Kayıt paraları velilerin belini büküyor: Devlet okulları özellerle yarışıyor
Aldıkları ücretin kayıt parası ve eğitim masraflarını karşılamadığı için kredi çekmek zorunda kaldıklarını söyleyen veliler ‘İstenen paralar devlet okulu mu özel mi belli değil dedirtiyor’ diyor.

6 Eylül’de başlayacak yeni eğitim öğretim yılı öncesi devlet okullarından istenen kayıt paraları adeta özel okullarla yarışıyor. Kayıt için istenen paralar 15 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Özellikle işçiler için çocukların eğitim masrafları, bakımı ve hangi okula gideceği yeni sorunları da beraberinde getiriyor. Birçok veli çocuğunun eğitim masraflarını karşılayabilmek için ihtiyaç kredisi çekmek zorunda kaldığını belirtiyor.

‘OKUL İÇİN İHTİYAÇ KREDİSİ ÇEKTİK’

İstanbul Tuzla’da yaşayan işçi kadınlardan Nadriye, yevmiyeli bir işte çalışıyor. İki çocuğu da okuyan Nadriye, ortaokula gidecek çocuğu için kayıt parası olarak kendisinden 3 bin TL istendiğini söyledi. Bütün yıl pandemi nedeniyle kendisinin de eşinin de çalışamadığını belirten Nadriye “Ben iş bulamadım, eşim de 8 ay kısa çalışma ödeneğiyle evdeydi” dedi. Şimdi okulların açılacak olmasının işleri daha da zor hale getirdiğini söyleyen Nadriye “Okul kıyafetleri el yakıyor, daha bunun kırtasiye masrafı var. Üstüne bir de kayıt parası. Okul masrafları için İhtiyaç kredisine başvurduk. Ben de yevmiye işine gidiyorum. Düzenli bir iş buluncaya kadar böyle çalışacağım. Ben çalışacağım onlar okuyacak, ama ne yer ne içeriz kimsenin umurunda değil” dedi.

‘OKUL MASRAFI ASGARİ ÜCRETTEN FAZLA’

Tekstil İşçisi Sevda, bu yıl 5. sınıfa başlayacak çocuğunu imam hatibe göndermemek için başka bir mahalledeki okula kaydetmek zorunda kaldığını belirterek “Bu da masrafların artması anlamına geliyor. Ekstra servis parası çıkacak, yeni okulun kıyafetleri diğerlerine göre daha pahalı” dedi. Eşinden 3 yıl önce ayrılan Sevda, asgari ücretle çalıştığını, okul alışverişi ve diğer masrafların alacağı maaşın üstünde olduğuna dikkati çekerek “Tek başına bu masrafları karşılamak çok zor. Çocuğum geçen yıl hep evde tek kaldı bu yıl tek başına nasıl gidip gelecek hiç bilmiyorum. Pandemide hep biz işçiler mağdur olduk. Okulların tamamen ücretsiz olması gerekir” diye konuştu.

 ‘DEVLET OKULU MU ÖZEL Mİ BELLİ DEĞİL’

Bir karton fabrikasında çalışan Dilek’in lise ve ortaokula giden 2 çocuğu var. Lisede okuyan çocuğunu bu yıl dershaneye yazdıran Dilek “Eşim biraz daha fazla kazanabilmek için çalışmaya yurt dışına gitti. Ben 12 saat çalışıyorum. Ne babaları ne de ben yanlarında olacağım. Onlar okusun diye bu koşullarda çalışmak zorundayız” dedi. Aldığı ücretin sadece bir çocuğunun dershane parasına yettiğini belirten Dilek “Servis, beslenme, kayıt parası derken bu masraflara dağ dayanmıyor. Çocuklarımızı özel okula mı devlet okuluna mı gönderiyoruz belli değil. Eğitim tüm yoksul çocuklar için tamamen parasız olmalı” dedi.

‘PARAYI VEREN DÜDÜĞÜ ÇALIYOR’

Metal sektöründe çalışan bir başka veli ise çocuğunu devlet okuluna kayıt yaptırmak için götürdüğünde 50 TL dosya masrafı, 85 TL klasör ve 3 bin lira kayıt ücreti istendiğini anlatarak “Kayıt ücreti için kapıyı 5 bin TL’den açtılar” dedi. Kayıt ücreti almak yasak dediğinde ‘MEB giderlerimiz için bir ödenek sağlamadığı için, sizlerden topluyoruz’ yanıtını aldığını anlatan veli “Yani devlet hem eğitime bütçe ayırmıyor, hem ‘Kayıt ücreti yasak’ diyorlar, hem de alttan alta ‘Siz bu paraları toplayın’ diyorlar. ‘Devlet bir okula 2 temizlik görevlisi veriyor. Ama koca okul görüyorsunuz. 2 kişi yetmediği için ek personel çalıştırmak durumundayız. Bu yüzden de siz velilerden kayıt ücreti alıyoruz’ diyorlar” dedi. Çocuğunu okula yazdırmak için bu kayıt parasını ödemeyi kabul etmek zorunda kaldığını belirten veli “Bir de kayıt parasını taksitle değil peşin olarak alıyorlar. Yani anlayacağınız parayı veren düdüğü çalıyor” ifadelerini kullandı.

‘15 BİN TL KAYIT PARASI İSTEDİLER’

İsmini vermek istemeyen bir veli de çocuğunu 5. sınıfa yazdırmak istediğini ama okul müdürünün 15 bin TL istediğini ve şok olduğunu söylüyor. Eşinin asgari ücretle çalıştığını ve bu ücreti veremeyeceğini söylediğinde ise, okul kendisine ‘Siz bilirsiniz zaten bizim okulumuz iyi bir okul, bir sürü özel okul öğrencisi geliyor ve bu parayı veriyorlar’ cevabı aldığını belirterek ekliyor: “Eğitimi bile fırsata çevirdiler. Bizim gibi garibanların çocukları arada yok olup gidiyor”

Fotoğraf: Evrensel

İlgili haberler
Yüz yüze eğitim için okullar açılsın, okulların aç...

Eğitimin çocukların ihtiyaçları ve güvenlikleri gözetilerek yüz yüze sürdürülmesi, okulların açık ka...

Veli-Der: Yüz yüze eğitim için nöbetteyiz

Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der), tüm velileri, yüz yüze, kamusal eğitim hakkına sahip çıkan tüm kesi...

‘Okullar açılmazsa çocuklar kayıp üstüne kayıp yaş...

Belirsizlikler yüzünden Eylül’de de okulların yüz yüze açılmaması kaygısını taşıyan kadınlar anlatıy...