Kadınlardan Erdoğan'a: Taliban'la pazarlık yapma, vahşeti meşrulaştırma!
Kadıköy'de bir araya gelen kadınlar, kadın dayanışmasının sınır tanımadığını dile getirerek iktidara seslendi: 'Taliban'la pazarlık yapma, vahşeti meşrulaştırma!'

Taliban’ın Afganistan’da yönetimi ele geçirmesinin ardından ülkedeki kadın ve çocukların gelecekleri konusunda endişeler büyüyor. Afganistanlı kadınların geçtiğimiz günlerde yaptığı dayanışma çağrısına İstanbul’dan kadınlar Kadıköy’de düzenledikleri eylemle yanıt verdi. İstanbul Sözleşmesini Uygula Kampanya Grubu tarafından Süreyya Operası önünde düzenlenen eylemde “Kadın dayanışması sınır tanımaz”, “Afganistan’da hayatları altüst olan kadınlar için isyandayız” ve “Kadınların hayatı savaş meydanı değildir” atıldı. Basın açıklaması Farsça ve Türkçe olmak üzere iki dilde okundu. Eylemde Farsça sloganlar da atıldı.


‘TÜRKİYE İŞGALE HİZMET ETTİ’
Türkçe açıklamayı okuyan Çağla Akdere, ABD’nin Afganistan, Irak ve Suriye gibi ülkelerdeki işgal politikalarının iç savaş ve yoksulluk getirdiğine dikkat çekti. Afganistan’dan istediği sonucu alamayan ABD’nin savaş artık kârlı olmaktan çıktığı için Afganistan’dan çekildiğini söyleyen Akdere, emperyalist güçlerin kendi bölgesel çıkarları için bu yeni durumu nasıl kullanacaklarının peşine düştüğünü söyledi. Türkiye açısından da durumun farklı olmadığını vurgulayan Akdere, işgalle geçen 20 yıllık süreçte Türkiye’nin de işgale hizmet ettiğini ifade etti.
Ana akım medyada Taliban’ın ‘Kadın haklarına saygı göstereceğiz’ açıklamalarına yer verildiğini hatırlatan Akdere, “Kabil’den gelen ilk haberlerde Herat’ta kadınların üniversiteye sokulmadığı, kadınlara peçe takma zorunluluğu getirildiği vardı. Afganistanlı kadınlar ‘bizi öldürmeye geliyorlar, yardım edin’ diye çağrılar yapıyor. Her şeyi göze alıp sokağa çıkan Afgan kadınlar çalışma hakkını, eğitim hakkını ve siyasete katılım hakkını istiyorlar” ifadelerini kullandı.



‘HAYATLARI İÇİN DİRENEN KADINLAR İÇİN SOKAKTAYIZ’
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Taliban’ın inancıyla ters yanımız yok’ açıklamasına da tepki gösteren Akdere, “Kadın bedenini savaş ganimeti olarak gören Taliban örgütüyle hiçbir görüşme, anlaşma yapılamaz. Afgan kadınların yaşamlarını tehdit eden Taliban’la pazarlık yapma, anlaşma, meşrulaştırma, tanıma” çağrısında bulundu.
Hayatları için direnen Afganistanlı kadınların yanında olduklarını belirten Akdere, “Dün nasıl Ezidi kadınlar IŞİD’in erkek şiddetine karşı direndiyse, bugün Afganistanlı kadınlar Taliban şiddetine karşı direnişte. Tüm kadınları uluslararası dayanışmaya, Afganistanlı kadınların çığlığına ortak olmaya çağırıyoruz. Afganistan kadın orkestrasının 8 Mart marşında söylediği gibi “Ellerimizi ve sesimizi birleştirirsek birlikte yürürsek hayatta kalacağız” dedi.

Fotoğraflar: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Afganistanlı gazeteci Mariam, Taliban sonrası duru...

Taliban’ın Afganistan’da yönetimi yeniden ele geçirmesiyle ülkede yaşayan kadınlar ve çocuklar can g...

EŞİK'ten çevrimiçi panel: Afganistanlı kadınlar iç...

Eşitlik İçin Kadın Platformu, Afganistan’da tehlike altında olan kadınlar için dayanışma yollarının...

Bursa Kadın Platformu: Dayanışmamız sınır tanımıyo...

Bursa Kadın Platformu yaptığı basın açıklamasıyla Afgan kadınların Taliban terör örgütünün işgalinde...