Kadınların gözaltına alınma gerekçesi 'evde toplanmak'
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş ve Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Sözcüsü Deniz Aktaş ile SKM MYK üyesi kadınlar Balıkesir’de gözaltına alındı.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, Sosyalist Kadın Meclisi (SKM) Sözcüsü Hatice Deniz Aktaş ile Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin aralarında bulunduğu çok sayıda kadın Balıkesir'de gözaltına alındı. 

Kadınların, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Edremit İlçe Eş başkanı Sevgi Özden’in Altınoluk’ta bulunan evine yapılan baskınla gözaltına alındıkları belirtildi.

Gözaltına alınanların isimleri şöyle: ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, SKM Sözcüsü Hatice Deniz Aktaş, SKM MYK Üyeleri Çiçek Otlu, Satiye Ok, Züleyha Mangan, Ezgi Bahçeci, Tanya Kara, Ebru Yiğit ve HDP Edremit İlçe Eşbaşkanı Sevgi Özdem.

GEREKÇE: EVDE TOPLANMAK  

Avukatlar, SKM'li kadınların hem siyasal gelişmeler, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasa dahil bir dizi kadın gündemini görüşmek için hem de tatil yapmak için Balıkkesir'e geldiklerini aktardı. Avukatlar, bu durumun gözaltı gerekçesi yapıldığını ifade etti. Gözaltı gerekçesinde, “bir grup kadının toplandığı” şeklinde bir ifadesinin yer aldığı belirtildi.  

GÖZALTI SÜRESİ UZATILDI

Avukatlar, evin saat 2.50 sularında özel harekat polislerince basıldığını, bilgisayar ve telefonlara el konulduğunu paylaştı. Avukatlar, 4 günlük gözaltı süresi verildiğini, müvekkillerinin sağlık durumlarının iyi olduğunu kaydetti.

'OPERASYON ÖZGÜR KADIN KİMLİĞİNE SALDIRIDIR'

ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran üyelerinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi.

Medya Haber'e konuşan Taşkıran, gözaltına alınan kadınların yaşamın her alanında mücadele yürüten kadınlar olduğunu ifade ederek, “Bu operasyon özgür kadın kimliğine yönelik bir saldırıdır. Kendi emeğiyle yaşamak isteyen kadınlara yönelik bir operasyon. SKM, kadın özgürleşmesinin yolunun özgür bir gelecek inşasıyla mümkün olduğunu söyleyen, her yerde bunun mücadelesini yürüten bir Meclis’tir. Bizim yoldaşlarımızın, Eş Genel Başkanımızın gözaltına alınmasının esas nedeni yürütülen mücadeledir” dedi.

Kadınları her alanda tepki göstermeye çağıran Taşkıran, “Tepkiler var, bu tepkileri sokakta göstermeye çağırıyoruz. Hep söyledik; kadınlar birlikte güçlü. Bunu yaşamın her alanında örgütlemeye devam edeceğiz. Saldırılara karşı direnme, onurlu özgür bir gelecek için sokakta olmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

HDP KADIN MECLİSİ: BASKILAR KADINLARI YILDIRMAZ

HDP Kadın Meclisi, gözaltılarla ilgili yaptığı yazılı açıklamada AKP-MHP ittifakının her geçen gün kadınlara yönelik saldırılarını arttırdığı belirterek, “AKP’nin savcıları, adeta her gün ‘hangi kadını gözaltına alsam, tutuklasam’ diye sahte deliller yaratarak siyasi soykırım operasyonlarına kılıf uyduruyor” denildi.

Kadınlara yönelik saldırıların kadınların güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi’nin tartışmaya açılması, çocuk istismarının yasal güvenceye alınmak istenmesi nedeniyle olduğu belirtilen açıklamada "Birlikte, her daim alanlarda, meydanlarda omuz omuza mücadele ettik, mücadele etmekten bir an olsun geri durmayacağız. AKP-MHP erkek ittifakının kadınlara yönelik saldırıları bu kadar aleni bir şekilde devam ederken, tüm kadınlara şu çağrıyı yapıyoruz: Gelin hayatlarımız hakkında karar almak isteyenlere karşı birlikte sesimizi yükseltelim” ifadelerine yer verildi.

