yol haritaları” diye ifade edilen planlara karşı takipteyiz. Uyarıyoruz: Meclisin yeni yasama yılında İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açmayı aklınızdan bile geçirmeyin.”


‘İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN İLKELERİNİ HAYATA GEÇİRİN’

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi ile ilgili acil önlemlerin ve İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasına dair çalışmaları TBMM'nin gündemine alması gerektiğinin altının çizildiği açıklama da, “Meclisin tüm çalışmalarında, İstanbul Sözleşmesi’nin ilkelerini hayata geçirin. Biz kadınlar İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için bir kampanya yürütüyoruz; yaz ayları boyunca ve pandemi koşullarında ‘Haklarımızdan vazgeçmiyoruz, İstanbul Sözleşmesi’ni uygula’ diyerek meydanlarda buluştuk. Sokakları arşınladık. Mahallelerde, iş yerlerinde, evlerde bir birimize haklarımızı anlattık. Biliyoruz ki sesimiz her kesimden kadına ulaşıyor ve destek buluyor” dendi.

‘HAYATLARIMIZ İÇİN MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ’

Bir kez daha TBMM’ye ve İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamakla yükümlü olan bütün kamu kurumlarına seslenen kadınlar, “Toplumsal cinsiyet eşitliğinin tesis edilmesi, devletin istihdamdan eğitime tüm alanlarda gerekli adımları atması, kadınların eşit temsilinin sağlanması için İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacağız. İşyerlerinde toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti ve ayrımcılığı önlemek için İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacağız. Her mahallede ve işyerine kolay ulaşılabilir, ücretsiz, nitelikli ve 24 saat hizmet verebilecek kreş, etüt merkezi ve çocuk bakım merkezlerinin açılması için İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacağız!

■ Kadınların aileye hapsolması için İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacağız!

■ Kimsenin “sığınakta yer yok” ya da “karakolda Kürtçe bilen yok” denilerek şiddet gördüğü eve geri gönderilmemesi için İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacağız!

■ Kimseye cinsel yönelimi ve cinsiyet kimliği dâhil hiçbir nedenle ayrımcılık yapılmaması için İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacağız!

■ 6284 sayılı şiddetin önlenmesi yasasının uygulamadaki eksiklerinin giderilmesi için İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacağız" dedi.

Açıklama da son olarak şunlar söylendi:

■ “Cezasızlığın son bulması için, kadının gece sokakta gezmesinin ya da alkollü olmasının “rıza” sayılmaması için, kadın katillerinin iyi hal indirimi almaması için İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacağız!

■ Mülteci, sığınmacı, göçmen bütün kadın ve çocukların şiddete karşı korunması için eşit haklara sahip olması için İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacağız!

■ Her yanımızı saran cinsel istismar ve şiddet vakalarına etkili müdahale edilmesi için İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacağız!

■ Kadınların kürtaj gibi temel üreme sağlığı hizmetlerine güvenle erişebilmesi için İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacağız!

■ Nafaka hakkına, boşanma süreçlerinin zorlaştırılmasına ve zorunlu arabuluculuk uygulamasına, çocuk yaşta evliliklere af getirilmesine; kısacası kadınların ve çocukların kazanılmış haklarına yönelik tüm tartışmalara son verilmesi için İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatacağız!

■ İmza attığınız sözleşmenin yükümlülüklerinden kaçmayın. Sesimize kulak verin. Biz yaz aylarında olduğu gibi bundan sonra da haklarımızı savunmak ve İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatmak için mücadele etmeye devam edeceğiz. Bütün kadınları dayanışmaya, haklarımız ve hayatlarımız için mücadele etmeye çağırıyoruz.”

İZMİR


İstanbul Sözleşmesi Yaşatır Vazgeçmiyoruz İzmir Kampanya Grubu da Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. “Gözümüz üzerinizde! Haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmeyeceğiz! İstanbul Sözleşmesi’ni uygula" yazılı pankart açan kadınlar sık sık “Yaşasın kadın dayanışması” , “İstanbul sözleşmesi yaşatır” ve “Katledilen kadınlar isyanımızdır" sloganları attı.

