Kadınlardan Newroz mesajı: Barış ve özgürlük istiyoruz
Sabahın erken saatlerinden itibaren 7’den 77’ye binlerce kadın rengarenk fistanlarıyla Newroz coşkusuna coşku kattı. Bu yıl kadınların Newroz’dan bekletisi ise ‘barış içinde özgürce bir yaşam.’

Türkiye’nin, Ortadoğu’nun, coğrafyamızın hemen her yanında bugün Newroz ateşi yanıyor. Doğanın uyanışıyla umutlar tazeleniyor, barış ve özgürlük talepleri dilden dile yayılıyor. Kadınlar da en önde söylüyor bu talepleri... “Savaşlar son bulsun, barış olsun” diyen kadınlar Newroz alanlarında halaya duruyor...

Diyarbakır’dan Van’a, Hakkari’den Ağrı, Muş, Bitlisi Kars’a, İstanbul’dan Ankara, İzmir, Bursa’ya, Irak’tan İran, Suriye’ye... Her yerde yüz binlerce kişi kent meydanlarında, mahalle aralarında, parklarda Newroz coşkusu yaşıyor. Rengarenk kıyafetleriyle bu coşkuya katılan kadınlar da Newroz meydanlarına astıkları “8 Mart’tan Newroz’a özgürlük için alanlardayız” pankartları ile seslerini duyuruyor.

Diyarbakır’da sabahın erken saatlerinden itibaren 7’den 77’ye Newroz alanına gelen kadınlar rengarenk fistanlarıyla halaya durdular...

Eylemlerde sık sık, “Jin, jiyan, azadî” sloganları atan kadınlar, sokağa çıkma yasaklarına tepki göstererek operasyonların sürdüğü dönemde yaşamını yitirenlerin aileleri ile birlikte yürüdü.



Bu yıl Newroz alanlarına bir çok pankart da ‘sakıncalı’ bulunarak alınmadı, bu pankartlar arasında kadınların taşıdığı “Çiçekleri kopararak baharın gelmesini engelleyemezsiniz” gibi pek çok pankart da bulunuyor.



Newroz alanlarında savaş politikalarına “Savaş olmasın yeter artık, katliamlar bitsin” sözleriyle tepki gösteren kadınlar Afrin’in Afrin halkına verilmesini istedi. Kadınlar “Türk, Kürt, Arap, Süryani demeden herkes bu alana gelsin. Bizim herkese kapımız açıktır. El ele verip kazanalım” dedi.



İstanbul’da Newroz alanına puşi ve HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın atkısı ile girmek isteyenler polis engellemesi ile karşılaştı. Arama noktalarındaki kabinlerde iç çamaşırlarına kadar aranan kadınlar oldu.

Bu yıl yine OHAL koşulları ve baskılar altında yapıldı Newroz kutlamaları. Ancak bu baskılara, alınan yoğun önlenmeler, eylemleri engelleme çabalarına, alan girişlerinde pankartların toplatılmasına, aralarında İstanbul'un da bir çok ilde gözaltılara rağmen Newroz alanları oldukça kalabalık ve coşkulu idi.