Katledilen Sevilay Karlı'nın davasında ilk duruşma: Failden tanıdık 'haksız tahrik' savunması
Kendisini tehdit ettiğine dair başvurduğu mahkemenin takipsizlik kararı verdiği eski eşi tarafından öldürülen Sevilay Karlı’nın davasının ilk duruşması bugün görüldü.

Hakkında uzaklaştırma kararı aldırdığı, boşandığı erkek tarafından öldürülen Sevilay Karlı davasının ilk duruşması bugün görüldü. Dava İstanbul Anadolu Adliyesi 10. Ağır Ceza Mahkemesinde gerçekleşti. Adaletin sağlanması için Sevilay Karlı davasını kadın dernekleri de takip etti. Duruşmada, Ümit Karlı'nın tutukluluğunun devamına ve bir sonraki duruşmanın 13 Haziran'a ertelenmesine karar verildi.

Duruşmada savunması alınan Ümit Karlı, pek çok kadın cinayetinde haksız tahrik indirimi almak için faillerin kullandığı "başkasıyla görüşüyordu" savunmasını yaptı. Ümit Karlı, Sevilay'ın baska biriyle görüştüğüne dair çocuklarından şikayet aldığını iddia etti, olay günü işe giden Sevilay Karlı'nın önünü kestiğini söyledi. Fail, savunmasında Sevilay'ın "hayatıma karışamazsın" demesi üzerine ona saldırdığını ifade etti. Hakim, boşanma sonunda sadakat yükümlülüğü olmadığını ve Sevilay'ın kiminle görüşeceğine karışmayacağını ifade etti.

Fail, hakimin görüşmeye neden bıçak götürdüğü sorusuna "Telaşla çıktım" diye cevap verirken hakim bunun üzerine "Telaşla evden çıkan insan bir şeyler unutur. Yanına bıçağı özellikle almaz" dedi.

ÇOCUKLAR TAHRİK İNDİRİMİ İÇİN BAHANE

Tanık olarak dinlenen failin akrabaları, Sevilay Karlı'nın görüştüğü iddia edilen kişiden çocuklarının hoşlanmadığını, bu yüzden psikolojilerinin bozulduğunu ima eden ifadeler kullandılar.

Sanık avukatı, her ne kadar boşanma gerçekleşmiş olsa da anne ve babalık durumunun devam ettiğini belirtip, çocukların gelişimlerini bahane göstererek haksız tahrik indirimi ve sanık Ümit Karlı'nın serbest bırakılmasını talep etti.

TUTUKLULUGUN DEVAMINA KARAR VERİLDİ

Mahkeme heyeti, Ümit Karlı'nın tutukluluğunun devamına ve duruşmanın 13 Haziran'a ertelenmesine karar verdi.

Sevilay Karlı ve ailesinin avukatı Avukat Fatih Recep Akkuş, ilk duruşmayı "Haksız tahrik indirimi almaya çalışıyorlar ancak burada yaşanan çok açık bir biçimde kasten öldürme vakası. Mahkemede haksız tahrik almak için öne sürdükleri görüşme mevzusu da şu: Sevilay ve Ümit görünürde anlaşmalı bosansalar da kadın korkusundan çocukların velayetini Ümit'e bırakıyor. Sevilay çocuklarla görüşmeye giderken başına bir şey gelir korkusuyla yanında başka biriyle gidiyor, haksız tahrik almaya çalıştıkları mesele de bu. Henüz kanıtlar toplanmaya devam ediyor, duruşmada bahsedilen şahıs da tanık olarak getirilecek" diye değerlendirdi.

KADINLAR SEVİLAY İÇİN ADLİYEDE

Duruşma öncesi Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinin çağrısıyla adliye önünde buluşan kadınlar, Gülsuyu Gülensu Kadın Dayanışma Evi'nden kadınlar, Sevilay'ın ailesi ve arkadaşları basın açıklaması yaptı. Açıklamayı yapan Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Adile Doğan, Sevilay'ın davasına sahip çıkmak için burada olduklarını belirtti. Doğan, Sevilay Karlı'nın katledildiği Şubat ayında 36, Mart ayında 25, Nisan ayında ise 32 kadının katledildiğini hatırlatarak "Savaşta değiliz. Bir ülkede sadece üç ayda bu kadar kadının katledilmesinin nedenleri nelerdir?" diye sordu.


Ardından söz alan Gülsuyu Gülensu Kadın Dayanışma Evi Başkanı Gülten Dokuyan, yasalarda kadınlar korunuyor gibi görünse de kadınların hayatta kalma mücadelesinde ve kadın cinayeti davalarında işlerin böyle yürümedigini belirtti. Dokuyan, Sevilay'ın davası sonuçlanana kadar takipçisi olacaklarını vurguladı.

Dokuyan'ın ardından konuşan Sevilay'ın babası Celal Karlı, Sevilay'ın üç çocuğu olduğunu ve torunlarından birinin hâlâ kendisine annesinin nerede olduğunu sorduğunu söyledi. Buna nasıl cevap vereceğini bilemedigini söyleyen Karlı, "Çocuğa senin baban katil, senin baban cani mi diyeyim?! Devlet neden bize sahip çıkmıyor? Bizi yalnız bırakıyor? Neden kadınlar öldürülüyor? Hep kadınlar öldürülüyor" diye isyan etti. Karlı, "Ben bir baba olarak acı içinde yaşıyorum. Kızım 3-4 defa dilekçe verdi karakola. Ama yine de yakalanmadı. Suç üstü yakalanmadı yine de götürülüp tutuklanmadı. Benim ne yapmam lazım bir baba olarak? Nerede bizim cumhurbaşkanımız, nerede milletvekilleri?" dedi.


NE OLMUŞTU?
Sevilay Karlı, can güvenliği olmadığına dair boşandığı Ümit Karlı hakkında uzaklaştırma kararı aldırmıştı. Ümit Karlı'nın, Sevilay'a attığı mesajlarda işe giderken onu öldüreceğini söylemesi üzerine Sevilay'ın 9 Ocak'ta Karlı'yı şikayet etmişti. Elinde delil olarak da ses kaydı olan Sevilay'ın yaptığı şikayete dair sanığın suçu kabul etmemesi gerekçe gösterilerek "Kovuşturmaya yer yoktur" kararı verilmiş ve bu kadar Sevilay Ümit Karlı tarafından öldürüldükten sonra 15 Mart'ta Sevilay'ın evine tebliğ edilmişti.

Fotoğraflar: Sıla Altun/Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Sevilay Karlı'nın ailesi: 'Adalet istiyoruz, sesim...

Boşandığı erkek tarafından öldürülen Sevilay Karlı davasının ilk duruşması 9 Mayıs'ta görülecek. Sev...

Bir kadın cinayetinin anatomisi | ‘Ölüm fermanı’ c...

Hakkında uzaklaştırma kararı aldırdığı, boşandığı erkek tarafından öldürülen Sevilay Karlı’nın ısrar...

Öldüreceği saati bile söyledi ama devlet Sevilay’ı...

Kendisini tehdit ettiğine dair başvurduğu mahkemenin takipsizlik kararı verdiği eski eşi tarafından...