Basın açıklaması okuyan Merve Yıldırım, “Kadınların her gün erkekler tarafından katledildiği, cinsel saldırıya uğradığı bir ülkede iktidar ısrarla İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açıyor ve sözleşmenin uygulanmasında çeşitli engeller çıkararak kadınların, çocukların, LGBTİ+’ların haklarını açıkça gaspediyor” dedi. Pandemi koşullarında kadınların yükünün arttığını dile getiren Yıldırım, “Artan kadın işsizliği, bu koşullarda kadınların uğradığı ayrımcılık ve şiddet, yaşamlarımızı her zamankinden daha çok zorlaştırıyor” diye konuştu. “İstanbul Sözleşmesi’ni Uygula” diyen kadınlar olarak sözleşmeyi tartıştırmayacaklarını ve uygulanmasının takipçisi olacaklarını ifade eden Yıldırım, “İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanmasında görevi olan Meclisin derhal denetim görevlerini yerine getirmesini, kadınların kazanılmış hakkı olan İstanbul Sözleşmesi’nin ayrım yapılmaksızın uygulatılması için harekete geçmesini istiyoruz. Bir kişi daha eksilmemek için, takipteyiz, haklarımızdan ve hayatlarımızdan vazgeçmeyeceğiz" dedi.

ADANA


Adana Kadın Platformu’nun çağrısı ile Düş Yolcuları Parkı’nda bir araya gelen kadınlar da yeni yasama döneminde de hedefe konması beklenen İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için kararlı olduklarını ifade ettiler. Platform adına basıl açıklamasını okuyan Sevil Aracı, İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açanlara sözlerini söylemek için yenide bir araya geldiklerini belirterek “Takipteyiz. Haklarımız pazarlık konusu değil” dedi. Bugün karar duruşması olan iki çocuğunu istismar eden M.A.K.’nin, aylarca tutuksuz yargılandıktan sonra ceza aldığını dile getiren Aracı, “Kadınlar olarak aylar süren ısrarlı takibimiz ve çabalarımız sonucunda tutuklandı, bugün verilen kararla 35 yıl, 7 ay 15 gün hapis cezası aldı. Ancak yargılama sırasında devlet de, yargı da çocukları ve annelerini korumadı” diye konuştu. İktidarın politikalarını eleştirme, hak talep etme, barış ve demokrasi isteme, siyaset yapma alanlarının her geçen gün daraldığını söyleyen Aracı,“Geçtiğimiz günlerde aralarında seçilmişlerin de olduğu 82 HDP üye ve yöneticisi gözaltına alındı. Gözaltılara gerekçe olarak 2014 yılındaki Kobane eylemleri gösterildi. Elbette ki ne bu tehditler ne omuzlarımıza yıkılan dünyanın yükü ne de erkek şiddeti bize geri adım attırabilir. Tek tek ve yan yana gelerek dayanışmamızdan güç alıyoruz. Erkeklere ve yaslandıkları iktidara kafa tutuyoruz” dedi. 

AYVALIK


EŞİK Körfez Bileşenleri ve Edremit Kent Konseyi Kadın Meclisi Cumhuriyet alanında bir araya geldi.

MERSİN

BURSA

Bursa Kadın Platformu’nun çağrısı ile Nilüfer Kent Konseyinde bir araya gelen kadınlar “İstanbul Sözleşmesi’ni tartışmaya açanlara sözümüz var. Haklarımız pazarlık konusu değil” diyerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Yeni yasama döneminde de hedefe konması beklenen İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için kararlı olduklarını ifade eden kadınlar, “Biz her gün sokaklarda, mahkemelerde erkek şiddetine karşı hayatlarımızı savunuyoruz, katledilen kadınların hesabını soruyoruz. Katillere katil demekten ve ceza almaları için mücadeleden vazgeçmiyoruz. Ve bilinsin istiyoruz; Öldürülen her kadının faili aynı zamanda şiddete karşı önleyici tedbirleri almayan, etkin kovuşturma yürütmeyen ve katilleri cezasız bırakan devlettir. İmza attığınız Sözleşme’nin yükümlülüklerinden kaçmayın. Sesimize kulak verin. Biz yaz aylarında olduğu gibi bundan sonra da haklarımızı savunmaya devam edeceğiz. Bütün kadınları dayanışmaya ve haklarımız ve hayatlarımız için mücadele etmeye çağırıyoruz” dedi.


İlgili haberler
EŞİK’ten çağrı: İstanbul Sözleşmesi’ni uygula, #Me...

Eşitlik İçin Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesinin tartışmaya açılmasına karşı; Sözleşmenin uygula...

GÜNÜN ÇAĞRISI: Eğitimci kadınlar ‘İstanbul Sözleşm...

Eğitim Sen Ankara 4 Nolu Şube üyesi kadın eğitimciler İstanbul Sözleşmesi için birlikte mücadele çağ...

GÜNÜN ŞARKISI: İstanbul Sözleşmesi’nden Vazgeçmiyo...

Sultangazi Ekmek ve Gül Grubunun kadın cinayetlerine karşı hazırlamış oldukları beste sizlerle...