Karabağlar Kent Konseyi Kadın Meclisi: Kız çocuklarını güçlendirmek ve desteklemek için adım atın
Karabağlar Kent Konseyi Kadın Meclisi, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü'nde çocukların eşit, laik, şiddetten uzak ve refah içinde bir hayatları olması için adım atılması talebini dile getirdi.

Karabağlar Kent Konseyi Kadın Meclisi, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü'nde açıklama düzenledi.

"Çocuk istismarına sessiz kalmıyoruz!", "Okulda, işte, mecliste, kız çocukları her yerde", "Kızlar kocaya değil, okuluna gitmeli", "Güçlü kızlar, güçlü yarınlar!" sloganlarının atıldığı basın açıklamasını Kadın Meclisi Başkanı Funda Özdemir okudu. Özdemir, dünyada olduğu gibi ülkemizde de kız çocuklarının erkek çocuklara oranla daha dezavantajlı durumda olduğunu, TBMM Çocuk İstismarının Araştırılması Komisyonu'nun taslak raporunda da "3 yaş altındaki çocukların daha fazla ihmale ve fiziksel istismara maruz kaldığı, kız çocuklarının da daha fazla oranda cinsel istismara maruz kalabildiği" tespitinin yer aldığını belirtti.


"Kız çocuklarının, daha hayata başlangıçta istenmediği, sağlıkta, yeterli ve dengeli beslenmede, eğitimde geri bırakıldığı, daha yüksek oranlarda istismara maruz kaldığı bu dünyada biz neler yapmalıyız?" diye soran Özdemir, "Bir kızı olmalı insanın diye başlanan romantik sözlerle toplumsal cinsiyet rollerini pekiştirmek yerine, eşit, laik, şiddetten uzak ve refah içinde bir hayatları olması için nasıl adımlar atmalıyız? Bugün kendimizi de sizleri de bu konu üzerine düşünmeye ve hemen şimdi kız çocukları için somut çözümler üretmeye çağırıyoruz" dedi. Özdemir, şöyle devam etti:

"Kız çocuklarının potansiyeline inanmamız, onları geleceğe hazırlamakla mümkündür. Kız çocuklarına inanmalı ve önlerindeki engelleri kaldırmak için çabalamalıyız. Kız çocuklarına kendi kararlarını verebilmelerini, kendi yollarını çizebilmelerini sağlayacak imkanlar yaratmalıyız. Kız çocuklarıyla birlikte, toplumsal cinsiyet klişelerini kırabilir, hayatta olmak istedikleri kişilere dönüşmelerine destek olabiliriz. Kız çocuklarına karşı ayrımcılığın önlenmesi ve onların insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmalarını sağlamalıyız. Erken yaşta zorla evlilik, şiddet, istismar, yoksulluk, yoksunluk, dışlanma ve her türlü ayrımcılığa karşı mücadeleyi sürdürmeliyiz. Cemaatlere, tarikatlara geçit vermemeli, çocukları çağdaş eğitim kurumlarına emanet etmeliyiz. Kız çocuklarının eğitim hayatına katılımını ve devamlılığını sağlamalıyız. Okullarda  bilim ve ilimden uzak, çağ dışı uygulamalara karşı, kızlarımızın eşit şartlarda bilimsel, laik ve karma eğitim haklarını korumalıyız. Dünyada voleyboldan okçuluğa, futboldan yüzmeye, atletizmden sörfe ve buz patenine kadar birçok dalda büyük başarılara imza atan ülkemizi gururlandıran kız çocuklarının emeğini ve başarılarını, karşıt söylemlere malzeme edenlere en gür sesimizle karşı çıkmalıyız. Lütfen sizler de bugün, kız çocuklarının karşılaştığı zorluklara ilişkin farkındalık oluşturmak, kız çocuklarını güçlendirmek ve desteklemek için bir adım atın."

Fotoğraflar: Kent Konseyi

İlgili haberler
11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü | ‘Bütünleşik çoc...

3-7 Ekim tarihleri arasında ‘Bütünleşik çocuk koruma için toplumla birlikte’ şiarıyla İzmir'de gerçe...

GÜNÜN BİLGİSİ: Cinsel istismarla mücadelede ebevey...

Cinsel Şiddetle Mücadele Derneğinin hazırladığı cinsel istismarla mücadelede ebeveyn olarak yapabile...

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği: Çocuklarımız güv...

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği, artan çocuk istismarlarına karşı eylem düzenledi. Açıklamada "Kadı...