Karadeniz’de 8 Mart 2023 | 'Depremzedelerle dayanışmak için koşanlara salladığınız parmakları biliyoruz'
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Karadeniz’de de pek çok ilde kadınların yoğun katılımı ile kutlandı.
SAMSUN: KADINLAR KADERCİ DÜZENİ YIKACAK

Samsun Kadın Dayanışması’nın çağrısıyla Eski Vergi Dairesi önünde toplanan kadınlar İstiklal Caddesi’nde yürüdüler. Yürüyüş sırasında kadın cinayetlerine, depremde kaybedilen çocuklara, kadın haklarına yönelik saldırılara karşı dövizler taşındı, sloganlar atıldı.


Kayıp çocuklara dikkat çekmek için deprem bölgesindeki illerin adları sayılarak “Buralardaki çocuklar nerede?” diye soruldu. Kızılay aracının önünden geçerken “Kızılay çadırları kaça sattın?”, “Kızılay çadırlar nerede, para nerede?” sloganları atılarak Kızılay’a tepki gösterildi.

Kadınlar ellerinde taşıdıkları balonları, depremde hayatını kaybeden kadınlar ve çocuklar için havaya bıraktılar. Yürüyüşün ardından Akbank önünde yapılan basın açıklamasında, 8 Mart’ın tarihine atıfta bulunularak “1910 yılında 2. Enternasyonel’de Clara Zetkin’in kadın işçilerin mücadelesi anısına 8 Mart’ın Uluslararası Kadın Mücadele ve Dayanışma Günü olması önerisinin kabulü ile biz kadınlar, alanlarda yaşamımız, haklarımız ve özgürlüklerimiz için mücadelemizi büyütüyoruz. Basın açıklamamızı, depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza, hayatta kalan ve yaşam mücadelesi veren insanlarımıza ve bu ağır yıkımda yine en ağır bedeli ödeyen kadınlarımız ve çocuklarımıza adıyoruz” dendi.


Fotoğraflar: Evrensel

“Ülke koca bir yas eviyken, hukuku yok sayarak ‘Evlat edinenle evlatlık arasında evlenme engeli yok’ diyerek çocuk istismarına yol açan fetvalar veren diyanetinizi de biliyoruz. Kanser hastası, yalnız 6 ay ömrü kalan 6 yaşındaki Yusuf Kerim’in tutuklu annesine uygulanabilecek elektronik kelepçe, infaz erteleme gibi tedbirler varken yalnız ölüme terk ettğinizi de biliyoruz. Ülkenin dört bir yanından, kayıtsız kalınan yaşamları kurtarmak ve dayanışmak için koşanlara salladığınız parmakları da biliyoruz. Ellerinde olduğu halde hızla bölgeye ulaştırmayıp sattıkları çadırları, gıdayı, kan için aldıkları parayı yani Kızılay’ınızı da biliyoruz” ifadelerine yer verilen açıklamada şu sorular soruldu:

◼ Afet sonrasındaki yıkımın, acının yasın, soğuğun, çaresizliğin ortasında çamaşır yıkamaktan yemek yapmaya, çocuk bakmaktan hasta ile ilgilenmeye yine yaşamın bütün yükü biz kadınların üzerine yüklenirken devlet neredeydi?
◼ 11 ili etkileyen 50 binden fazla canımızı kaybettiğimiz ve yüzbinlerce vatandaşın evsiz kaldığı bu büyük depremde çadırlar neden hala her haneye ulaşmadı?
◼ Vatandaş soğuk kış gününde çadır diye inlerken Kızılay nasıl çadır sattı?
◼ Enkazdan çıkan depremzede çocuklarımız tarikat yurtlarına kim tarafından hangi hakla verildi?
◼ Aile Bakanı, ‘Çocuklar nerede?’ sorusuna hangi aymazlıkla ‘Hastanede olduğunu varsayıyoruz’ diyebildi?
◼ LGBT bireylere değil çadır; yemek, su bile verilmedi. Annesinin cenazesine alınmadı. Mülteciler dövüldü, itildi, yok sayıldı. KHK’lı bir kadın göçük altından çıkarılıp hastaneden hapishaneye gönderildi. Depremzedeye verilen ucuz kredi ◼ KHK’lı depremzedeye verilmedi. Deprem ayrım yapmadan her haneyi yıkmışken enkaz altında kalan bölgede ayrımcılık yapmak hangi vicdana sığdı?”

“Bu 8 Mart’ın bize asrın felaketini yaşatanlar için bu düzenin çöküşünün ilanı olsun. Katillere söylüyoruz. Hesaplaşacağız. Biz kadınlar pervasız kaderci düzeninizi yıkacağız” dendi.


ÇAYCUMA: ‘YARALARIMIZI KADIN DAYANIŞMASIYLA SARACAĞIZ’

Zonguldak Çaycuma'da yapılan basın açıklamasında depremin yıkıcı etkisini kadınların ve çocukların en çok yaşadığına dikkat çekilerek, "Yaralarımızı kadın dayanışmasıyla saracağız" denildi.

