"Kadınların mücadele ile kazanılmış haklarını savunmaya devam edeceğiz"
Bolu'da eşi tarafından katledilen Meltem Zengin için Bolu Kadın Platformu üyeleri açıklama yaptı.

Bolu Kadın Platformu üyeleri, Bolu'da eşi tarafından katledilen Meltem Zengin için açıklama yaptı. Kardelen Meydanı'nda yapılan açıklamaya emek ve demokrasi güçleri de destek verdi. Açılmayı Eğitim Sen kadın sekreteri Pınar Altun Akkuş yaptı.

"ÜZGÜNÜZ ÖFKELİYİZ"

2023 yılında katledilen kadın sayısının 438 olduğunun belirtildiği açıklamada, "Bu kadınların 28'i koruma altında, yüzde 65’i evinde olarak kayıtlara geçti. Bu korkunç rakam genellikle en yakınları tarafından katledilen kadınların sayısı. Rakam değil her biri bir hayat, her biri can 438 kadın. Bunların arasında çocuklar yok. Her türlü şiddete maruz kalan ve belki ismi, ölenlerin yanına yazılmasını bekleyen yüreği ağzında yaşayan binlerce sistematik şiddet maruz kalan kadınlar yok" ifadeleri kullanıldı.

Meltem Zengin adlı bir kadının cinayetine değinilen açıklamada, "Meltem eşi tarafından evinde katledildi. Her gün, listeye korkunç hikayeleriyle birlikte yeni kadınların adları ekleniyor. 2024 yılının daha ilk 4 ayında bilinen 100 kadın daha en yakınları tarafından katledildi. Kadınlar, boşanmak üzere olan eşi, abisi, kardeşi, babası, sevgilisi tarafından aramızdan alınıyor. Bu korkunç tablo karşısında siyasal iktidar ; İstismar, taciz, tecavüz ve kadına yönelik her tür şiddetin faillerine etkili yaptırımlar uygulanması gerekirken, tecavüze gerekçe üretmek, aklamaya çalışmak ve 6284 sayılı kanunu uygulamayarak kadına karşı şiddetin önlenmesi ve ailenin korunmasının da teminatı olan İstanbul Sözleşmesini kaldırarak kadın katliamına davetiye hazırlamaktan başka bir şey yapmıyor" diye vurgulandı.

İstanbul Sözleşmesi’nin öneminin altının çizildiği açıklamada "Şiddeti önlemenin en önemli yolu önleyici politikaları hayata geçirmektir. İstanbul Sözleşmesinin gerekleri uygulansaydı, toplumsal cinsiyet eşitliği tam anlamıyla sağlanabilseydi binlerce kadın ve çocuk her türlü şiddete uğrayıp katledilmeyecekti" diye ifade edildi

"KADINLARIN MÜCADELE İLE KAZANILMIŞ HAKLARINI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Açıklamanın devamında ise şu ifadeler kullanıldı: "Bugün burada Meltem Zengin ve katledilen kadınlar için bir kez daha sesleniyoruz; İstanbul Sözleşmesi’nden çıkarak sömürüyü, şiddeti aklama, arttırma, kadınları kamusal alanlardan dışlayarak eve kapatma, kadınların isyanını, direnişini bitirme hayalleri kuranlara karşı eşit, özgür bir yaşam için direnmeye, kadınların mücadele ile kazanılmış haklarını savunmaya devam edeceğimizi belirtiyoruz. Katledilen Meltem Zengin’in ailesine, yakınlarına, dostlarına baş sağlığı ve sabırlar diliyoruz. Adil bir yargılama talebimizi yineliyoruz."

Fotoğraf: Bolu Kadın Platformu