KCDP: 2022 yılında 1021 kişi başvuru yaptı
2022 yılında hak ihlaline, şiddete maruz kalan 1021 kişi KCDP’ye telefon hatları üzerinden birebir ulaştı.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 2022 Başvuru Karşılama Raporu açıklandı. Rapora göre toplam 1021 kişi KCDP’ye başvurdu.
2022 yılındaki tüm başvurularla ilgili öne çıkan veriler şöyledir:

🔴 İstanbul Sözleşmesi’nden imza çekme kararının ardından, bize ulaşan kadınların yüzde 18’i başvurdukları kamu görevlileri tarafından hak ihlaline uğradığını belirtti.
🔴 Başvuranların yüzde 42’si başka bir kadın için yardım isteyen kişiler.
🔴 En çok başvuru yüzde 32 oranı ile evli oldukları erkekler tarafından şiddete uğrayan kadınlardan geliyor. Kadınların bize en çok başvuru nedeni yüzde 32 ile fiziksel şiddet.
🔴 Şikayetçi olmak isteyen kadınlar özellikle karakollarda şikayet etmekten vazgeçirilmeye çalışılıyor.

2022 yılında bize bildirilen sorunlardan öne çıkanlar ise şöyle:

1. Kadın cinayetlerinde yakınlarını kaybedenlerin bize ulaşarak, olayın basında yer almadığını ifade ettiği örneklerle karşılaşıyoruz. İstanbul, İzmir, Ankara gibi en merkezi illerde yaşanan bazı kadın cinayetlerinin basına yansımadığını bizi arayan yakınların telefonlarıyla fark edebildik.
2. Şüpheli şekilde yaşamını yitiren kadınların yakınları, kamuoyu desteği ve hukuksal destek arayışında bize başvuruyor.
3. İstanbul Sözleşmesi’nden imzanın çekilmesinin ardından, kadınlar başvurdukları karakol, savcılık, mahkeme gibi kurumlarda kendilerine yeterli ve doğru bilgi verilmediğini ifade ederek bize ulaşıyor.
4. Adres ve kimlik bilgileri 6284 kararıyla gizlenen kadınlar, gizlilik nedeniyle e-devlet, e-okul, internet bankacılığı, şehirler arası ulaşım gibi temel hizmetleri kullanamadıklarını ifade ediyor.
5. Yüksek şiddet riski nedeniyle faillere elektronik kelepçe tedbirinde aksamaları kadınlar bize bildiriyor. Elektronik kelepçenin sık sık bozulduğunu ifade ederek bize ulaşan kadınlar, polisin kendilerini arayıp “kendine dikkat et” dediğini belirtiyor.
6. 6284 kararları şiddet uygulayan kişiye çok geç tebliğ ediliyor. Bu gecikme, failin koruma kararını ihlal ettiği durumda “karar kişiye tebliğ edilmedi” denerek yaptırım uygulanmamasına neden oluyor. Kadınlar tekrar tekrar şiddetle karşı karşıya kalıyor.
7. 6284 kararı ihlallerinde verilen zorlama hapsi cezasının “fail adresinde bulunamadı” gibi bahanelerle uygulanmadığını görüyoruz.
8. 6284 kapsamında karakola yapılan müracaatlarda koruma kararı 24 saat içinde çıkarılması gerekirken bu süre geciktiriliyor.
9. Şikayetçi olmak isteyen kadınlar özellikle karakollarda şikayet etmekten vazgeçirilmeye çalışılıyor. Fail kamu görevlisi ise kadınlar şikayetçi olmaktan korkuyorlar.
10. Kadınlar boşanmaya karar verdikleri süreçte ve ayrıldıktan sonra şiddet ve ölüm tehdidi ile karşılaşıyor.

Raporun tamamı için TIKLAYIN
İlgili haberler
Bakan Soylu'ya göre kadın cinayetleri geçen yıla g...

Bakan Soylu kadın cinayetlerinde azalış yaşandığı yönündeki açıklamalarını sürdürerek "Kadın cinayet...

KCDP kapatma davasının 2. duruşması görüldü| Bu ka...

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneğine “ahlaka aykırı faaliyet yürütmek” gerekçesiyle...

KCDP Derneği kapatma Davası| Arkamızda kadın mücad...

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneğine açılan kapatma davası Çağlayan Adliyesinde başl...