Kartallı kadınlar: Dünyanın her yerinde özgürlük mücadelemize devam edeceğiz
Kartal Kadın Dayanışması yaptığı basın açıklamasıyla ‘İranlı kadınlar yalnız değildir!’ dedi.

İran’da Mahsa Amini’nin “başörtüsünü düzgün takmadığı” gerekçesiyle ahlak polisi tarafından işkence edilerek katledilmesinin ardından İran’da başlayan protestolar sonrası dünya çapında dayanışma eylemleri büyümeye devam ediyor.

Bugün Kartal Kadın Dayanışması da bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Kartallı kadınlar basın açıklamasına “İranlı kadınlar yalnız değildir! Bizi kendi cennetinize zorla götüremezsiniz” yazılı pankartlarıyla katıldı. Gerçekleşen açıklamada İranlı kadınların özgürlük mücadelesini vurgulayan kadınlar, baskıcı tek adam yönetimlerinin dünyanın her yerinde kadınları hak ve özgürlükler açısından tahakküm altına aldığını söyledi. Kadınlar “Tüm bunların karşısında haklarımız ve hayatlarımız için ortak bir kadın mücadelesi önemli” dedi.

Basın açıklaması şöyle:

Günlerdir İran sokakları yanıyor. Günlerdir İran ve Rojhilat başta olmak üzere dünyanın her yerinde biz kadınların içi yanıyor, öfkesi, isyanı büyüyor. Sokaklarda eyleme geçen kadınlar, rejimin zorla taktırdığı başörtülerini yakıyor, Mahsa’nın katledilişini saçlarını keserek protesto ediyorlar. İran rejimi, Kürt halkının yoğun yaşadığı bölgeler başta olmak üzere halkın üzerine ateş açmaya, saldırmaya devam ediyor. Direniş başladığından bu yana 200’den fazla kişi hayatını kaybederken, en az 5 bin kişi İran rejimi tarafından tutuklandı.

Rejime yönelik öfke kat kat artarken, ülkede internete ulaşım da kısıtlandı. Birçok kişiden de haber alınamıyor. Üniversite öğrencileri ve fabrika işçileri boykot kararı alırken, öğretmenler ve akademisyenler greve gitti. Hukuksuzluğun, şiddetin sembolü haline gelen Evin Cezaevi direnişçiler ile doldurulurken; kadınlar, faşist rejim tarafından cinsel şiddetle tehdit edilmekte.

Şeriat hükmü ile yaşamayı reddeden kadınların direnişi, şimdi tüm halkların direnişine dönmüş durumda. Kadınların öncülüğündeki direniş, ülkedeki tüm illere yayılmış durumda. İran sokaklarında “Jin, Jiyan, Azadi” sesi yükseliyor. Mahsa’nın katledilmesi erkek egemen iklimde yaşayan tüm kadınların öfkesi oldu.

‘KADIN, YAŞAM, ÖZGÜRLÜK DEMEYE DEVAM EDECEĞİZ’

İran uzağımızda değil. Türkiye’de de bir gecede İstanbul Sözleşmesi feshediliyor, kayyum eliyle kadın kurumları işlevsizleştiriliyor, LGBTİ+lar dini propagandalar ile hedef gösterilerek halk içerisinde nefret söylemi yayılmaya çalışılıyor. Bir grup erkeğin kendini mağdur baba ilan etmesiyle nafaka hakkının gasbı gündeme gelebiliyor. “Toplum ve aile düzeni” kisvesiyle kadınlar kamusal yaşamdan uzaklaştırmaya çalışılıyor, konserler yasaklanıyor, sanatçılar, gazeteciler, kadın aktivistler tutuklanıyor.

Kadın düşmanı politikalara her gün bir yenisi daha ekleniyor, bugün 1 Ekim’de “Dezenformasyonla Mücadele Yasası” adıyla sansür yasası olarak önümüze getiriliyor. İran rejiminin ülkenin her yerinde süren direnişini dünyadan gizlemek için kullandığı yasanın bir benzeri, bugün burada da oluşturulmak isteniyor. Siyasal İslam’ın yaşamımız, haklarımız, bedenlerimiz üzerindeki kadın düşmanı politikalarını, biz tanıyoruz.

Bizler de Türkiye’den İranlı kadınların sesini yükseltiyoruz. Mahsa’nın ve İranlı kadınların mücadelesi hepimizin mücadelesidir. Bir kez daha İran rejimi başta olmak üzere tüm otokratik yapılara karşı:
Mahsa için her yerde “Jin, Jiyan, Azadi”, İran’da molla rejimine karşı “Zen, Zedengi, Azadi” seslerini beraber yükseltiyoruz. Dünyanın her yerinde özgürlük mücadelemize devam edeceğiz. Yaşasın Kadın Dayanışması!


İlgili haberler
Ankara’da Afganistanlı kadınlara destek eylemi: Dü...

Ankara Kadın Platformu: Hayatlarını, eğitim, siyasete katılma haklarını, özgürlüklerini isteyen; hak...

Kartal’da kadınlar buluştu: Bir şeyler yapmak zoru...

Kartal’da bir araya gelen kadınlar, yaşamlarındaki zorluk ve çözüm yollarını konuştu. Birlikte olman...

İran'da üniversiteliler dersleri boykot etti, yürü...

Mahsa Amini'nin ahlak polisi tarafından öldürülmesinin ardından halkın direnişi devam ediyor... yüzü...