Kadınlar uyardı: ‘Çocuk istismarına göz yummayacağız’
Türkiye’nin pek çok yerinde olası cinsel istismar yasasına karşı sokağa çıkan, mor kurdeleli eylem gerçekleştiren kadınlar ‘Çocuk istismarının meşrulaştırılmasına göz yummayacağız’ dedi.

Bir süredir gündemde tutulan ve Meclisin açılmasıyla birlikte yeniden gündeme getirilmesi tartışılan “Çocuk istismarına evlilik yoluyla af” tasarısına karşı kadınlar bugün sokaktaydı.  

Ankara, İstanbul, İzmir, Eskişehir, Kocaeli, Aydın, Muğla, Antakya’da sokağa çıkan kadınlar fiziksel mesafeye uyarak mor kurdelelerle eylem yaptı.

Ankara Kadın Platformu, İstanbul Kadınlar Birlikte Güçlü, İzmir Kadınlar Birlikte Güçlü, Karaburun Kadın Platformu, Eskişehir Kadın Savunma Ağı, Kocaeli Kadın Platformu, Muğla Kadınlar Birlikte Güçlü, Bodrum Kadın Dayanışma Derneği, Aydın Kadınlar Birlikte Güçlü, Hatay Kadınlar Birlikte Güçlü olarak yapılan açıklamalarda kadınlar sık sık “İstismarın affı olmaz”, “Çocuk yaşta evlilik istismardır” ve “Çocuk istismarını aklama, yargıla” sloganları attı.

İZMİR

Yapılan açıklamalarda “Her seferinde var gücümüzle karşı çıkarak durdurduğumuz yasa tasarısı, şimdi de bayramdan sonra Meclis gündemine getirilmeye hazırlanıyor. Yasa tasarısı, ‘Bir çocuk cinsel istismar failiyle evlendirildiyse, çocuğu istismar eden kişi çocuğun kocası olarak eve döner’ diyor. Çocuk ve istismar faili arasında 15 yaş fark olabilir diyor. Yani; 30 yaşında bir erkek 15 yaşında bir kız çocuğuna tecavüz etti ve çocuk, tecavüz edenle evlendirildiyse, tecavüz faili artık çocuğun kocası olduğu için suçsuzdur diyor" denildi.

“Bugün de yarın da çocuk istismarının meşrulaştırılmasına, bir tek çocuğun bile zarar görmesine göz yummayacağız.” diyen kadınların talepleri şöyle:

* Yasa tasarısı, yalnızca akran ilişkisinden kaynaklı yaşanan mağduriyetleri giderecek biçimde düzenlenmeli,

* Cinsel istismarı önlemek için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı,

* Aile rızasıyla 17, mahkeme kararıyla 16 olan evlilik yaşı, hiçbir gerekçeyle esnetilemeyecek biçimde 18 yaş altına yasaklanmalı,

* Devletin sorumluluğunun, tecavüzcüleri değil çocukları korumak olduğu unutulmamalıdır.

* Devlet istismarın önünü açan yasaları değil, kadına yönelik şiddeti ve çocuk istismarını önleyen İstanbul Sözleşmesini uygulansın

KOCAELİ

İlgili haberler
Çocuk istismarı yasa ve yönetmeliklerle adım adım...

Çocuk istismarı AKP iktidarı eliyle pek çok yasa, yönetmelik, komisyon önerisi, rapor ve fiili uygul...

Çocuk istismarı azalmadı, biz haberdar olamıyoruz!

İzmir Barosunun açıkladığı verilere göre istismar bildirimleri düştü. Çocukların şikâyet mekanizmala...

Bir kez daha #istismarıaffettirmeyeceğiz

Çocuk istismarına evlilikle af yeniden gündemde. Haziran’da meclise getirilmesi planlanan düzenlemey...