KADINLARIN GÖZALTINA ALINMASINA TEPKİ YAĞDI

Gözaltılara sosyal medyadan tepki gösteren kadın örgütleri, kadınların derhal serbest bırakılmasını istedi. Kadın örgütlerinin sosyal medya hesaplarından operasyona dair yaptıkları paylaşımlar şöyle:

Özgür Kadın Hareketi (TJA): Bu dönem her yerde kadın direnişi ve mücadelesi dönemidir. Bu nedenle AKP-MHP ittifakının tekçi politikaları kadınları hedef almakta. Bizler TJA’lı kadınlar olarak; tekçi politikaları kınıyoruz. ESP’li kadınlar derhal serbest bırakılmalıdır diyoruz.

Rosa Kadın Derneği: Her gün kadına yönelik şiddet ile mücadele eden kadınların gözaltı haberleri ile uyanıyoruz. Kadınlar tarihleri boyunca mücadele etmişlerdir ve geri adım atmamışlardır. Gözaltındaki kadınları serbest bırakın!

Kadınlar Birlikte Güçlü: Her güne gözaltı haberleriyle başlıyoruz ya da günü gözaltı haberleriyle noktalıyoruz. Haklarımıza, kadınlara, mücadelemize yönelik saldırılar hız kesmeden devam ediyor. Birlikte mücadele ettiğimiz, yol arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın!!

EMEP'li Kadınlar: Kadınların haklarına ve mücadelelerine dönük saldırılara her gün bir yenisi ekleniyor. Gözaltına alınan kadınlar derhal serbest bırakılsın!

Özgür Kadın Dayanışması: Kadınları gözaltılarla susturamazsınız. Gözaltılar derhal serbest bırakılsın!

Mor Dayanışma: Kadınlara yönelik baskılarınıza artık yeter! Gözaltındaki SKM'li kız kardeşlerimiz derhal serbest bırakılmalıdır!

HDK Adalet Komisyonu: ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, SKM Genel Sözcüsü Deniz Aktaş ve SKM MYK üyelerine yönelik keyfi gözaltı saldırısı kabul edilemez. Tacize, tecavüze, cezasızlığa, İstanbul Sözleşmesi’nin ortadan kaldırılmasına karşı mücadele eden kadınları değil kadın katillerini yakalayın!

Yeşil Sol Kadınlar: Kadınların iradesini kıramayacaksınız! Gözaltılar derhal serbest bırakılsın!

Halkevci Kadınlar: Sosyalist Kadın Meclisleri'nden kadınlar ev baskınıyla gözaltına alınıyor, her gün kadın mücadelesinden bir kadın saldırıya uğruyor. Yeter Artık! Sokaklarda mücadeleyi büyüttüğümüz kadınlar serbest bırakılsın!

Devrimci Parti: ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş ve SKM sözcüsü Deniz Aktaş'la birlikte gözaltına alınanların hepsinin "kadın" olmasının tesadüf olmadığını çok iyi biliyoruz. Gözaltındakiler derhal serbest bırakılsın!

Kadınların Kurtuluşu: Bugün ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş ve SKM sözcüsü Deniz Aktaş'la birlikte, MYK üyeleri kadın arkadaşlarımız Balıkesir'de gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesini çok iyi biliyoruz, kadın faaliyetleri, kadın mücadelesi! Gözaltındaki kadınları serbest bırakın.

Kadın Savunması: Kadın mücadelesinde aynı sokakta birlikte olduğumuz Sosyalist Kadın Meclislerinden arkadaşlarımız ev baskınıyla gözaltına alındı. Gözaltına alınan kadınlar derhal serbest bırakılsın, kadın dayanışması yaşasın! 

İlgili haberler
Dersim’de cinsel istismarı protesto edenlere polis...

Şırnak’ta 13 yaşındaki bir çocuğun cinsel istismara maruz bırakılmasını Dersim’de protesto edenlere...

Jinnews editörü dahil çok sayıda kadın gözaltına a...

Diyarbakır ve Antep’te aralarında HDP yöneticileri ve gazetecilerin de bulunduğu çok sayıda kişinin...

Gözaltına alınan TJA üyesi Sevil Rojbin Çetin darb...

DTK’ye yönelik soruşturma kapsamında dün Diyarbakır'da gözaltına alınan TJA üyesi Sevil Rojbin Çetin...