‘Kapatma davası hakkını arayan herkesi susturmak için'
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği bugün kadın örgütlerinin, baroların da katılımıyla bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) Derneğine “ahlaka aykırı faaliyet yürütmek” gerekçesiyle açılan kapatma davasının ikinci duruşması 5 Ekim’de görülecek. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği bugün kadın örgütlerinin, baroların da katılımıyla bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Basın toplantısında barolar, hak örgütleri, kadın örgütleri de söz aldı.

Kadın Meclisleri adına konuşan Dilber Sünnetçioğlu, “Kadınların eşit ve özgürce yaşamak istemesi, kendi hayatları hakkında kendileri karar vermek istemesi, bazı grupların, bazı çevrelerin, tarikatların hiç hoşuna gitmiyor. Yaşam hakkımızın kadın düşmanı ve cinsiyetçi politikalar ile elimizden alınmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

Kapatma davasının detaylarına dair bilgi veren KCDP Derneği avukatı Leyla Süren kapatma davasının hukuksuzluğuna dair “KCDP Derneğinin kapatılması talebiyle açılan davanın içeriğine baktığımız zaman, hukuk anlamında bir delil olmadığını görebiliyoruz. Sürecin 2016 yılında kendilerine nafaka mağdurları adını veren aslında kadınları 200-300 lira gibi nafakaları ödemeyen erkeklerin BİMER’e yaptığı şikayet ile başladığını görüyoruz. Görevli savcı, bu dosyanın kapatılması ön kararını veriyor ve bu dosya kapatılıyor. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararından 1-2 ay sonra hiçbir yeni şikayet, yeni bir talep olmamasına karşın savcılık tekrardan Valiliğe dernek yöneticilerinin kanuna aykırı eylemi olup olmadığını tekrar soruyor. Nafaka ödemeyen erkeklerin şikayetleri ve dernek yöneticilerinin anayasal haklarını kullanarak katıldıkları şu anda gerçekleştirdiğimiz gibi basın toplantılarının arşiv kayıtları geliyor. Basın açıklamasını, 8 Mart yürüyüşünü izleyen polislerin tuttuğu kayıtlardan bahsediyoruz. Bu ülkede artık hak ihlallerine dair katıldığımız etkinlikler dava dosyalarında önümüze suç kaydı gibi gönderilebiliyor” diye anlattı. Süren, bu davanın sadece Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunu susturmak için değil kadın hareketinin de susturulmaya çalışıldığı bir dava olduğunu belirtti ve 5 Ekim’de Çağlayan’da olmaya çağırdı.  

KCDP Genel Sekreteri Fidan Ataselim, kadınların eşit ve özgür yaşam talebine yapılan tüm saldırılara karşı mücadeleye devam edeceklerini söyledi. Ataselim konuşmasında, İran’da ahlak polisi tarafından başörtüsü kuralı sebebiyle katledilen Masha Amini için meydanların protestolarla dolduğuna dikkat çekti ve ekledi: “Laikliğin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz, hafta sonu çığırtkanlıklarını yaptırdıkları LGBTİQ+ düşmanlığı, eşitlik karşıtlığı fikirlerin sonuçlarının nelere mal olacağını gösteriyordu Masha’nın bu şekilde öldürülmesi.”

LGBTİQ+ Meclisleri Temsilcisi Ilgın Gürses, “Biz mücadeleyle eşitliği ve özgürlüğü kazanacağız. Hepimizin özgürlüğü için bu kapatma davasına karşı çıkmalıyız” dedi.

Şüpheli bir kadın ölümü olan Aysun Yıldırım’ın annesi Hüsniye Yıldırım, “Kızım 2008 yılında intihar süsü verilerek öldürüldü. Eylül ayında dosyamız kapatıldı. Platformumuza başvurduk. Kapatılan dosyamız incelendi ve cinayet olduğu ortaya çıkıldı. Derneğimize ahlaksızlık diye dava açılıyor, sizin yaptığınız ahlaksızlık değil mi? Benim gibi bir sürü ailemiz var. Davalarda kızlarımızın hakkını savunup, canilere gereken cezayı verdiren KCDP’nin değerli üye ve avukatlarıdır” diye konuştu.

İstanbul Barosu adına Nazan Moroğlu, “Kadınlara karşı şiddetin etkin mücadele için çalışan derneklerin hedef gösterilmesi, hedef alınması, kapatılmaya çalışılmasına son verilmelidir” dedi.

Avukat Hülya Gülbahar, “Sadece yaygın değil aynı zamanda en zalimane şiddet biçimleriyle karşı karşıyayız. Dernek, kadınların dünya çapında eşit birey olma mücadelesi verdiği için kapatılmak isteniyor. Bu davalar gelip geçecek, bizim açacağımız davalar gelecek. Hepsini yargılayacağız. Sizler yargılanacaksınız. Gelecekte açacağımız büyük davaların davacısı biz olacağız. Davalısı ise bunları seyreden kim varsa hepsi olacak.”

Ekmek ve Gül adına konuşan Sevda Karaca, “Bu davayı sadece Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun değil, yalnızca hayatları ve haklarını savunan, bu savunuda çok büyük mücadele vermiş olan kadınların ve LGBTİ’lerin değil aynı zamanda halkın haber alma hakkı için mücadele eden ve çeşitli baskılarla karşı karşıya kalan gazetecilerin davası” diye konuştu.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
KCDP Derneği kapatma Davası| Arkamızda kadın mücad...

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneğine açılan kapatma davası Çağlayan Adliyesinde başl...

KCDP’ye açılan davaya karşı kadınlar sokakta

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP) hakkında açılan hukuksuz kapatma davasına tepki gö...

Kadın mücadelesi birleştirir ve güçlendirir

Bursa’nın Panayır Mahallesi’den Sevgi Başboğa, kadın dayanışmasının kendisine neler kattığını ve bu...