Katledilen Yağmur Önüt’ün annesi: İstanbul Sözleşmesi’nden neden çekildiniz?
Yağmur Önüt’ün katledilmesine ilişkin davada katile iyi hal indirimi uygulanmasına isyan eden anne Sevgi Gülseren ‘Neden katiller korunuyor, neden İstanbul Sözleşmesi’nden çekildiniz?’ diye sordu.

Üniversite Öğrencisi Yağmur Önüt’ü pompalı tüfekle öldüren Egemen Vardar’a altı yıl sonra iyi hal indirimi uygulanarak 16 yıl 8 ay hapis cezası verildi. Sanık 6 yıl sonra tutuklanarak cezaevine gönderildi. Evrensel’e konuşan Anne Sevgi Gülseren, “Bazen ona benzeyen birini görüyorum, dalıp bakıyorum. O benim her şeyimdi. Beni kızımla gömdüler. Bana neden bunu yaşatıyorlar? Neden iyi hal indirimi verdiler?” diyerek karara tepki gösterdi.

6 YIL SÜREN DAVADA ‘İYİ HAL’ İNDİRİMİ!

Küçükçekmece’de 19 Nisan 2016’da Yağmur Önüt’ü av tüfeğiyle vurarak öldüren Egemen Vardar hakkında “Kasten öldürme” suçundan müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı. Bakırköy 9. Ağır Ceza Mahkemesindeki yargılamada Vardar’a, “Bilinçli taksirle ölüme neden olma” suçlamasıyla beş yıl 10 ay hapis cezası verildi. Tarafların itirazı üzerine dosya Yargıtaya gönderilmişti. Yargıtay 12. Ceza Dairesi, “Sanığın bilinçli taksirle ölüme neden olma” suçlamasından mahkumiyetine karar verilmesinin kanuna aykırı olduğunu, bu nedenle sanığın “Olası kastla öldürme” suçundan ceza alması gerektiğini belirterek kararı bozdu. Bozma kararının ardından Bakırköy 9. Ağır Ceza Mahkemesinde yeniden görülen duruşmada kararını açıklayan mahkeme heyeti Vardar’a “Olası kastla öldürme” suçundan 16 yıl 8 ay hapis cezası verdi ve sanığın tutuklanmasına hükmetti.

Kararı değerlendiren Yağmur Önüt’ün annesi Sevgi Gülseren, 6 yıldır kızı için adalet talep ettiğini ifade ederek “6 yıl geçti, daha yeni ceza verdiler. Geç gelen adalet, adalet midir?” diye sordu.

‘NEDEN TUTUKSUZ YARGILADINIZ?’
6 yıl boyunca katilin tutuksuz yargılandığına dikkat çeken anne Gülseren, “Her davaya gidişimde aynı şeyleri yaşadım. Acımı yeniden yaşattılar. Dün eşime ‘Bitti mi o mahkemeler, yeniden olmayacak mı?’ dedim. 6 yıldır bana yaşatmadıkları travma kalmadı” diye konuştu.
“Kızımın hayatının bir değeri yokmuş” diyen anne Gülseren, “9 ay karnımda taşıdığım çocuğumu katlettiler. Kızımın katiline iyi hal indirimi verdiler. 6 yıl özgür bıraktın zaten. Katilin hapiste olması lazım değil mi? Neden tutuksuz yargıladınız? Neden iyi hal indirimi verdiniz? Serbest bırakanlara, indirim verenlere hakkımı helal etmiyorum. O katil vicdan azabı duymadı ona indirim veren hakimler, savcılar da vicdan azabı duymadı. O adamla beni aynı sokaklarda gezdirdiler, aynı mahkemeye yıllarca soktular. Mahkeme salonlarına aynı kapıdan girdik. Aynı muameleyi gördük. Affetmeyeceğim” ifadelerini kullandı.
‘NEDEN KATİLLER KORUNUYOR?’

“Kanunlardaki tüm açıkları, katiller korumak için kullanıyorlar ve ekstra indirimlerle resmen ödüllendirip teşvik ediyorlar” diyen Anne Gülseren, “Biz yargılamanın bu kadar uzun süreceğini katilin 6 yıl sokaklarda dolaşacağını bilmesek de bu haksız indirimlerin yapılacağını biliyorduk. Sözleşmeler, kanunlar uygulanmadığı için benim evladım korunmadı. Tek bir evladın canını bile korumuş olsa neden İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçildi? Neden katiller korunuyor?” diye sordu.

‘ŞİDDET UYGULUYORDU’

Kızının 17 yaşındayken katil Egemen Vardar’la internetten tanıştığını, kısa bir süre sevgili olduklarını söyleyen anne Gülseren, “Kızım bana söylemiyordu ama şiddet uyguluyormuş. Ben de kızım öldükten sonra öğrendim. Ayrılmıştı, şiddet gördüğü için ayrılmış. Ayrıldıktan sonra Yağmur, ‘Ne güzelmiş genç olmak, üniversiteli olmak’ dedi. Yağmur gençliğinde bununla flört ettiği için ‘Sağa gitme, sola gitme’ kısıtlaması vardı. Ayrılınca mutluydu. Bir kere bana söylemişti ‘Tokat attı’ diye. Çok kızdım. Ondan dolayı bana anlatmıyordu. Barıştıklarından haberim olmadı. Korkuyordu. O katil bunu planladı. Her şey bariz ortada” dedi.

‘KATİL İÇİN YAPABİLECEKLERİ SON KIYAĞI YAPTILAR’
“Vicdan azabı çekmiyorum diyen birine iyi hal indirimi verildi” diyerek isyan eden anne Gülseren, “Mahkeme neyin iyi halini veriyor. Çıkmış orada diyor ki ‘6 yıldır bana iftira atıyorlar.’ Sanki çocuğumu ben öldürmüşüm onun üstüne atıyorum. Bu kasıtlı bir cinayet. Hatta tasarlanmış. Katil için yapabilecekleri son kıyağı yaptılar. O erkek hayatta, benim kızım ölmüş, toprak olmuş umurlarında değil. Bir kadının canının kıymeti yok bu ülkede. Bu karara da itiraz edeceğiz” dedi.
‘KIZIMI ELİMDEN ALDILAR’

Anne Gülseren son olarak şunları söyledi: “Yağmur benim arkadaşımdı, dostumdu, sırdaşımdı. O benim her şeyimdi. En sıkıntılı, en parasız zamanlarımı da onunla yaşadım. En mutlu zamanlarımı onunla yaşadım. Benim her şeyimi, kızımı elimden aldılar. Yeni bir yemek öğrensem, yeni bir çiçek diksem hep bir şey eksik oluyor. Onunla paylaşmadığımda her şey eksik oluyor.”

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

İlgili haberler
Erkek arkadaşı tarafından öldürülen Yağmur Önüt da...

2016 yılında öldürülen Yağmur Önüt davasında 16 yıl hapis cezası kararı çıktı. Anne Sevgi Gülseren ‘...

Yağmur Önüt’ün katili yeniden yargılanıyor: Karar...

20 yaşındaki Yağmur Önüt’ü pompalı tüfekle öldüren Egemen Vardar yeniden yargılanıyor. 5 yıl 10 ay h...

Yağmur Önüt davasına erteleme gerekçesi: Bakanlık...

Egemen Vardar tarafından öldürülen Yağmur Önüt’ün davası ertelendi. Gerekçe ise Yargıtay kararının,...