Fotoğraf: Çaycuma Eğitim Sen

Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliğinin çağrısıyla öğretmen evi önünde yapılan basın açıklamasına CHP Çaycuma Kadın Kolları Üyeleri, Çaycuma Kent Konseyi Kadın Meclisi, Emek Partisi, Sol Parti ve Yeşil Sol Parti Çaycuma Çevre Gönüllüleri, TEMA Çaycuma, Vicdan, Empati ve Farkındalık Derneği ve çok sayıda kadın katıldı.

Basın açıklamasında konuşan Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliği üyesi Filiz Demirkaynak basın açıklamasını yaptı. Demirkaynak, “Deprem, kaderle açıklanamaz. Yol yapmakla, hastane yapmakla, havaalanı yapmakla, şehirleri beton yığmakla övünen iktidarın yolları çöktü, binaları yıkıldı. Yaşadığımız kader planı değil rant düzenidir” dedi.

‘MÜLTECİ KADINLAR KIZ KARDEŞİMİZ’

Zaten yoksullukla mücadele eden kadınların depremin ardından iyice mülksüzleşip, yoksullaştığına dikkat çeken Demirkaynak, depremde hasar görmeyen işyerlerine işçilerin depremin hemen ardından işe çağırıldığını, işe gitmeyenlerin işten atılmakla tehdit edildiğini hatırlattı.
“Deprem sonrası artan hijyen sorunlarıyla birlikte kadınların bakım emeği yükü katlandı, ped ve hijyen ürünlerine olan ihtiyaçları arttı. Kadınlar tuvalet, duş gibi alanlarının uzakta olması, geceleri buraların güvenli olmaması sebebiyle yıkılma riskli evlerinde bu ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyor. Tuvalet ve duş gibi alanlarda kadınlar her an tacize, tecavüze, şiddete uğrama korkusu yaşıyor” ifadeleriyle deprem bölgesinde kadınların yaşadığı kaygılardan bahseden Demirkaynak, mülteci kadınların da şiddete ve yoksulluğa mahkûm edilmek istendiğini söyledi, “Mülteci kadınlar kız kardeşlerimizdir” diye ekledi.

“İş güvencemiz, yaşam güvencemiz ve geleceğimiz için tüm kadınları mücadeleyi ve dayanışmayı büyütmeye çağırıyoruz. Biz kadınlar birlikte daha güçlüyüz. Birlikte başaracağız” diyerek kadınları mücadeleye çağırdı.   


SAKARYA: YAŞASIN KADIN DAYANIŞMASI

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için Sakarya'da basın açıklaması gerçekleştirildi. Yeni Cami önünde 18:00’de başlayan yürüyüş boyunca “Yaşasın Kadın Dayanışması”, “Kadın Yaşam Özgürlük”, “Susmuyoruz Korkmuyoruz İtaat Etmiyoruz” sloganları atıldı.

SİNOP: ENKAZI KADINLAR KALDIRACAK

Fotoğraf: sendika.org

İtfaiye Meydanı’ndan toplanan kadınlar Uğur Mumcu Meydanı’na yürüdü. “Enkazı kadınlar kaldıracak”, “mücadele büyüyor kadınlar yürüyor”, “yasta değil isyandayız”, “yaşasın kadın dayanışması”, “susmuyoruz korkmuyoruz itaat etmiyoruz”, “Erkek devlet şiddetine son” sloganların atıldığı eylem Uğur Mumcu'da yapılan basın açıklaması sonrasında sona erdi.

HOPA'DA DEPREMDE YAŞAMINI YİTİRENLER İÇİN MUM YAKILDI

Hopalı ve Kemalpaşalı kadınlar Hopa Parkı’ndan yürüyüşe başlayarak yeniden Hopa Parkı’nda toplandı. Burada basın açıklaması yapıldı. Depremde hayatını kaybedenler için mumlar yakıldı

TRABZON: HESAP SORACAĞIZ

Fotoğraf: sendika.org

“Kurduğunuz düzen koca bir enkaz. Hesap soracak, yepyeni bir yaşamı birlikte kuracağız” kadınlar Maraş Caddesi’nde toplanarak Meydan Park’a yürüyüş yaptı.

Manşet fotoğraf: Çaycuma Eğitim Sen

İL İL 8 MART EYLEMLERİ | 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde ülkenin dört bir yanında kadınlar rant düzeninin yarattığı yıkıma, haklarına ve hayatlarına yönelik saldırılara karşı sokakta... TIKLAYIN
İlgili haberler
8 Mart 2023 | Ege illerinde öfke, isyan, dayanışma

Kadınlar Aydın, Balıkesir ve ilçeleri, Muğla ve ilçeleri ile pek çok ilde sokaktaydı.

8 Mart 2023 | Bölge illerinde kadınlar 8 Mart için...

Van, Dersim, Mardin, Elazığ ve Kars'ta kadınlar sokaktaydı. Kadınlar "Mücadelemizin karşısında kimse...

8 Mart 2023 | Deprem bölgelerinde kadınlar yaşamı...

Maraş merkezli depremin etkilediği 11 ilde 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde kadınlar bir araday...